The Lunchbox

3

Ανθρώπινη, καλογραμμένη και κινηματογραφικά κομψή δραμεντί με κοινωνική ματιά.

The Lunchbox

Η λάθος παράδοση ενός κολατσιού φέρνει σε επαφή μια παραμελημένη από τον σύζυγό της νοικοκυρά κι έναν μοναχικό –στα πρόθυρα συνταξιοδότησης– λογιστή, οι οποίοι αρχίζουν να επικοινωνούν με καθημερινά μηνύματα μέσω του lunchbox. Ανθρώπινη, καλογραμμένη και κινηματογραφικά κομψή δραμεντί με κοινωνική ματιά.

The Lunchbox - εικόνα 1

Αμερικανοσπουδασμένος, αλλά γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βομβάη, ο 35χρονος Ρίτες Μπάτρα κάνει το μεγάλου μήκους σεναριακό και σκηνοθετικό­ ντεμπούτο του με μια γλυκόπικρη κομεντί σωστή κινηματογραφική νοστιμιά. Ταυτόχρονα σκιαγραφεί με διακριτικό όσο κι ευφυή τρόπο το πορτρέτο της αγαπημένης του μεγαλούπολης, παίρνοντας αφορμή από την πολύχρονη παράδοσή της στο... delivery κολατσιού. Κάθε μέρα πάνω από 5.000 κούριερ παραδίδουν με αξιομνημόνευτη ακρίβεια (σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ) τα ζεστά οικιακά γεύματα στο γραφείο των υπαλλήλων, ένα από αυτά όμως καταλήγει –κινηματογραφική αδεία– σε λάθος χέρια. Έτσι φέρνει σε επαφή τη νεαρή Ίλα, μια παραμελημένη από τον σύζυγό της νοικοκυρά, και τον μοναχικό, στα πρόθυρα συνταξιοδότησης λογιστή Σαατζάν, οι οποίοι αρχίζουν να «συνομιλούν» με καθημερινά μηνύματα μέσω του lunchbox.
Η σύγχρονη έλλειψη επικοινωνίας, ένας κόσμος ανάμεσα στο παρελθόν (συντηρητικό αλλά και γεμάτο αξίες) και το (αβέβαιο) μέλλον, η κοινωνική διάσταση των ιδιωτικών μας στιγμών, το όνειρο και η πραγματικότητα. Το «The Lunchbox» ακουμπά (χωρίς να πηγαίνει πάντα εις βάθος) μερικές πολύτιμες συναισθηματικές ποιότητες, διατηρώντας μια ζεστή ανθρωποκεντρική ματιά ακόμη και όταν μιλάει για ευρύτερα πολιτικοκοινωνικά θέματα. Δεν σηκώνει σχεδόν ποτέ τη ματιά του από τους τρεις κεντρικούς χαρακτήρες (ένας νεαρός λογιστής έρχεται να αντικαταστήσει τον Σαατζάν και γίνεται φίλος του), χτίζοντας αργά και τελετουργικά ένα χαμηλότονο, πικάντικο δράμα που δεν φοβάται τις πικρές αλήθειες­, βγαλμένο από τη ζωντανή ινδική καθημερινότητα.
Η επιτυχία του ταλαντούχου Ρίτες Μπάτρα είναι πως δεν αφήνει την καλογραμμένη ιστορία να τον παρασύρει σε ντοκιμαντερίστικα, νεο-ρεαλιστικά κλισέ ή αντιθέτως σε δοκιμασμένες, άνοστες λύσεις της ρομαντικής κομεντί, ποντάροντας σε σωστό αφηγηματικό τάιμινγκ, σεναριακή οικονομία κι ένα χαριτωμένα προβλέψιμο φινάλε που καρφώνει χαμόγελα στα χείλη των θεατών. Μικρή φεστιβαλική έκπληξη των περσινών Κανών και μία από τις feelgood κινηματογραφικές εμπειρίες αυτής της σεζόν.

Ινδία, Γαλλία. 2013. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

The Lunchbox

3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 104 '
  • Ρίτες Μπάτρα

Η λάθος παράδοση ενός κολατσιού φέρνει σε επαφή μια παραμελημένη από τον σύζυγό της νοικοκυρά κι έναν μοναχικό –στα πρόθυρα συνταξιοδότησης– λογιστή, οι οποίοι αρχίζουν να επικοινωνούν με καθημερινά μηνύματα μέσω του lunchbox.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.