Need for Speed

1

Το γνωστό videogame συναντά το «The Fast & the Furious» σε μια χωρίς φρένα(ς) και χωρίς καμιά αληθοφάνεια θορυβώδη καγκουρο-περιπέτεια.

Need for Speed

Έπειτα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα που θα στοιχίσει τη ζωή του καλύτερού του φίλου, ο street racer Τόμπι Μάρσαλ θα βρεθεί άδικα στη φυλακή, ενώ η πρώην κοπέλα του θα καταλήξει στην αγκαλιά του βασικού υπεύθυνου και ανταγωνιστή του. Όταν ύστερα από δύο χρόνια ο Τόμπι αποφυλακίζεται, το μοναδικό πράγμα που έχει στο νου του είναι η εκδίκηση. Το γνωστό videogame συναντά το «The Fast & the Furious» σε μια χωρίς φρένα(ς) και χωρίς καμιά αληθοφάνεια θορυβώδη καγκουρο-περιπέτεια.

Need for Speed - εικόνα 1

Αφού κάθε «Fast and Furious» αποδεικνύεται πιο πετυχημένο από το προηγούμενο, οι pedal to the metal περιπέτειες αρχίζουν πλέον να ετοιμάζονται η μία πίσω από την άλλη (έρχεται μέχρι και «Gran Tourism»). Προσφέροντας έναν πιασάρικο τίτλο και ένα ήδη φιλικά διακείμενο νεανικό κοινό, το διάσημο βιντεοπαιχνίδι «Need for speed» δανείζει επιπλέον στην Dreamworks και τη βασική ιδέα του, την οποία ο παραγωγός Τζορτζ Γκάτινς («Δεν Είναι για τα Μούτρα σου») προσπαθεί απεγνωσμένα να τεντώσει σε κινηματογραφικό σενάριο. Σύμφωνα μ’ αυτό, ο ταλαντούχος οδηγός αυτοσχέδιων street αγώνων, ασυναγώνιστος συνεργειατζής πειραγμένων οκτακύλινδρων και ξηγημένο παλικάρι Τόμπι Μάρσαλ θα βρεθεί στη φυλακή ως ηθικός αυτουργός ενός εγκλήματος που δεν διέπραξε ποτέ.
Με το νου του στην εκδίκηση, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του θα αναζητήσει το κατάλληλο όχημα (μια Ford Mustang 900 αλόγων που πάει παρέα με μια ζόρικη γαλανομάτα) και θα κάνει το παν για να βρεθεί στον ίδιο νυν υπέρ πάντων αγώνα με τον άνθρωπο που τον πρόδωσε, ο οποίος κρατά επιπλέον αγκαλιά την πρώην αγαπημένη του. Όπως ακριβώς και το εμβληματικό για το είδος franchise τού «Fast and Furious», η καγκουρο-περιπέτεια του πρώην στάντμαν Σκοτ Γουό χρησιμοποιεί μια πιο-κλισέ-δεν-γίνεται αφηγηματική πρόφαση για να στήσει τρεις τέσσερις θεαματικές γκαζο-κόντρες. Χαρακτήρες και πλοκή κινούνται δραματικά σε επίπεδο μηδέν, το ίδιο όμως και η αίσθηση της αληθοφάνειας, καθώς την ώρα που αφηνιασμένα τετράτροχα υπερίπτανται μποτιλιαρισμένων λεωφόρων, οι εξωφρενικές μελοδραματικές συμπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τις αμέτρητες ουρανοκατέβατες λύσεις σωτηρίας.
Το γυμνασιακό χιούμορ και τα γουρλωμένα μάτια του μονίμως τσαντισμένου Άαρον Πολ («Breaking Bad») κάνουν ακόμα πιο απροκάλυπτο το μοναδικό άλλοθι αυτών των παραγωγών – το αυστηρά δεδηλωμένο target group παίρνει αυτό ακριβώς που ζητάει. Μια exploitation λογική που δεν έχει σχέση με αυτή των απολαυστικών b-movies και του Ρότζερ Κόρμαν, αλλά με εκείνη του πορνό, όπου η στοιχειωδέστερη έστω μυθοπλασία, άρα και η κινηματογραφική απόλαυση, de facto απουσιάζει.
ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Need for Speed

1
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 130 '
  • Σκοτ Γουό

Έπειτα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα που θα στοιχίσει τη ζωή του καλύτερού του φίλου, ο street racer Τόμπι Μάρσαλ θα βρεθεί άδικα στη φυλακή, ενώ η πρώην κοπέλα του θα καταλήξει στην αγκαλιά του βασικού υπεύθυνου και ανταγωνιστή του. Όταν ύστερα από δύο χρόνια ο Τόμπι αποφυλακίζεται, το μοναδικό πράγμα που έχει στο νου του είναι η εκδίκηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.