Dracula Untold

2

Η αρχή του βαμπιρικού μύθου, δοσμένη σαν μια σκοτεινή, αλλά αναποφάσιστη ως προς το ύφος της περιπέτεια εποχής.

Dracula Untold

Στην Τρανσυλβανία του 1462 ο πρίγκιπας Βλαντ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο τουρκικό στρατό που κινείται εναντίον του. Απελπισμένος, καταφεύγει στη βοήθεια ενός ανθρωποφάγου τέρατος που ζει κρυμμένο στα σκοτάδια. Η αρχή του βαμπιρικού μύθου, δοσμένη σαν μια σκοτεινή, αλλά αναποφάσιστη ως προς το ύφος της περιπέτεια εποχής.

Dracula Untold - εικόνα 1

«Πρέπει πράγματι να είναι­ ο άρχοντας Δράκουλας­, ο οποίος κέρδισε το όνομά του πολεμώντας τους Τούρκους», λέει κάποια στιγμή­ ο δρ Βαν Χέλσινγκ στον διάσημο «Δράκουλα» του Μπραμ Στόκερ. Ο Βρετανός συγγραφέας του αρχετυπικού βαμπιρικού μυθιστορήματος εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον πρίγκιπα της Βλαχίας Βλαντ ΙΙΙ, αλλιώς Βλαντ Τσέπες ή Βλαντ τον Παλουκωτή, ο οποίος το 15ο αιώνα πολέμησε γενναία ενάντια στον οθωμανικό στρατό και πέρασε στο θρύλο τόσο για τα κατορθώματα όσο και για την απίστευτη σκληρότητά του. Στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, πάντως, έγινε γνωστός με το πατρώνυμό του Δράκουλας, ο απέθαντος πρωταγωνιστής μιας ατελείωτης σειράς ταινιών, οι οποίες έχουν προσεγγίσει το μύθο του βρικόλακα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι σεναριο­γράφοι Ματ Σαζάμα και Μπερκ Σάρπλες παραμένουν εντός του μυθικού πλαισίου, επιστρέφουν όμως στο 1462 για να πιάσουν την ιστορία από το ξεκίνημά της (ο αρχικός τίτλος του φιλμ ήταν «Dracula Year Zero»). Βρισκόμαστε λίγο μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την εποχή της κατάκτησης των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς, οι οποίοι ζητούν από τον Τρανσιλβανό πρίγκιπα Βλαντ να παραδώσει στον πανίσχυρο σουλτάνο Μεμέτ Β΄ εκατό αγόρια από τους υπηκόους του, συν τον δικό του γιο, για να γίνουν γενίτσαροι. Εκείνος αρνείται ηρωικά, γνωρίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό που κινείται εναντίον του, και καταφεύγει στη βοήθεια ενός ανθρωποφάγου τέρατος το οποίο είχε συναντήσει στα βάθη μιας σκοτεινής σπηλιάς. Ο βρικόλακας που συναντά του προσφέρει μια λύση, αλλά το τίμημά της είναι ανυπολόγιστο.

Dracula Untold - εικόνα 2

Η προσέγγιση διατηρεί ψήγματα­ πρωτοτυπίας και είναι σίγουρα ενδια­φέρουσα. Το παρελθόν και ο ρόλος του προαιώνιου βαμπίρ κουβαλούν ένα μυστήριο, η ιστορία στρέφεται γύρω από το «κάποιες φορές ο κόσμος δεν χρειάζεται ακόμη έναν ήρωα, αλλά ένα τέρας» και ο Βλαντ είναι τυλιγμένος σε ένα –διάφανο έστω– μανδύα τραγικότητας. Η ανάγκη όμως να μετατραπούν όλα αυτά σε εύπεπτο χολιγουντιανό θέαμα αναγκάζει την εξέλιξη να καταφεύγει διαρκώς σε εύκολες, δοκιμασμένες λύσεις και σχηματικούς χαρακτήρες, με αποκορύφωμα αυτόν του γραφικού σουλτάνου.

Ειδικά από τη στιγμή που η πλοκή δένει, οδηγούμενη προς την τελική μάχη-κορύφωση, τα πάντα μοιάζουν να προχωρούν με αυτόματο πιλότο. Επιπρόσθετα ο έμπειρος μεν στα διαφημιστικά, άπειρος δε στα της μεγάλης οθόνης Γκάρι Σορ μένει μέχρι τέλους αναποφάσιστος ως προς το μοντέρνο σκηνοθετικό στιλ που θέλει να υιοθετήσει. Ταινία τρόμου (αλλά κατάλληλη από 13 ετών και άνω), ατμοσφαιρικό θρίλερ κι επική περιπέτεια εποχής, το «Dracula Untold» μοιάζει περισσότερο με χαμένη ευκαιρία παρά με κάτι πραγματικά ανείπωτο κινηματογραφικά.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Dracula Untold

2
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 92 '
  • Γκάρι Σορ

Στην Τρανσυλβανία του 1462 ο πρίγκιπας Βλαντ αρνείται να παραδώσει στον πανίσχυρο σουλτάνο 100 αγόρια από τους υπηκόους του για να γίνουν γενίτσαροι. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό που κινείται εναντίον του, καταφεύγει στη βοήθεια ενός ανθρωποφάγου τέρατος που ζει κρυμμένο στα σκοτάδια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.