Get on up

2

Με μη γραμμική αφήγηση μεν αλλά σχηματική και επικεντρωμένη στα επί της σκηνής γεγονότα βιογραφία, την οποία απογειώνει η αστείρευτης ενέργειας ερμηνεία ενός μοναδικού Τσάντγουικ Μπόουσμαν.

Get on up

Η ζωή του «νονού της σόουλ» Τζέιμς Μπράουν, από τα πορνεία του αμερικανικού Νότου της δεκαετίας του 1930 μέχρι την καθιέρωσή του, τρεις δεκαετίες αργότερα, ως ενός από τους σημαντικότερους περφόρμερ της σύγχρονης μουσικής. Με μη γραμμική αφήγηση μεν αλλά σχηματική και επικεντρωμένη στα επί της σκηνής γεγονότα βιογραφία, την οποία απογειώνει η αστείρευτης ενέργειας ερμηνεία ενός μοναδικού Τσάντγουικ Μπόουσμαν.

Get on up - εικόνα 1

Μετά την απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία των «Υπηρετριών» (2011), ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τέιτ Τέιλορ κρατά μόνο την τελευταία του ιδιότητα κι επιστρέφει στις ΗΠΑ (κυρίως) της δεκαετίας του 1960, στις αληθινές ιστορίες και σε άλλον έναν Αφροαμερικανό ήρωα, τον «νονό της σόουλ» Τζέιμς Μπράουν. Έναν από κάθε άποψη συναρπαστικό χαρακτήρα, γεμάτο έντονα πάθη, ο οποίος είχε περιπετειώδη παιδική ηλικία, παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της καλλιτεχνικής επικαιρότητας για έξι ολόκληρες δεκαετίες κι επηρέασε καθοριστικά όχι μόνο τη φανκ-σόουλ αλλά και ολόκληρη τη μοντέρνα μουσική.

Το πρωτότυπο σενάριο των Τζεζ και Τζον-Χένρι Μπατεργουόρθι («Παιχνίδια Συνωμοσίας», «Στα Όρια του Αύριο») επιλέγει­ μια μη γραμμική αφηγηματική πορεία. Πηγαινοέρχεται στο χρόνο κι εστιάζει κυρίως στα γεγονότα που αφορούν τα τέλη των ’30s στη Νότια Καρολίνα και την Τζόρτζια, όπου ο ανήλικος Τζέιμς μεγάλωνε δουλεύοντας στο πορνείο της θείας του, και την περίοδο από την αρχή των ’60s μέχρι τα μέσα των ’70s, τη χρυσή εποχή της καριέρας του πρωτοποριακού περφόρμερ.

Get on up - εικόνα 2

Μέσα από αυτήν την ιλιγγιώδη διαδρομή ο χαρακτήρας του Μπράουν σκιαγραφείται εκρηκτικός, αντιφατικός και ασυμβίβαστος, όχι μακριά από το κλισέ του ιδιοφυούς, αλλά ψυχολογικά τραυματισμένου καλλιτέχνη – έχουμε παρόμοια παραδείγματα από τον Μότσαρτ του «Amadeus» μέχρι τον Τζόνι Κας του «Walk the Line» και την Εντίθ Πιάφ του «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο». Τι νόημα άραγε θα είχε διαφορετικά; Ωστόσο το «Get on up», από φόβο ίσως μήπως παγιδευτεί σε αυτό το τετριμμένο σχήμα, θίγει τις σκοτεινές και αμφιλεγόμενες πλευρές του ήρωά του επιφανειακά, αποφεύγοντας τις κάθε είδους έντονες δραματικές συγκρούσεις – ψυχολογικές, προσωπικές ή ακόμή και κοινωνικοπολιτικές.

Έτσι, χάρη στην ηλεκτροφόρα, αστείρευτης ενέργειας ερμηνεία του τηλεοπτικού Τσάντγουικ Μπόουσμαν μπαίνουμε στη φανκ διάθεση του «Δυναμίτη», πιάνουμε το χορευτικό και τον ερωτικό ρυθμό της μουσικής του, μένουμε εκστατικοί από τη σαρωτική σκηνική παρουσία του, αλλά μαθαίνουμε ελάχιστα για το ανθρώπινο δράμα πίσω απ’ όλα αυτά, τα οποία εξελίχτηκαν με φόντο μια ταραγμένη, γεμάτη θαύματα και τραύματα Αμερική.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 139΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Get on up

2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 139 '
  • Τέιτ Τέιλορ

Η ζωή του «νονού της σόουλ» Τζέιμς Μπράουν, από τα πορνεία του αμερικανικού Νότου της δεκαετίας του 1930 μέχρι την καθιέρωσή του, τρεις δεκαετίες αργότερα, ως ενός από τους σημαντικότερους περφόρμερ της σύγχρονης μουσικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".