Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί

3

Ο Τζιμ Τζάρμους διασκευάζει με το sui generis κινηματογραφικό του στυλ τον βαμπιρικό μύθο.

Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί

Hipster βρικόλακες ταξιδεύουν στο χρόνο, αλλά και από το Ντιτρόιτ στην Ταγγέρη, αναζητώντας τον αιώνιο έρωτα και ανθρώπινο αίμα. Ο Τζιμ Τζάρμους διασκευάζει με το sui generis κινηματογραφικό του στυλ τον βαμπιρικό μύθο.

Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί - εικόνα 1

Ο αιώνια ανεξάρτητος –όχι μόνο στον τρόπο χρηματοδότησης των ταινιών του, αλλά βαθιά στην κινηματογραφική­ νοοτροπία του– Τζιμ Τζάρμους αφήνει πίσω του τα ιδιότυπα road movies («Τσακισμένα Λουλούδια», «Στα Όρια του Ελέγχου») και αποφασίζει να μας μιλήσει για το τέλος του δυτικού πολιτισμού μέσα­ από μια ανορθόδοξη βαμπιρική ιστορία αγάπης.
Ανορθόδοξη γιατί όσο απέχει ο «Νεκρός», το απόλυτο αριστούργημα της φιλμογραφίας του 60χρονου Αμερικανού δημιουργού, από ένα κλασικό γουέστερν τόση απόσταση χωρίζει και τους «Εραστές…» από μια τυπική ταινία γοτθικού τρόμου. Μπορεί οι βασικοί κώδικες του είδους να είναι εδώ (τα απέθαντα βαμπίρ που πίνουν αίμα και φοβούνται το φως), αλλά η ταινία υιοθετεί τη ματιά των hipster βρικολάκων Άνταμ και Ιβ –που κρατούν έναν ρόλο ανάλογο του σοφού ινδιάνου Κανένα στον «Νεκρό»– απέναντι σε έναν κόσμο «νεκροζώντανων» ανθρώπων οι οποίοι μοιάζουν να έχουν χάσει πλέον την επαφή με το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν τους. Ο Άνταμ, περιθωριακός ροκ μουσικός που ζει απομονωμένος στο ­Ντιτρόιτ, τους αποκαλεί «ζόμπι».
Ο ίδιος οδηγεί ένα στιλάτο παλιό αυτοκίνητο, ακούει μπλουζ από παλιά βινίλια και πίνει αίμα, το οποίο προμηθεύεται από τα αποθέματα­ ενός νοσοκομείου, σε κρυστάλλινα κολονάτα ποτήρια. Η... διαχρονική σύζυγός του Ιβ βρίσκεται στην Ταγγέρη παρέα με τον Κρίστοφερ Μάρλοου (ναι, τον θεατρικό­ συγγρα­φέα του 16ου αιώνα, του οποίου το έργο έχει οικειοποιηθεί ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ), μέχρις ότου αποφασίσει να γυρίσει στις ΗΠΑ και στον απογοητευμένο από την ανθρωπότητα αγαπημένο της. Την ειδυλλιακή απομόνωσή τους όμως διακόπτει η επίσκεψη της απερίσκεπτης μικρής αδερφής της Ιβ, της Άβα, η παρορμητική συμπεριφορά της οποίας βάζει τους πάντες σε άμεσο κίνδυνο. Μη φανταστείτε ότι το σασπένς ανεβαίνει κατακόρυφα ή η ταινία μετατρέπεται κάποια στιγμή σε αιματοβαμμένο θρίλερ. Διατηρώντας το cool, χιουμοριστικό κι εντελώς χαλαρό στιλ του μέχρι τέλους, ο Τζάρμους περιγράφει τη ρομαντική περιπέτεια των απέθαντων εραστών του με ηδονική χαλαρότητα, ένα υπνωτιστικό τέμπο κι ένα σκορ γεμάτο ροκ, μπλουζ και έθνικ ήχους.
Από την πατρίδα της Motown (και του… Τζακ Γουάιτ) Ντιτρόιτ, μια πρώην βιομηχανική πρωτεύουσα που πλέον έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα, μέχρι τη νυχτερινή, μυστικιστική Ταγγέρη­, μας ξεναγεί σε έναν κόσμο που γυρίζει σελίδα και αποχαιρετά μελαγχολικά τις ένδοξες ημέρες του. Και αυτό όχι φυσικά με βαρύγδουπη απαισιοδοξία, αλλά με κομψή και παιχνιδιάρικη διάθεση, σαρκασμό και συγκινητικό ρομαντισμό, καθώς στη νέα εποχή οι ερωτευμένοι (σούπερ άνετοι και σέξι οι Τίλντα Σουίντον και Τομ Χίντλεστον) θα έχουν κατακτήσει ακόμη μία φορά την αιώνια ζωή. Μ. Βρετανία,

Γερμανία. 2013. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί

Only Lovers Left Alive
3
  • Φαντασίας
  • 2013
  • Διάρκεια: 123 '
  • Τζιμ Τζάρμους

Ο Άνταμ, βαμπίρ και underground μουσικός του Ντιτρόιτ, συναντιέται ξανά έπειτα από καιρό με την αιώνια αγαπημένη του Ιβ. Την ειδυλλιακή απομόνωσή τους, όμως, διακόπτει η επίσκεψη της απερίσκεπτης μικρής αδελφής της, Άβα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.