Ερασιτέχνης Ζιγκολό

2

Μέχρι που θα γνωρίσει την Άβιγκεϊλ, τη χήρα ενός Εβραίου χασιδιστή με έξι παιδιά. Κομεντί γουντιαλενικής κοπής, σπιρτόζικη, αλλά και «προχειροδεμένη», με τον ίδιο τον Γούντι Άλεν να κλέβει την παράσταση ως… ερασιτέχνης προαγωγός.

Ερασιτέχνης Ζιγκολό

Κομεντί γουντιαλενικής κοπής, σπιρτόζικη, αλλά και «προχειροδεμένη», με τον ίδιο τον Γούντι Άλεν να κλέβει την παράσταση ως… ερασιτέχνης προαγωγός.

Ερασιτέχνης Ζιγκολό - εικόνα 1

Τι θα ήταν άραγε αυτή η ταινία χωρίς την παρουσία του Γούντι Άλεν; Ο σπουδαίος κωμικός είχε δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια να εμφανιστεί μπροστά από την κάμερα άλλου σκηνοθέτη (από το «Η Γυναίκα μου… Κομμάτια να Γίνει» του Αλφόνσο Αράου) και να που τώρα μας συστήνεται ως χρεοκοπημένος βιβλιοπώλης με μια φαεινή ιδέα. Να πλασάρει στις γνωριμίες του τον φίλο του Φιοραβάντε ως ζιγκολό, αρχής γενομένης από την παντρεμένη δερματολόγο του δρα Πάρκερ, και να κρατά ως ατζέντης το νόμιμο ποσοστό του. Εξηγώντας με τον νευρωτικό, ατακαδόρικο και αυτοσαρκαστικό τρόπο του στον έκπληκτο Φιοραβάντε πως οι γυναίκες τον βρίσκουν ακαταμάχητα σέξι, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν το έχει καταλάβει, ο Άλεν (Μάρεϊ) παίρνει εξαρχής πάνω του το κωμικό βάρος της ανάλαφρης αυτής φάρσας και το κουβαλά καθ’ όλη τη διάρκειά της με χαρακτηριστική άνεση.
Οι περισσότεροι διάλογοι μοιάζουν να έχουν γραφτεί –ή έστω σουλουπωθεί– από τον ίδιο, ενώ οι διαρκείς σατιρικές βολές στην εβραϊκή πίστη και νοοτροπία κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Σε μια πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη, τη διαφυλετική σύνθεση της οποίας προβάλλει έντονα η ταινία, οι Εβραίοι εισβάλλουν στο κάδρο μέσω της Άβιγκεϊλ, της χήρας ενός φανατικού χασιδιστή και μητέρας έξι παιδιών,­ στην οποία ο Μάρεϊ πηγαίνει τον γιο της Αφροαμερικανίδας φίλης του για να τον… ξεψειρίσει. Καθώς τη γνωρίζει στον Φιοραβάντε, οι ζωές όλων αρχίζουν να αλλάζουν με αναπάντεχο τρόπο, ανακατεύοντας ραβίνους, αστυνομικούς, ερωτικά τρίγωνα, ακόμη και θρησκευτικά δικαστήρια. Πρόκειται για το ρομαντικό και λιγότερο ευρηματικό μέρος του φιλμ, όπου ο Μάρεϊ περνά μαζί με το γουντιαλενικό χιούμορ στο περιθώριο και μια τρυφερή ερωτική ιστορία ξεκινά, για να ολοκληρωθεί –ευτυχώς!– με το λιγότερο προβλέψιμο τρόπο.

Ερασιτέχνης Ζιγκολό - εικόνα 2

Χωρίς να έχει υπογράψει κάποια σπουδαία ταινία, ο βραβευμένος με Χρυσή Κάμερα ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης στις Κάνες («Mac», 1992) Τζον Τορτούρο επιδεικνύει τόλμη κι εφευρετικότητα όποτε φορά το καπέλο του κινηματογραφικού δημιουργού (από το ανορθόδοξο μιούζικαλ «Απιστίες και Τσιγάρα» μέχρι το άτυπο μουσικό ντοκιμαντέρ «Passione»).
Εδώ προτιμά να βασιστεί στις σεναριογραφικές ικανότητές του, υιοθετώντας μια απλή αφηγηματική φόρμα κι ένα ανάλαφρο ύφος. Κλέβει στιγμές, τις περισσότερες χάρη στον αμίμητο Γούντι Άλεν, διαθέτει μια βαθιά ανθρώπινη κι αισιόδοξη ειρωνεία, χαρίζει έναν συγκινητικό ρόλο στη χαμηλότονη Βανέσα Παραντί και πλημμυρίζει τη Νέα Υόρκη με τις νότες ενός νοσταλγικού σάουντρακ («Luna Rossa», «Sway», «La violetera» με την Νταλιντά, «Tu si na cosa grande» με την Παραντί...). Δεν μπορεί όμως να «συγκολλήσει» όλα αυτά σε ένα ενιαίο σύνολο, ξεπετώντας χαρακτήρες και καταστάσεις, χαραμίζοντας αστεία και προσπερνώντας τελικά την ευκαιρία για μια αυθεντικά γουντιαλενική κωμωδία.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ερασιτέχνης Ζιγκολό

Fading Gigolo
2
  • Κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 90 '
  • Τζον Τορτούρο

Για χάρη του χρεοκοπημένου φίλου του Μάρεϊ, ο Φιοραβάντε δέχεται να ξεκινήσει καριέρα ζιγκολό, προσπάθεια που στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Μέχρι που θα γνωρίσει την Άβιγκεϊλ, τη χήρα ενός φανατικού χασιδιστή και μητέρα έξι παιδιών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.