Αστερίξ. Η Κατοικία των Θεών

3,5

Πιστή όσο και δημιουργική μεταφορά μιας από τις καλύτερες και πολιτικά ευφυείς στιγμές των Γκοσινί και Ουντερζό.

Αστερίξ. Η Κατοικία των Θεών

Χτίζοντας δίπλα στο χωριό του Αστερίξ ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, ο Καίσαρας βάζει σε εφαρμογή σχέδιο κατάκτησης των ανυπότακτων Γαλατών παρασύροντάς τους στο ρωμαϊκό τρόπο ζωής. Πιστή όσο και δημιουργική μεταφορά μιας από τις καλύτερες και πολιτικά ευφυείς στιγμές των Γκοσινί και Ουντερζό.

Αστερίξ. Η Κατοικία των Θεών - εικόνα 1

«Xωρίς να μας κατακτήσουν με τα όπλα, οι Αμερικανοί έχουν αποικήσει το υποσυνείδητό μας», έχει δηλώσει ο Βιμ Βέντερς, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο όχι μόνον οι ΗΠΑ, αλλά διαχρονικά οι περισσότερες αυτοκρατορίες εδραίωσαν και διατήρησαν τη διά της βίας κυριαρχία τους. Η διάσημη­ κόμικς σειρά του Αστερίξ, γεννημένη από την πένα του Ρενέ Γκοσινί και το πενάκι του Αλμπέρ Ουντερζό το 1959 (η πρώτη αυτόνομη έκδοση το 1961), περιγράφει τις περιπέτειες ενός γαλατικού χωριού το οποίο αμύνεται σθεναρά στις κατακτητικές διαθέσεις του Ιούλιου Καίσαρα, ένα σύνολο 24 διασκεδαστικότατων ιστοριών αντιιμπεριαλιστικών μηνυμάτων, όπου το αυθόρμητο, αναρχικό κι ελεύθερο πνεύμα (το ευρωπαϊκό) ανθίσταται στην ισοπεδωτική αυθαιρεσία και στο μιλιταρισμό της νέας εποχής.

Αστερίξ. Η Κατοικία των Θεών - εικόνα 2

Εκτός από τις τέσσερις γνωστές live action ταινίες της τελευταίας δεκαπενταετίας, ο μικροκαμωμένος Γαλάτης ήρωας έχει επισκεφθεί οκτώ φορές τη μεγάλη οθόνη με ταινίες κινουμένων σχεδίων (δύο σε σενάριο και σκηνοθεσία Γκοσινί και Ουντερζό), χωρίς καμιά να έχει βασιστεί στη δημοσιευμένη το 1971 «Κατοικία των θεών». Πρόκειται για την πολιτικά τολμηρότερη περιπέτεια όλης της σειράς, εξίσου αστεία με τις υπόλοιπες φυσικά, η οποία θέλει τον Καίσαρα να εκπονεί ένα δια­φορετικό σχέδιο υποδούλωσης των πεισματάρηδων Γαλατών. Αυτό το οποίο δεν μπορούν να κατορθώσουν οι ρωμαϊκές λεγεώνες θα το πετύχει ο roman way of life, ο οποίος ένα πρωί χτυπά φουριόζος την πόρτα του ανυπότακτου χωριού.

Η ανέγερση της «Κατοικίας των θεών», ενός συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών, φέρνει στην περιοχή δεκάδες Ρωμαίους πολίτες κι έναν παμπόνηρο συγκλητικό, οι οποίοι αρχίζουν με κόλπα αλλά και τη μικροαστική και νεόπλουτη συμπεριφορά τους να παρασύρουν τους αφελείς χωριάτες στους πειρασμούς της χλιδής και του εύκολου πλουτισμού. Ευφυές ως αλληγορία, το κόμικς­ προσφέρει στον Λουί Κλισί, animator στα «ΓΟΥΟΛ-Υ» και «Ψηλά στον Ουρανό», την ευκαιρία για μια τρισδιάστατη καρτούν περιπέτεια πρώτης γραμμής, γεμάτη γλαφυρούς χαρακτήρες, σικάτο χιούμορ και κοφτερή σάτιρα, που δεν αφήνει όρθιους ούτε το γαλλικό επαρχιωτισμό ούτε την ανοικοδομητική παραφροσύνη των μεταπολεμικών δεκαετιών.

Χωρίς να απομακρύνεται από το πρωτότυπο σκίτσο (εδώ πιο «μαλακό» και με μεγαλύτερο βάθος πεδίου ακόμη και σε 2D), φροντίζει να σκορπίσει αναφορές στην ποπ κουλτούρα (από το «Ti amo» μέχρι τον «Κινγκ Κονγκ» και τον «Hulk»), να παίξει με το (ρωμαϊκό και αμερικανικό) σύμβολο του αετού, να σχολιάσει πολιτικά ανορθόδοξα τους… αμίσθωτους εργάτες και να σκεφτεί­ δημιουργικά την κάθε λεπτομέρεια διατηρώντας ατόφιο το πνεύμα των Γκοσινί και Ουντερζό. Πιστός στην «παράδοση», μάλιστα, χαρίζει τη γαλλική φωνή του Αστερίξ στον 87χρονο (!) Ροζέ Καρέλ, ο οποίος το 1967 ήταν ο πρώτος κινηματογραφικός διδάξας.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: VILLAGE FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Αστερίξ: Η Κατοικία των Θεών

Asterix: Le Domain des Dieux
3,5
  • Animation
  • 2014
  • Διάρκεια: 85 '

Εγκαταλείποντας την τακτική της πολεμικής σύγκρουσης, ο Καίσαρας εκπονεί ένα σχέδιο κατάκτησης των ανυπότακτων Γαλατών μέσα από το ρωμαϊκό τρόπο ζωής. Χτίζει λοιπόν δίπλα στο χωριό τους ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, οι κάτοικοι του οποίου αρχίζουν να παρασύρουν τους Γαλάτες στον εύκολο πλουτισμό και τη χλιδή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.