Joe: Μια Δυνατή Φιλία

3

Επιστροφή στην απλότητα του ανεξάρτητου σινεμά για τον Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν («Όλα τα Αληθινά Κορίτσια») και στις ουσιαστικές ερμηνείες για τον Νίκολας Κέιτζ μέσα από ένα σκοτεινό και συγκινητικό δράμα, το οποίο εξελίσσεται στον επαρχιακό αμερικανικό Νότο.

Joe: Μια Δυνατή Φιλία

Επιστροφή στην απλότητα του ανεξάρτητου σινεμά για τον Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν («Όλα τα Αληθινά Κορίτσια») και στις ουσιαστικές ερμηνείες για τον Νίκολας Κέιτζ μέσα από ένα σκοτεινό και συγκινητικό δράμα, το οποίο εξελίσσεται στον επαρχιακό αμερικανικό Νότο. Εκεί όπου ένας πρώην κατάδικος γίνεται φίλος με ένα 15χρονο αγόρι και για να το υπερασπιστεί έρχεται αντιμέτωπος με ένα θανάσιμο δίλημμα.

Joe: Μια Δυνατή Φιλία - εικόνα 1

Γέννημα θρέμμα του αμερικανικού Νότου, ο 39χρονος πλέον Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με μια σειρά ρεαλιστικών, αλλά ευαίσθητων ανεξάρτητων δραμάτων («George Washington», «Όλα τα Αληθινά Κορίτσια», «Κύμα Οργής»), τα οποία περιέγραφαν την αποπνικτική καθημερινότητα σε ειδυλλιακό φόντο­ στην επαρχιακή «παλιά» Αμερική. Ήταν η εποχή κατά την οποία ο 50άρης πλέον Νίκολας Κέιτζ θεωρούνταν ακόμη φερέγγυος σταρ, ικανός τόσο για εμπορικές επιτυχίες («Σε 60 Δευτερόλεπτα») όσο και για οσκαρικές ερμηνείες («Adaptation»). Η καριέ­ρα και των δύο όμως πήρε απρόσμενη τροπή τα χρόνια που ακολούθησαν, με τον Κέιτζ να πρωταγωνιστεί στη μια αποτυχημένη ξεπέτα μετά την άλλη και τον Γκριν να υπογράφει μια σειρά από άνισες χολιγου­ντιανές χοντροκωμωδίες («Pineapple Express», «Your Highness», «Sitter»). Μέχρι που με μια εξίσου απρόβλεπτη επιστροφή στο αγροτικό Τέξας, στο χαμηλό προϋπολογισμό και στην ταινία χαρακτήρων («Γελαστός Πρίγκιπας»), ο τελευταίος θυμήθηκε πέρυσι τον παλιό καλό εαυτό του, αποσπώντας μάλιστα και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Επιπλέον, μέσα σε λίγους μήνες ξαναγύρισε στο ίδιο φυσικό σκηνικό για να διασκευάσει κινηματογραφικά (διά χειρός Γκάρι Χόκινς) ένα μυθιστόρημα του Λάρι Μπράουν και να χαρίσει στον ανυπόληπτο Νίκολας Κέιτζ τον πλέον ενδιαφέροντα ρόλο του εδώ και… αμέτρητες ταινίες. Πρόκειται για τον χαρακτήρα του Τζο, ενός πρώην κατάδικου που ζει παρέα με τον πιστό σκύλο του σε ένα αγροτόσπιτο, εποπτεύει μια ομάδα εργατών που «δηλητηριάζουν» άχρηστα πεύκα, για να φυτευτούν καινούργια κι εκμεταλλεύσιμα στη θέση τους, και προσπαθεί να κρατηθεί μακριά από κάθε λογής φασαρίες. Είναι μια φιγούρα θαρρείς βγαλμένη από ξεχασμένο γουέστερν και μια αγκιστρωμένη στο παρελθόν Αμερική, την οποία ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν αντιπαραβάλλει στον Γκάρι (ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας για τη 18χρονη ερμη­νευτική αποκάλυψη του «Ένα Καλοκαίρι» Τάι Σέρινταν), ένα αγόρι το οποίο κακοποιείται από τον πατέρα του, του ζητά δουλειά και γρήγορα αναπτύσσει μια τρυφερή σχέση μαζί του. Το χθες και το αύριο, ο παλιός και ο καινούργιος κόσμος, ένας ξεχασμένος κώδικας τιμής και μια ρυπαρή, βίαιη καθημερινότητα συμβαδίζουν, ανταγωνίζονται και τελικά συγκρούονται με βουβή ένταση, «καλυμμένα» από τη γαλήνια αδιαφορία μιας απέραντης, καταπράσινης φύσης. Η προβλέψιμη σεναριακή κατάληξη ολοκληρώνει μια συγκινητική κινηματογραφική διαδρομή στη σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού ονείρου, την οποία ο Γκριν παρακολουθεί με ελεγειακή διάθεση, αλλά καίρια και ρεαλιστική σκηνοθετική ματιά, μετατρέποντας έτσι μια τραχιά ιστορία ενηλικίωσης σε μελαγχολικό, γλυκόπικρο αποχαιρετισμό σε μια εποχή που –«παλιά και άχρηστη» πια– αποσύρεται σιωπηλά για να εξιλεωθεί και να παραδειγματίσει.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Joe: Μια Δυνατή Φιλία

Joe
3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 117 '
  • Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν

Στον επαρχιακό αμερικανικό Νότο ένας πρώην κατάδικος που προσπαθεί να ζήσει ήσυχα τη ζωή του γίνεται φίλος με ένα 15χρονο αγόρι. Όταν χρειαστεί να το υπερασπιστεί, θα έρθει αντιμέτωπος με ένα θανάσιμο δίλημμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.