Η Τελική Αποπληρωμή

1,5

Νεο-νουάρ που προσπαθεί αδέξια να μιμηθεί αρχετυπικά γκανγκστερικά δράματα, ενώ παίρνει τον εαυτό του υπερβολικά στα σοβαρά, χάνοντας έτσι μια cult ευκαιρία.

Η Τελική Αποπληρωμή

Ο Γρηγόρης είναι ένας πρώην μποξέρ ο οποίος δουλεύει για τον μαφιόζο Μάρκο και συλλέγει χρέη από ανθρώπους τους οποίους εκείνος έχει δανείσει. Ζώντας σε μια καθημερινότητα βίας και απειλών, όταν γνωρίσει τη νεαρή ηθοποιό Νεφέλη, θα αρχίσει να αμφισβητεί τους νόμους του υποκόσμου. Νεο-νουάρ που προσπαθεί αδέξια να μιμηθεί αρχετυπικά γκανγκστερικά δράματα, ενώ παίρνει τον εαυτό του υπερβολικά στα σοβαρά, χάνοντας έτσι μια cult ευκαιρία.

Η Τελική Αποπληρωμή - εικόνα 1

Η πρώτη ταινία του νεαρού Αλέξανδρου Λεονταρίτη είναι ένα γκανγκστερικό δράμα που επιχειρεί να απομακρυνθεί από τη μοντέρνα, auteur-ίστικη προσέγγιση του είδους (αλά «Μικρό Ψάρι» για παράδειγμα) και να μείνει πιστότερο στην παραδοσιακή, καθαρά αφηγηματική συνταγή. Ξεκινά από μια αρχετυπική πλοκή, λοιπόν, την οποία εξελίσσει χωρίς ανατροπές κι εκπλήξεις: ο Γρηγόρης είναι ένας πρώην μποξέρ που δουλεύει­ ως εισπράκτορας για τον μαφιόζο Μάρκο. Ζώντας σε μια καθημερινότητα βίας και απειλών, η γνωριμία του με μια νεαρή ηθοποιό γίνεται η αφορμή για να αμφισβητήσει τους νόμους του υποκόσμου.
Οι άνθρωποι που ζουν σύμφωνα με αυτούς, ωστόσο, δεν μπορούν να το επιτρέψουν, αναγκάζοντάς τον να ξεπεράσει ανεπιστρεπτί τα όριά του. Ενδιαφέρον ως άσκηση ύφους, το απλοϊκό αυτό νεο-νουάρ προσπαθεί, αλλά δεν καταφέρνει να αναπαράγει πειστικά έναν κόσμο ηθικών διλημμάτων και δραματικών εντάσεων, «πληγωμένο» τόσο από ερμηνευτικές ανεπάρκειες όσο και από σεναριακές κοινοτοπίες – οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, λόγου χάρη, αναπαριστώνται με τον πιο μελοδραματικό τρόπο. Επιπλέον, παίρνει τον εαυτό του υπερβολικά στα σοβαρά, χάνοντας έτσι μια χρυσή cult ευκαιρία.

Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: FILMBOY PICTURES.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τελική Αποπληρωμή

1,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 100 '
  • Αλέξανδρος Λεονταρίτης

Ο Γρηγόρης είναι ένας πρώην μποξέρ που δουλεύει για τον μαφιόζο Μάρκο και συλλέγει χρέη από ανθρώπους τους οποίους εκείνος έχει δανείσει. Ζώντας σε μια καθημερινότητα βίας και απειλών, όταν γνωρίσει τη νεαρή ηθοποιό Νεφέλη, θα αρχίσει να αμφισβητεί τους νόμους του υποκόσμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.