St. Vincent. Ο Αγαπημένος μου Άγιος

2

Ένας κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Μπιλ Μάρεϊ ρόλος, το πολύτιμο ατού μιας συμπαθούς, αλλά άτολμης κωμωδίας οικογενειακής συμφιλίωσης.

St. Vincent. Ο Αγαπημένος μου Άγιος

Σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, ο μέθυσος, τζογαδόρος και μισάνθρωπος Βίνσεντ αναλαμβάνει να προσέχει και να «εκπαιδεύσει» με το δικό του τρόπο το 12χρονο γειτονόπουλό του, του οποίου η μητέρα δουλεύει σκληρά. Ένας κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Μπιλ Μάρεϊ ρόλος, το πολύτιμο ατού μιας συμπαθούς, αλλά άτολμης κωμωδίας οικογενειακής συμφιλίωσης.

St. Vincent. Ο Αγαπημένος μου Άγιος - εικόνα 1

Την ιστορία την έχουμε μάθει απέξω σε δεκάδες παραλλαγές, με πιο πρόσφατη αυτήν του «Δικαστή». Ένας μεγάλος σε ηλικία γκρινιάρης και απροσάρμοστος, με τραυματικό­ παρελθόν χαρακτήρας (γονιός, ­συγγενής, δάσκαλος, προπονητής…) αναγκάζεται να διαπραγματευτεί με έναν ανήσυχο, ορμητικό, συχνά απερίσκεπτο, αλλά ταλαντούχο –ή ευαίσθητο ή καλοκάγαθο– νεαρότερό του, οικοδομώντας μια σχέση που ξεκινά με το χειρότερο τρόπο κι εξελίσσεται σε πολύτιμο μάθημα ζωής για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο 41χρονος Θίοντορ Μέλφι, παραγωγός ανεξάρτητων δραμάτων και σκηνοθέτης επιτυχημένων διαφημιστικών, προσαρμόζει το διαχρονικό αυτό στόρι σε μια προσωπική εμπειρία του και το περνά στη μεγάλη οθόνη ως κωμωδία χαρακτήρων για έναν σύγχρονο άγιο. Μόνο που όταν τον πρωτοσυναντάμε εκείνος βρίσκεται μίλια μακριά από αυτόν το χαρακτηρισμό. Ο Βίνσεντ είναι ένας μοναχικός, μέθυσος, κυνικός τζογαδόρος, ο οποίος χρωστάει πολλά σε κάτι τύπους που το στοιχειωδώς φρόνιμο είναι να μη δανειστείς από αυτούς ούτε σεντ.
Δεν συμπαθεί κανέναν και κανείς δεν τον συμπαθεί, είναι δηλαδή ένας έτοιμος ρόλος για τον Μπιλ Μάρεϊ, τη στιγμή που ο Τζακ Νίκολσον δεν είναι πλέον διαθέσιμος.

St. Vincent. Ο Αγαπημένος μου Άγιος - εικόνα 2

Μια παρεξήγηση με τη νέα του γειτόνισσα, μια σκληρά εργαζόμενη νοσοκομειακή υπάλληλο που μεγαλώνει μόνη τον 12χρονο γιο της, του δίνει μια ιδέα. Να κάνει, με το αζημίωτο φυσικά, τον μπέιμπι σίτερ στον μικρό μέχρι εκείνη να γυρίσει, συχνά και αργά το βράδυ, από τη βάρδιά της. Τις ώρες που οι δυο τους μένουν μόνοι τα πράγματα εξελίσσονται, φυσικά, εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι εκείνη φαντάζεται, με τον Βίνσεντ να ξεκινά την ανορθόδοξη εκπαίδευση του νεαρού Όλιβερ από μαθήματα αυτοάμυνας κι επισκέψεις στον ιππόδρομο.
Με το ακαταμάχητα cool ύφος και την πολιτικά ανορθόδοξη συμπεριφορά του, ο Βίνσεντ του υποτιμημένου αλλά και χαραμισμένου υποκριτικά Μάρεϊ είναι όλα τα λεφτά. Εύκολα λεφτά, αλλά μετρητά, καθώς ο πρωτοεμφανιζόμενος και αναμφίβολα ταλαντούχος πιτσιρίκος Τζέιντεν Λίμπερερ του δίνει τις τέλειες πάσες, συνθέτοντας έτσι ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο που διεκπεραιώνει με άνεση μια καλογραμμένη σεναριακή συνταγή­.

Με τη βοήθεια μιας περισσότερο δραματικής απ’ ό,τι συνήθως Μελίσα ΜακΚάρθι («Φιλενάδες») και της Ναόμι Γουότς στο ρόλο μιας εγκύου Ρωσίδας πόρνης, το όλο πακέτο αμπαλάρεται με κομψή αξιοπρέπεια και κρύβει στο εσωτερικό του μερικά σπιρτόζικα αστεία, μια τρυφερή παρουσίαση-εξομολόγηση, τα απαραίτητα «μυστικά» που όταν αποκαλυφθούν θα εξανθρωπίσουν τον Βίνσεντ και μια προβλέψιμη απ’ όλους συμφιλιωτική εξέλιξη. Είναι όμως κρίμα που αυτή έρχεται πολύ πιο ανώδυνα και μαλακά απ’ όσο θα άντεχε το πολιτικά ανορθόδοξο κουκούτσι αυτής της υπερβολικά συγκρατημένης κωμωδίας, που θέλει να αγιάσει εμπορικά χωρίς να αμαρτήσει κινηματογραφικά.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

St. Vincent: Ο Αγαπημένος μου Άγιος

St. Vincent
2
  • Κωμωδία
  • 2014
  • Διάρκεια: 102 '
  • Τζον Σλέιτερι

Σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, ο μέθυσος, τζογαδόρος και μισάνθρωπος Βίνσεντ αναλαμβάνει να προσέχει και να «εκπαιδεύσει» με το δικό του τρόπο το 12χρονο γειτονόπουλό του, του οποίου η μητέρα δουλεύει σκληρά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.