Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα

2,5

Θεαματική και έντονα πολιτική για τα κόμικς χολιγουντιανά δεδομένα περιπέτεια, πιστή στην υπερηρωική κινηματογραφική συνταγή της Marvel.

Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα

Με τη βοήθεια της Μαύρης Χήρας κι έχοντας στο κατόπι του έναν μυστηριώδη δολοφόνο, ο Στιβ Ρότζερς καλείται να αντιμετωπίσει μια θανάσιμη συνωμοσία στο εσωτερικό της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Θεαματική και έντονα πολιτική για τα κόμικς χολιγουντιανά δεδομένα περιπέτεια, πιστή στην υπερηρωική κινηματογραφική συνταγή της Marvel.

Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα - εικόνα 1

Γέννημα των πατριωτικών αναγκών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Captain America είναι ένας από τους πρώτους χάρτινους υπερήρωες που δημιούργησε η Marvel Comics (το 1941 διά χειρός Τζο Σάι­μον και Τζακ Κίρμπι) και φυσικά ο «Πρώτος Εκδικητής», όπως ήταν ο τίτλος της προ τριετίας θριαμβευτικής κινηματογραφικής του επανεμφάνισης. Μιας επανεμφάνισης η οποία όχι μόνο συνοδεύτηκε από εμπορική επιτυχία (370,6 εκατ. δολάρια παγκοσμίως), αλλά κατάφερε να εντάξει αρμονικά στο πάνθεον των «Εκδικητών» της Marvel τον πλέον παλιομοδίτικο υπερήρωα από όλους, έναν Αμερικανό πατριώτη ντυμένο με την αστερόεσσα.
Με αύρα κλασικής πολεμικής ταινίας, ο «Πρώτος Εκδικητής» του Τζο Τζόνστον διατήρησε τον clean cut χαρακτήρα του Στιβ Ρότζερς, ενός στρατιώτη ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποκτά υπερδυνάμεις χάρη σε ένα μυστικό πείραμα, περιόρισε όμως τον πατριωτικό χαρακτήρα των κατορθωμάτων του και συνδύασε εύστοχα τις κόμικς ευκολίες του πρωτοτύπου με έναν ενήλικο για τα multiplex δεδομένα ρεαλισμό. Το ίδιο σεναριακό δίδυμο των Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι­ αναλαμβάνει να συνεχίσει λοιπόν τις περιπέτειες του συμπαθούς προστάτη του καλού, ο οποίος από τη δεκαετία του ’40 και περνώντας από την περιπέτεια των κινηματογραφικών «Εκδικητών» βρίσκεται πλέον στο σήμερα, με το οποίο δυσκολεύεται ακόμη να συντονιστεί.

Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα - εικόνα 2

Τα προβλήματά του όμως θα γίνουν εντονότερα όταν βρεθεί στο κέντρο μιας συνωμοσίας που εξυφαίνεται στο εσωτερικό της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. κι έχει βγάλει εκτός μάχης τον επιχειρησιακό αρχηγό της Νικ Φιούρι. Με τη βοήθεια της Μαύρης Χήρας θα βρεθεί στα ίχνη του «αόρατου» αρχισυνωμότη κι ενός επικίνδυνου σχεδίου που σκοπό έχει την παγκόσμια κυριαρχία, αλλά για να το εμποδίσει θα πρέπει αφενός να στραφεί ενάντια στην Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. και αφετέρου να αντιμετωπίσει τον «Στρατιώτη του Χειμώνα», έναν ανίκητο δολοφόνο που τον καταδιώκει.
Οι άνισοι αδερφοί Ρούσο των τηλεο­πτικών «Community» και «Arrested development» αλλά και του «Στους Δύο Τρίτος δεν Χωρεί» διατηρούν το χάρτινα ρεαλιστικό τόνο, επιβάλ­λουν ένα σφιχτό τέμπο και αξιοποιούν την παρουσία της χιουμοριστικά σέξι Μαύρης Χήρας (Σκ. Γιόχανσον) όσο και του ύποπτου Συμβούλου Παγκόσμιας Ασφάλειας Αλεξάντερ Πιρς (Ρ. Ρέντφορντ). Ισορροπούν τις σκηνές θεαματικής καταστροφής με καλομονταρισμένες μάχες σώμα με σώμα και σεναριακές ανάσες που δίνουν χώρο στους χαρακτήρες, ενώ η έντονα πολιτική για τα χολιγουντιανά στάνταρντ χροιά που κουβαλά η συνωμοσία είναι ένα τολμηρό μπόνους. Το προβλέψιμο­ ­φινάλε δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μην αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς προετοιμάζοντάς μας για το σίκουελ, πιστό στη θαυματουργά χρυσοφόρα συνταγή που ανανεώνει και ανακυκλώνει διαρκώς τη Marvel ­μυθολογία.
ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 136΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα

Captain America: The Winter Soldier
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 136 '
  • Άντονι και Τζο Ρούσο

Ο Στιβ Ρότζερς καλείται να αντιμετωπίσει μια συνωμοσία στο εσωτερικό της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., η οποία έχει βγάλει εκτός μάχης τον Νικ Φιούρι. Κυνηγημένος απ’ όλους κι έχοντας στο κατόπι του ένα μυστηριώδη δολοφόνο με το όνομα «Στρατιώτης του χειμώνα», θα ζητήσει τη βοήθεια της Νατάσα Ρόμανοφ και του Σαμ Γουίλσον, της Μάυρης Χήρας και του Φάλκον, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.