Ο Απρόβλεπτος κος Σπίβετ

2

Περιπετειώδες εφηβικό road movie με το παραμυθένιο άγγιγμα του σκηνοθέτη της «Αμελί», το οποίο διαθέτει μια εντυπωσιακή, τρισδιάστατη εικονογραφία, αλλά λιγοστές και ως επί το πλείστον άσφαιρες ιδέες.

Ο Απρόβλεπτος κος Σπίβετ

Ένας δεκάχρονος εφευρέτης εγκαταλείπει την οικογένειά του και από το ράντσο τους στη Μοντάνα ξεκινά ένα ταξίδι με το τρένο ως την Ουάσιγκτον για να παραλάβει ένα επιστημονικό βραβείο. Περιπετειώδες εφηβικό road movie με το παραμυθένιο άγγιγμα του σκηνοθέτη της «Αμελί», το οποίο διαθέτει μια εντυπωσιακή, τρισδιάστατη εικονογραφία, αλλά λιγοστές και ως επί το πλείστον άσφαιρες ιδέες.

Ο Απρόβλεπτος κος Σπίβετ - εικόνα 1

«Να ένα βιβλίο που κατορθώνει το αδύνατο: να συνδυάσει τον Μάρκ Τουέιν, τον Τόμας Πίντσον και το “Little Miss Sunshine”», είχε δηλώσει ο Στίβεν Κινγκ για το λογοτεχνικό ντεμπούτο του Ρέιφ Λάρσεν «The selected works of T.S. Spivet». Ο Ζαν-Πιέρ Ζενέ, λάτρης των κόμικς και σχεδιαστής ο ίδιος, θα ήταν δύσκολο να μείνει ασυγκίνητος από το πρωτότυπο αυτό μυθιστόρημα, η έκδοση του οποίου έχει μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες διαστάσεις (23,6x19,8 εκατ.) για να χωρά στο περιθώριο του κειμένου σκίτσα, υποσημειώσεις και λίστες, φτιαγμένες υποτίθεται από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή του, τον ευφυή δωδεκάχρονο (στην ταινία δεκάχρονο) Τι Ες Σπίβετ. Επιπλέον, η παραμυθένια, διασκεδαστική και περιπετειώδης ιστορία του χαρισματικού αυτού παιδιού συγγενεύει πολύ με το κινηματογραφικό σύμπαν του εικονολάτρη σκηνοθέτη της «Αμελί» και του «Delicatessen», ο οποίος για χάρη αυτού του «απρόβλεπτου» ήρωα διασχίζει τον Ατλαντικό και υπογράφει, 17 χρόνια μετά το «Άλιεν: Η Αναγέννηση», τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του.
Με το ένα πόδι στην πραγματικότητα και το άλλο στη φαντασία, ο κόσμος του Τι Ες Σπίβετ είναι μια απομονωμένη φάρμα στην ειδυλλιακή –κινηματογραφικά– Μοντάνα, όπου στοιχεία κι αντικείμενα από ένα ακαθόριστο παρελθόν συναντούν την καθημερινότητα του 21ου αιώνα. Εκεί ένας σχεδόν πάντα απών καουμπόης του παλιού καιρού και μια διαρκώς αφηρημένη εντομολόγος μεγαλώνουν την Γκρέισι, μια τινέιτζερ που ονειρεύεται να κερδίσει τα καλλιστεία, και τον Τι Ες, έναν ανήλικο εφευρέτη και χαρτογράφο, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το ατύχημα που στοίχισε τη ζωή στον αδελφό του Λέιτον. Όταν το Ινστιτούτο Σμιθόνιαν ανακοινώνει, θεωρώντας πως έχει να κάνει με ενήλικο επιστήμονα, στον έκπληκτο Τι Ες πως θέλει να τον βραβεύσει για μια πρωτοπόρα ιδέα του, εκείνος πακετάρει τη μικρή του βαλίτσα, αφήνει πίσω την οικογένειά του και παίρνει το τρένο για την Ουάσινγκτον.

Ο Απρόβλεπτος κος Σπίβετ - εικόνα 2

Η γνωριμία μας με τους βγαλμένους θαρρείς από ταινία του Γουές Άντερσον Σπίβετ, η καρτποσταλική Μοντάνα και η χαριτωμένη αρχή ενός ονειρικού ταξιδιού μας προδιαθέτουν για μια αλά «Αμελί» ρομαντική και οπτικά συναρπαστική κινηματογραφική (και εκθαμβωτικά τρισδιάστατη) διαδρομή προς την ενηλικίωση. Η ταινία όμως εξαντλεί γρήγορα τα οπτικά της τρικ και αμβλύνει όχι μόνον την αφηγηματική της σπιρτάδα αλλά και τη σατιρική της στάση απέναντι στη σύγχρονη Αμερική (ο ακαδημαϊκός κομφορμισμός, η γραφική εικόνα της Americana, η υστερία των media). Ειδικά στο τελευταίο μέρος της επιστρατεύει σεναριακές κοινοτοπίες, καταφεύγει σε εύκολους μελοδραματισμούς και φορά έναν άβολο μανδύα διδακτισμού, επιτείνοντας την αίσθηση ενός εικαστικά περίτεχνου αλλά δραματικά αραχνοΰφαντου σινε-πάτσγουορκ.

Γαλλία, Καναδάς. 2013. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Απρόβλεπτος Κος Σπίβετ

The Young and Prodigious T.S. Spivet
2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 105 '
  • Ζαν - Πιέρ Ζενέ

Ένας δεκάχρονος εφευρέτης εγκαταλείπει το ράντσο της οικογένειάς του στη Μοντάνα και ξεκινά ένα ταξίδι με το τρένο ως την Ουάσιγκτον για να παραλάβει ένα επιστημονικό βραβείο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.