We Are the Best!

3,5

Μια εναλλακτική, φρέσκια και δυναμική ιστορία ενηλικίωσης που στέκεται στην αισιόδοξη, μα καθόλου αφελή πλευρά της ζωής.

We Are the Best!

Στη Σουηδία της δεκαετίας του ’80 τρία νεαρά κορίτσια αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια πανκ μπάντα, αλλά κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά. Μια εναλλακτική, φρέσκια και δυναμική ιστορία ενηλικίωσης που στέκεται στην αισιόδοξη, μα καθόλου αφελή πλευρά της ζωής.

We Are the Best! - εικόνα 1

Δημιουργός παντός κινηματογραφικού καιρού (από το ρεαλιστικό «Λίλια για Πάντα» μέχρι το hardcore «A Hole in my Heart» και το ρομαντικό «Δείξε μου Αγάπη»), άνισος, μα πάντα ενδιαφέρων, ο Σουηδός Λούκας Μούντισον υπογράφει μία από τις καλύτερες ταινίες του ξεκινώντας από μια οικογενειακή ιδέα κι επιστρέφοντας με κεφάτη διάθεση στις αρχές του ’80. Το έξυπνο κόμικς της συζύγου του Κόκο τού συστήνει τις Μπόμπο και Κλάρα, δύο 13χρονες συμμαθήτριες και φίλες, οι οποίες προσπαθούν να βρουν το προσωπικό τους στίγμα στη βαρετή χειμωνιάτικη Στοκχόλμη του 1982. Λίγες σκηνές από την μπανάλ καθημερινότητά τους στο σπίτι και το σχολείο αρκούν για να περιγράψουν γλαφυρά την απόσταση που νιώθουν να τις χωρίζει τόσο από τον κόσμο των ενηλίκων όσο και από εκείνον των συμμαθητών τους.

Θέλοντας να κάνουν τη διαφορά και αναζητώντας μια έμπνευση ζωής που θα τις κινητοποιήσει, αποφασίζουν να στήσουν ένα πανκ συγκρότημα, παρότι καμιά δεν ξέρει να παίζει κάποιο όργανο ή να διαβάζει μια νότα μουσικής! Έχοντας όμως όλο το νεανικό θράσος του κόσμου, όχι μόνο κερδίζουν μία ώρα εβδομαδιαίας πρόβας στο τοπικό κέντρο νεότητας, αλλά πλησιάζουν και τη μεγαλύτερή τους σε ηλικία, θεοσεβούμενη Χέντβικ, άλλη μία περιθωριακή σχολική φιγούρα, και της προτείνουν να γίνει η κιθαρίστρια του γκρουπ.

We Are the Best! - εικόνα 2

Αυθόρμητο, ολοζώντανο και απολαυστικό, το θηλυκό πρωταγωνιστικό τρίο είναι από μόνο του μια συναρπαστική, γεμάτη εκπλήξεις κινηματογραφική περιπέτεια. Ο Μούντισον το ρίχνει σε μια απλή, αλλά σεναριακά ολόφρεσκη ιστορία ενηλικίωσης και το αφήνει να κολυμπήσει ελεύθερο στα βαθιά, γεμίζοντας τις εικόνες του «We Are the Best!» με την αστείρευτη ενέργεια και τη ρομαντική τόλμη του. Αλλά και με μια απελευθερωτική μουσική, η οποία κουβαλά θορυβωδώς (και απολύτως χιουμοριστικά) όχι μόνο την επαναστατική διάθεση της ηλικίας μα και την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα της εποχής. Όλα τόσο λιτά και ταυτόχρονα τόσο περίτεχνα, διασκεδαστικά κι αισιόδοξα, μα καθόλου αφελή, σε αυτήν τη feelgood κινηματογραφική έκπληξη της χρονιάς.

Σουηδία, Δανία. 2013. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

We Are the Best!

Vi Ar Bast! / We Are the Best!
3,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 102 '
  • Λούκας Μούντισον

Στη Σουηδία της δεκαετίας του ’80 τρία νεαρά κορίτσια αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια πανκ μπάντα, αλλά κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.