38 Μάρτυρες

2

Κοινωνικό δράμα με αγωνιώδη ατμόσφαιρα, βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Ατμοσφαιρικό, αλλά με ψυχρό ύφος και λίγο δραματικό «ψαχνό».

38 Μάρτυρες

Επιστρέφοντας στη Χάβρη από επαγγελματικό ταξίδι, η Λουίζ μαθαίνει πως μια νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε το προηγούμενο βράδυ κάτω από το σπίτι της. Κανένας από τους γείτονες δεν έχει δει το παραμικρό, ενώ ο σύζυγός της, πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού, είχε νυχτερινή βάρδια. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Κοινωνικό δράμα με αγωνιώδη ατμόσφαιρα, βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Ατμοσφαιρικό, αλλά με ψυχρό ύφος και λίγο δραματικό «ψαχνό».

38 Μάρτυρες - εικόνα 1

Η Κίτι Τζενοβέζε ήταν μια 19χρονη Νεοϋορκέζα η οποία στις 13 Μαρτίου του 1964 μαχαιρώθηκε θανάσιμα μπροστά στο σπίτι της, περιστατικό το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα γιατί, όπως αποκάλυψε λίγο αργότερα ένα δημοσιογραφικό άρθρο, πολλοί γείτονές της ήταν αυτήκοοι μάρτυρες του συμβάντος, κανείς όμως δεν κινήθηκε για να ειδοποιήσει την αστυνομία. Ο Βέλγος ηθοποιός («Καλά Χριστούγεννα») και σκηνοθέτης Λουκά Μπελβό, έξι φορές υποψήφιος για Σεζάρ, έχει υπογράψει μια σειρά από αγωνιώδη κοινωνικά δράματα, με κορυφαία την «Τριλογία» («Cavale», «Un Coule Epatant», «Apres la Vie») του 2002.
Αυτή τη φορά διασκευάζει ιδιοχείρως ένα μυθιστόρημα του Ντιντιέ Ντεκουάν ως «38 Μάρτυρες» μεταφέροντας ελεύθερα την ιστορία της Τζενοβέζε στη σύγχρονη Χάβρη. Εκεί όπου επιστρέφει από επαγγελματικό ταξίδι η Λουίζ και μαθαίνει πως μια νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε το προηγούμενο βράδυ απέναντι από την πολυκατοικία της. Κανένας από τους γείτονες δεν έχει δει το παραμικρό, ενώ ο σύζυγός της Πιέρ, πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού, είχε νυχτερινή βάρδια.

38 Μάρτυρες - εικόνα 2

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ξεκινώντας με αργές ταχύτητες σαν ένα υποβλητικό θρίλερ, το φιλμ του Μπελβό ξεκαθαρίζει σχετικά γρήγορα τη σχέση του Πιέρ με το έγκλημα και ρίχνει το δραματουργικό του βάρος στα ηθικά διλήμματα του σιωπηλού, εσωστρεφή πρωταγωνιστή του. Πρόκειται για ένα ακόμα κοινωνικό, υπαρξιακών ερωτημάτων δράμα δηλαδή, το οποίο περιγράφει ατμοσφαιρικά ένα ψυχρό, αλλοτριωμένο και απειλητικό περιβάλλον (η γκρίζα φωτογραφία, οι γιγαντιαίοι γερανοί του λιμανιού, το λιτά διακοσμημένο διαμέρισμα). Όσον όμως αφορά τους ανθρώπους που το κατοικούν, αυτοί μοιάζουν μέχρι τέλους με συναισθηματικούς γρίφους, εγκλωβισμένοι σε μια αποστασιοποιημένη αφήγηση και ένα σενάριο με λιγοστό δραματικό «ψαχνό». Έτσι, η τολμηρή κοινωνικά και πολιτικά καταγγελία του μένει μετέωρη και η κινηματογραφική εντύπωσή του ξεθωριάζει γρήγορα από τη μνήμη.

Γαλλία, Βέλγιο. 2012. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

38 Μάρτυρες

38 Temoins
2
  • Δραματική
  • 2012
  • Διάρκεια: 104 '
  • Λουκά Μπελβό

Επιστρέφοντας στη Χάβρη από επαγγελματικό ταξίδι, η Λουίζ μαθαίνει πως μια νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε το προηγούμενο βράδυ κάτω από το σπίτι της. Κανένας από τους γείτονες δεν έχει δει το παραμικρό, ενώ ο σύζυγός της, πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού, είχε νυχτερινή βάρδια. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.