Maleficent

2

Ευρηματική σεναριακά, αλλά αναποφάσιστου ύφους live action διασκευή του παραμυθιού της «Ωραίας κοιμωμένης», η οποία βασίζεται στα θεαματικά εφέ και την απολαυστική κακιά Αντζελίνα Τζολί.

Maleficent

Θέλοντας να εκδικηθεί τον παιδικό της φίλο που την πρόδωσε και με δόλο της έκοψε τα φτερά για να γίνει βασιλιάς, η νεράιδα Μαλέφισεντ καταριέται τη νεογέννητη κόρη του με ένα ισχυρό ξόρκι. Ευρηματική σεναριακά, αλλά αναποφάσιστου ύφους live action διασκευή του παραμυθιού της «Ωραίας κοιμωμένης», η οποία βασίζεται στα θεαματικά εφέ και την απολαυστική κακιά Αντζελίνα Τζολί.

Maleficent - εικόνα 1

Τα καλά κορίτσια πάνε­ στον παράδεισο, αλλά τα κακά πάνε παντού. Γι’ αυτό και οι διαβολικές ηρωίδες φαντάζουν όλο και γοητευτικότερες στις χολιγουντιανές σταρ, με πρόσφατα παραδείγματα­ τις Τζούλια Ρόμπερτς και Σαρλίζ Θερόν, αμφότερες κακές βασίλισσες στις δύο προπέρσινες διασκευές της «Χιονάτης».
Έτσι, ύστερα από τέσσερα χρόνια κινηματογραφικής απουσίας, η περιζήτητη Αντζελίνα Τζολί αποφάσισε να επιστρέψει στο πανί σε έναν εμβληματικό ρόλο κακιάς του παραμυθιού, δίνοντας σάρκα και οστά στη Μαλέφισεντ, τη μάγισσα της «Ωραίας κοιμωμένης» που όλοι έχουμε συνδέσει με την απειλητική φιγούρα του ντισνεϊκού animation του 1959.
Ξεκινώντας από ναπολιτάνικους λαϊκούς θρύλους, ο Τζιαμπατίστα Μπαζίλε έδωσε στις αρχές του 17ου αιώνα μορφή στο γνωστό πλέον μύθο, τον οποίο διασκεύασε λίγο αργότερα ο Σαρλ Περό και κατόπιν οι αδερφοί Γκριμ. Το σενάριο της Λίντα Γούλβερτον, με συγγραφικά credits στον «Βασιλιά των Λιονταριών» και στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», διατηρεί τους βασικούς χαρακτήρες, αλλά αλλάζει σε μεγάλο βαθμό την πλοκή του παραμυθιού εστιάζοντας στα γεγονότα που οδήγησαν τη Μαλέφισεντ στη «σκοτεινή πλευρά». Γιατί αρχικά εκείνη­ ήταν μια καλοσυνάτη νεράιδα με μακριά και πανίσχυρα φτερά, προστάτιδα του μαγικού βασιλείου του Μουρ από τις άπληστες διαθέσεις των ανθρώπων.
Ο νεαρός Στέφαν της αλλάζει αρχικά τη γνώμη γι’ αυτούς, χρόνια αργότερα όμως την προδίδει για να κερδίσει το βασιλικό θρόνο. Αφού κανείς δεν μπορεί να τη νικήσει στη μάχη, ο Στέφαν την πλησιάζει με δόλο και καταφέρνει να της κόψει τα φτερά, μετατρέποντάς την έτσι σε μαυροφορεμένη μάγισσα. Και όταν φτάσει η ώρα, η Μαλέφισεντ καταριέται τη νεογέννητη κόρη του με ένα ανίκητο ξόρκι που στα 16 της χρόνια τη βυθίζει σε αιώνιο ύπνο.

Maleficent - εικόνα 2

Η εξέλιξη της ιστορίας κρύβει ακόμη αρκετές ανατροπές και όσο αυτή η φαντασμαγορική διασκευή βαδίζει στην οδό του παραμυθιού διατηρεί μια καλοσυνάτη, μετρημένου χιούμορ γοητεία, με την Τζολί να διασκεδάζει στο ρόλο της σαγηνευτικής και κατά βάθος καλόκαρδης κακιάς. Ταυτόχρονα ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ («Avatar», «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων») σκηνογράφος και πρωτάρης σκηνοθέτης Ρόμπερτ Στόμπεργκ στήνει ένα μαγευτικό τρισδιάστατο ντεκόρ, αλλά δυσκολεύεται να δώσει ενιαίο ύφος στη διαφορετικών ταχυτήτων αφήγησή του, που είναι λίγο ρομαντική, μια δόση περιπετειώδης, κατά στιγμές διδακτική και περιστασιακά κωμική. Με σεκάνς που μοιάζει να έχουν συγκολληθεί χωρίς φινίρισμα, στήνει ένα άνισο κι εντέλει κινηματογραφικά αναποφάσιστο θέαμα, το οποίο προσπαθεί να μετατρέψει σε μπλοκμπάστερ η δυναμική παρουσία τής πάντα απολαυστικής, όχι όμως και θαυματουργής Αντζελίνα Τζολί. Έτσι κι αλλιώς, αυτή θα είναι η μόνη ζωηρή ανάμνηση που θα αφήσει πίσω της αυτή η «Maleficent».

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Maleficent

2
  • Φαντασίας
  • 2014
  • Διάρκεια: 97 '
  • Ρόμπερτ Στρόμπεργκ

Η Μαλέφισεντ, ισχυρή νεράιδα που προστατεύει το μαγικό βασίλειο του Μουρ από τους μοχθηρούς ανθρώπους, προδίδεται από τον παιδικό της φίλο Στέφαν, ο οποίος της κόβει με δόλο τα φτερά και για το κατόρθωμά του κερδίζει το βασιλικό θρόνο. Όταν όμως ετοιμάζεται να βαφτίσει τη νεογέννητη κόρη του, η Μαλέφισεντ την καταριέται με ένα ανίκητο ξόρκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.