Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου: η ανεξάρτητη έκπληξη της σεζόν

Το αμερικανικό ανεξάρτητο φιλμ-έκπληξη της σεζόν μπαίνει στο μικροσκόπιο του «α»: όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη χαρισματική πρωταγωνίστρια, τον νεαρό σκηνοθέτη, τη φεστιβαλική και οσκαρική δικαίωσή του.

Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου: η ανεξάρτητη έκπληξη της σεζόν

Το αμερικανικό ανεξάρτητο φιλμ-έκπληξη της σεζόν μπαίνει στο μικροσκόπιο του «α»: όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη χαρισματική πρωταγωνίστρια, τον νεαρό σκηνοθέτη, τη φεστιβαλική και οσκαρική δικαίωσή του.

Το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά στα Όσκαρ!

Πάνω στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός τυφώνας «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη χτίζει με ανεξάρτητα κινηματογραφικά υλικά ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μπεν Ζάιτλιν το στιβαρό του δράμα «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου». Το φιλμ, μοναδικός συνδυασμός ωμού ρεαλισμού και τραχιάς ποιητικότητας, ζουμάρει στις λεπτομέρειες που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα μιας οδυνηρής τραγωδίας: τις προσωπικές απώλειες, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και τα οικολογικά ζητήματα που κρύβονται στο σκούρο φόντο της. Πρωταγωνίστριά του η εξάχρονη Χάσπαπι, μια ηρωίδα που καλείται να αντιμετωπίσει σε μικρή ηλικία τα απειλητικά θεριά που υψώνονται μπροστά της. Αποκάλυψη της σεζόν η εννιάχρονη πρωταγωνίστρια Κουβενζανέ Γουάλις, ένα αξιαγάπητο «Πλάσμα του Νότου», που κατάφερε να γίνει η μικρότερη υποψήφια για Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου και να ανακηρυχτεί σε νέο παιδί-θαύμα του αμερικανικού σινεμά. Όσο για τις συνολικά τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες που κέρδισε το φιλμ, δείχνουν ότι το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά συνεχίζει να βρυχάται…

3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την πρωταγωνίστρια Κουβενζανέ Γουάλις

Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου: η ανεξάρτητη έκπληξη της σεζόν - εικόνα 1

1. Οι γονείς της έπρεπε να πουν ψέματα για την ηλικία της, αφού όταν δοκιμάστηκε για το ρόλο ήταν μόλις 5 ετών! Βέβαια, κατάφερε να κερδίσει με την πρώτη την προσοχή του σκηνοθέτη Μπεν Ζάιτλιν, ο οποίος την επέλεξε ανάμεσα σε 4.000 ανήλικα κορίτσια.
2. Παρότι η ηλικία της ήταν μικρότερη από αυτήν που έψαχναν οι παραγωγοί, η μικρή από τη Χούμα της Λουιζιάνα μπορούσε να διαβάζει κανονικά, να ουρλιάζει ρεαλιστικά και να… ρεύεται κατά παραγγελία, χωρίς να έχει καμία εμπειρία στην ηθοποιία.
3. Η εννιάχρονη πλέον Κουβενζανέ έγινε η νεαρότερη υποψήφια για Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου και η τρίτη νεαρότερη σε όλες τις κατηγορίες στην ιστορία του θεσμού. Επόμενος σταθμός της το «Twelve Years a Slave» του Στιβ ΜακΚουίν δίπλα στον Μπραντ Πιτ.

Η πορεία των «Πλασμάτων» προς τον οσκαρικό θρίαμβο

Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου: η ανεξάρτητη έκπληξη της σεζόν - εικόνα 2

Τυφώνας «Κατρίνα»
Ο πέμπτος πιο φονικός τυφώνας όλων των εποχών στις ΗΠΑ άφησε το 2005 πίσω του 1.833 νεκρούς και 81 εκατ. δολάρια ζημιές. Η Λουιζιάνα –και ειδικότερα η γενέτειρα της τζαζ Νέα Ορλεάνη– υπέστη τις σοβαρότερες απώλειες, αφού ένα μεγάλο μέρος της καλύφτηκε με νερό.

Μπεν Ζάιτλιν
Ο 31χρονος σκηνοθέτης, που από το 2008 ζει μόνιμα στη Νέα Ορλεάνη, κατάφερε με το ντεμπούτο του να κάνει μια εξαιρετική πορεία στο αμερικανικό box office (12 εκατ. δολάρια), να κατακτήσει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ –αφήνοντας απέξω τον Μπεν Άφλεκ– και να γίνει το πιο καυτό όνομα του indie σινεμά.

Βραβεία παντού
Η ταινία, η οποία γυρίστηκε πάνω στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο τυφώνας, κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Σάντανς και ταξίδεψε στη συνέχεια στις Κάνες, φεύγοντας με τη Χρυσή Κάμερα στις αποσκευές της. Οι τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

The Beasts of the Southern Wild
3,5
  • Δραματική
  • 2012
  • Διάρκεια: 93 '
  • Μπεν Ζάιτλιν

Στην άκρη μιας απομονωμένης, πλημμυρισμένης λωρίδας γης στους βάλτους της Νέας Ορλεάνης η εξάχρονη Χάσπαπι μεγαλώνει σε ένα χαμόσπιτο με τον κυκλοθυμικό και βαριά άρρωστο πατέρα της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.