Σαββατοκύριακο στο Παρίσι

2,5

Πικρή κομεντί θεατρικής δομής με ένα σπουδαίο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Από τον σκηνοθέτη του «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» και τον σεναριογράφο του «Ωραίο μου Πλυντήριο».

Σαββατοκύριακο στο Παρίσι

Στην τριακοστή επέτειο του γάμου τους ένα ζευγάρι Βρετανών επιστρέφει στο Παρίσι, την πόλη όπου είχαν περάσει το μήνα του μέλιτος, προσπαθώντας να ανανεώσουν τη σχέση τους. Πικρή κομεντί θεατρικής δομής με ένα σπουδαίο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Από τον σκηνοθέτη του «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» και τον σεναριογράφο του «Ωραίο μου Πλυντήριο».

Σαββατοκύριακο στο Παρίσι - εικόνα 1

Πώς θα μοιάζει άραγε η κοινή ζωή του Τζέσι και της Σελίν, ηρώων της τριλογίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ «Πριν το Ξημέρωμα / το Ηλιοβασίλεμα / τα Μεσάνυχτα» σε μια εικοσαετία από τώρα; Αυτή των 65άρηδων Νικ και Μεγκ μας δίνει μια ιδέα, καθώς το κινηματογραφικό σαββατοκύριακό τους στη γαλλική πρωτεύουσα προσπαθεί να αποκαλύψει με παρόμοιο τρόπο την ορατή φθορά, τις υπόγειες εντάσεις και την κρυμμένη τρυφερότητα μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης. Μιας συμβίωσης η οποία μετρά 30 χρόνια και στην επέτειό της οι σύζυγοι αποφασίζουν να επιστρέψουν στο Παρίσι, εκεί όπου είχαν περάσει το μήνα του μέλιτος. Καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο εκείνος κι εκπαιδευτικός εκείνη, κατορθώνουν έπειτα από καιρό­ να απαλλαγούν από τη φροντίδα του μοναχογιού τους και ξεκινούν για τον απόλυτο ρομαντικό προορισμό με σκοπό να αναθερμάνουν τη ­σχέση τους. Λογοτέχνης και σεναριογράφος, ο υποψήφιος για Όσκαρ Χανίφ Κιουρέισι («Ωραίο μου Πλυντήριο», «Ο Σάμι και η Ρόζι Κάνουν Έρωτα») έχει εξερευνήσει με πολλούς τρόπους θέματα κοινωνικών αντιθέσεων, εθνικής και σεξουαλικής ταυτότητας, ενηλικίωσης, οικογενειακών σχέσεων. Συνεργαζόμενος για τέταρτη φορά ( «Η Μητέρα», «Venus» και η τηλεοπτική μίνι σειρά «The Buddha of Suburbia») με τον σκηνοθέτη του «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» Ρότζερ Μίτσελ, του παραδίδει εδώ μια επώδυνων διαπιστώσεων κομεντί δωματίου, η οποία διαθέτει (βιτριολικό) χιούμορ και (αιχμηρή) κομψότητα έτσι όπως έχει στηθεί σαν ένα γενναιόδωρο προς τους ερμηνευτές θεατρικό έργο. Με σεκάνς-βινιέ­τες, αρχής γενομένης από μια διασκεδαστική αλλαγή ξενοδοχείου, το «Σαββατοκύριακο στο Παρίσι» εναλλάσσει ρυθμικά –αν και όχι πάντα επιτυχημένα– ανάλαφρο και δραματικό ύφος ενώ παρακολουθεί το αξιο­πρεπές, σχεδόν υπερήλικο ζευγάρι να «δραπετεύει» από ένα ακριβό εστιατόριο χωρίς να πληρώσει το λογαριασμό, να προσπαθεί να κάνει έρωτα, να ανταλλάσσει ευφυείς ατάκες και να διαπληκτίζεται εντονότατα καθώς θυμάται απωθημένα και τραύματα του παρελθόντος. Στην προσπάθειά του να αποτυπώσει μια σχέση ζωής «ως έχει», χωρίς ωραιοποιήσεις ή πικρόχολη γραφικότητα, ο Κιουρέισι καταφεύγει σε μια θεατρικού τύπου δραματουργία, βασισμένη σχεδόν αποκλειστικά στην εξομολογητική πρόζα. Οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί (ο οσκαρικός Τζιμ Μπρόουντμπεντ και η πολυβραβευμένη στη σκηνή Λίντσεϊ Ντάνκαν) της δίνουν όσο περισσότερο νεύρο­ και συναίσθημα μπορούν, είναι όμως εκείνες οι άλλες στιγμές –των σιωπών, των βλεμμάτων και των χειρονομιών– που προσδίδουν αλήθεια και λυτρωτικό πόνο στο πιπεράτο δράμα. Η διακριτική κάμερα του Ρότζερ Μίτσελ, ο οποίος αποφεύγει σοφά κάθε κοινότοπο φολκλόρ, βοηθά την αφηγηματική ρευστότητα, παρασυρμένη από μελωδίες του Κλοντ Ντεμπισί, του Μπομπ Ντίλαν και του Νικ Ντρέικ. Στο τέλος, μάλιστα, σηκώνεται κι εκείνη να χορέψει μαζί με τους πρωταγωνιστές το χορό μάντισον από τη «Χωριστή Συμμορία» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, μια συγκινητική σκηνή σινεφίλ ανθολογίας.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2013. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Σαββατοκύριακο στο Παρίσι

Le Week-End
2,5
  • Κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 93 '
  • Ρότζερ Μισέλ

Στην τριακοστή επέτειο του γάμου τους ένα ζευγάρι Βρετανών επιστρέφει στο Παρίσι, την πόλη που είχαν περάσει το μήνα του μέλιτος, προσπαθώντας να ανανεώσουν τη σχέση τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.