Η Πεντάμορφη και το Τέρας

2

Εντυπωσιακή και θεαματικότατη, αλλά πολύ πιο ρηχή κινηματογραφικά από την εκδοχή του Ζαν Κοκτό διασκευή του κλασικού παραμυθιού.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Στη Γαλλία του 1810, μια νεαρή κοπέλα, θέλοντας να σώσει τη ζωή του πατέρα της, αποφασίζει να ζήσει στον πύργο ενός ανθρωπόμορφου τέρατος, για να ανακαλύψει ότι εκείνο δεν είναι σκληρό και άκαρδο όπως αρχικά φαίνεται. Εντυπωσιακή και θεαματικότατη, αλλά πολύ πιο ρηχή κινηματογραφικά από την εκδοχή του Ζαν Κοκτό διασκευή του κλασικού παραμυθιού.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας - εικόνα 1

Από τις ιστορίες φαντασίας οι οποίες έχουν διασκευαστεί ελεύθερα αμέτρητες φορές στο σινεμά, η «Πεντάμορφη και το Τέρας» της Γκαμπριέλ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλνέβ έτυχε δύο εξαιρετικών μεταφορών που έμειναν πιστές στην πλοκή του παραμυθιού, του ασπρόμαυρου κομψοτεχνήματος του Ζαν Κοκτό το 1946 και του ευρηματικού animation της Disney το 1991. Σκηνοθέτης περιπετειωδών και καθαρόαιμων θρίλερ («Crying Freeman», «Silent Hill», «Η Αδελφότητα των Λύκων»), ο πρώην κριτικός κινηματογράφου Κριστόφ Γκανς επιχειρεί τώρα μια πιο μοντέρνα προσέγγιση στο διαχρονικό παραμύθι, την ιστορία του οποίου τοποθετεί στη Γαλλία του 1810. Τότε ένας πλούσιος και χήρος έμπορος, ο οποίος εν μια νυκτί καταστρέφεται οικονομικά, καταφεύγει με τα έξι του παιδιά στην εξοχή, όπου αρχίζει μια καινούργια ζωή. Όταν όμως κόψει απερί­σκεπτα ένα τριαντάφυλλο που ανήκει σε ένα πανίσχυρο ανθρωπόμορφο τέρας, η μικρότερή του κόρη Μπελ θα θεωρήσει τον εαυτό της υπεύθυνο και θα αποφασίσει να θυσιαστεί για χάρη του. Θα δεχτεί να μείνει αιχμάλωτη στον πύργο του τέρατος, για να ανακαλύψει με τον καιρό ότι εκείνο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι αρχικά φαίνεται.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας - εικόνα 2

Όχι πολύ μακριά από το λυρικό­ τόνο του Κοκτό, ο οποίος είχε εστιάσει στη σχέση Μπελ και τέρατος, ο Γκανς μένει πιστότερος στη μαντάμ Ντε Βιλνέβ και αφήνει χώρο για τον (άχρωμο) πατέρα, τον άπληστο Περντικάς, αλλά και την κατάρα που βαραίνει το μαγεμένο τέρας. Η διάθεσή του για ένα φαντασμαγορικό «μια φορά κι έναν καιρό…» είναι ξεκάθαρη και σε επίπεδο εικονογραφίας, σκηνικών και κοστουμιών οι επιδόσεις του είναι γουστόζικα χολιγουντιανές. Η πλημμυρίδα των ψηφιακών εφέ όμως, όπως και η αδυναμία του να εμφυσήσει αυθεντικό συναίσθημα σε αυτήν την κομψή (συνεχής αναφορά σε ρομαντικούς πίνακες), μα ψυχρή κατασκευή, αφαιρούν τον ποιητικό οίστρο και την αφηγηματική ευαισθησία που έχει ανάγκη αυτή η συγκινητική ιστορία πάθους, η οποία εδώ θαμπώνει απλώς τα μάτια και απευθύνεται κυρίως σε ένα νεανικό γυναικείο κοινό.

Η ταινία θα προβάλλεται από την Κυριακή του Πάσχα.
Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πεντάμορφη και το Τέρας

La Belle et la Bete
2
  • Φαντασίας
  • 2014
  • Διάρκεια: 112 '
  • Κριστόφ Γκανς

Στη Γαλλία του 1810, μια νεαρή κοπέλα, θέλοντας να σώσει τη ζωή του πατέρα της, αποφασίζει να ζήσει στον πύργο ενός ανθρωπόμορφου τέρατος, για να ανακαλύψει ότι εκείνο δεν είναι σκληρό και άκαρδο όπως αρχικά φαίνεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.