Αλλάζει το κινηματογραφικό τοπίο

Η ανακοίνωση της εξαγοράς και της επικείμενης συγχώνευσης της εταιρείας διανομής Προοπτική στην Audio Visual δεν έπεσε σαν κεραυνός...

Αλλάζει το κινηματογραφικό τοπίο

Η ανακοίνωση της εξαγοράς και της επικείμενης συγχώνευσης της εταιρείας διανομής Προοπτική στην Audio Visual δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθότι οι διαπραγματεύσεις είχαν διαρρεύσει εδώ και καιρό. Ωστόσο η εξαφάνιση μιας εταιρείας διανομής που κυρίως στη δεκαετία του '80 έπαιξε ιστορικό ρόλο στη χώρα μας, ανακαλύπτοντας νέους τότε σκηνοθέτες σαν τους Τζάρμους, Φρίαρς, Φερχόφεν, Τζόρνταν, Αδελφούς Κοέν και δεκάδες άλλους, δεν μπορεί παρά να προκαλεί λύπη (όπως έγινε στο παρελθόν με την ανάλογη εξαγορά της ΕΛΚΕ από την Odeon). H AVE, εταιρεία διανομής DVD, επιθυμούσε εδώ και πολύ καιρό να μπει στην κινηματογραφική αγορά. Έχοντας ήδη χάσει από τη Village Films τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της Warner στο DVD, κινδύνευε να χάσει και εκείνα της Disney, τα οποία διεκδικούσε έντονα η Προοπτική με το επιχείρημα ότι είχε ήδη τα κινηματογραφικά δικαιώματα. Εξαγοράζοντας την τελευταία με πάνω από 20.000.000 ευρώ (αν και το «ράδιο αρβύλα» λέει ότι το ποσό είναι διπλάσιο), η AVE αποκτά ένα έτοιμο δίκτυο διανομής ταινιών, με μεγάλες εταιρείες (Columbia, Disney), αλλά κι ένα δυνατό κατάλογο ανεξάρτητων παραγωγών, κυρίως ευρωπαϊκών, τροφοδοτώντας επαρκώς το κύκλωμα των STER Cinemas, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο συμφερόντων (της οικογένειας Βαρδινογιάννη). Το κινηματογραφικό τμήμα της Προοπτικής μπορεί και να βγει αναβαθμισμένο από αυτή την περιπέτεια, αντίθετα με εκείνο του DVD που θα συγχωνευτεί στις δομές της AVE. Όμως ο πραγματικά χαμένος από αυτή την ιστορία φαίνεται να είναι η εταιρεία διανομής Playtime. Δημιούργημα του Γιώργου Τζιότζιου (ω τι ειρωνεία, ενός από τους πρωτεργάτες της Προοπτικής στο καλλιτεχνικό ξεκίνημά της), ήταν ωστόσο μέχρι τώρα μια εταιρεία που έπαιζε αποκλειστικά ταινίες που αγόραζε για λογαριασμό της η AVE. Κανείς δεν την υποχρεώνει να κλείσει, αλλά ο διευθυντής της έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να μείνει άλλο στο χώρο της κινηματογραφικής διανομής κι έτσι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Μεγάλες αλλαγές, με άγνωστη ακόμα κατάληξη, που αναμφίβολα θα αλλάξουν ριζικά το κινηματογραφικό τοπίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.