Ο Χειμώνας

2

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε παίρνει τα ελληνικά βουνά, σε έναν άνισο συνδυασμό γοτθικής ατμόσφαιρας, ονειρικής φαντασίας και υπαρξιακού δράματος.

Ο Χειμώνας

Ο Νίκος είναι ένας νεαρός ρομαντικός συγγραφέας ο οποίος εγκαταλείπει το Λονδίνο κι επιστρέφει στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του στη Σιάτιστα. Εκεί, ανάμεσα σε γνώριμα φαντάσματα και αλλόκοτα όνειρα, θα προσπαθήσει να τελειώσει το μυθιστόρημά του και να μάθει περισσότερα για το θάνατο του πατέρα του. Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε παίρνει τα ελληνικά βουνά, σε έναν άνισο συνδυασμό γοτθικής ατμόσφαιρας, ονειρικής φαντασίας και υπαρξιακού δράματος.

Ο Χειμώνας - εικόνα 1

Από τη λογοτεχνία μέχρι το σινεμά­, η χώρα μας δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αμερικανική ή την αγγλο­σαξονική παράδοση του γοτθικού μυστηρίου. Γι’ αυτό και οι με κάθε τρόπο made in Greece απόπειρες διασκευής ή μεταφοράς έργων των Πόε, Λάβ­κραφτ ή του μύθου του Δράκουλα, για παράδειγμα, είναι απελπιστικά ελάχιστες. Ο «Χειμώνας» του πρωτοεμφανιζόμενου ως σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, 3D animator και ειδικού των εφέ, εμπνέεται από την ατμόσφαιρα των κλασικών αφηγημάτων του είδους, προσπαθώντας να τυλίξει σε αυτήν ένα δράμα «ενηλικίωσης» με φόντο την ελληνική επαρχία.
Σε αυτήν και συγκεκριμένα στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του στη Σιά­τιστα καταφθάνει από το Λονδίνο ο Νίκος, ένας νεαρός ρομαντικός συγγραφέας. Εκεί, ανάμεσα σε γνώριμα φαντάσματα και αλλόκοτα όνειρα, θα προσπαθήσει να τελειώσει το μυθιστόρημά του και να μάθει περισσότερα για το θάνατο του πατέρα του. Απόκοσμη ατμόσφαιρα, υπαρξιακά ερωτήματα, λίγο χιούμορ κι ένα απλοϊκό ψυχογράφημα προσπαθούν να συνδυαστούν χωρίς να τα καταφέρνουν απόλυτα, σε μια άνιση δραματική φαντασία (στρωτή αφήγηση, σεναριακές αφέλειες, εμπνευσμένες ονειρικές σεκάνς, αδύναμοι χαρακτήρες) που αφήνει υποσχέσεις για κάτι­ μελλοντικά εξίσου πρωτότυπο και ­πολύ πιο ολοκληρωμένο.

Ελλάδα, Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 105΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Χειμώνας

2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 105 '
  • Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας

Ο Νίκος είναι ένας νεαρός ρομαντικός συγγραφέας ο οποίος εγκαταλείπει το Λονδίνο κι επιστρέφει στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του στη Σιάτιστα. Εκεί, ανάμεσα σε γνώριμα φαντάσματα και αλλόκοτα όνειρα, θα προσπαθήσει να τελειώσει το μυθιστόρημά του και να μάθει περισσότερα για το θάνατο του πατέρα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.