Runaway Day

2

Ενδιαφέρουσα ως ιδέα, αλλά αμήχανη ως εκτέλεση κοινωνική αλληγορία με στοιχεία φαντασίας και σουρεαλιστικής κωμωδίας.

Runaway Day

Η Μαρία, παντρεμένη με δύο παιδιά, και ο Λουκάς, άνεργος 35άρης που ζει με τη μητέρα του, τρέπονται ένα πρωί –χωρίς λόγο– σε φυγή. Οι δικοί τους προσπαθούν να τους εντοπίσουν, καθώς όλο και περισσότεροι Αθηναίοι εγκαταλείπουν ανεξήγητα την πόλη. Ενδιαφέρουσα ως ιδέα, αλλά αμήχανη ως εκτέλεση κοινωνική αλληγορία με στοιχεία φαντασίας και σουρεαλιστικής κωμωδίας.

Runaway Day - εικόνα 1

Ενα πρωί η Μαρία σηκώνεται και φεύγει. Χωρίς προφανή αφορμή, η παντρεμένη με δύο παιδιά κι ευκατάστατη νοικοκυρά αφήνει το σπίτι της και αρχίζει να περιπλανιέται σε μια χαοτική Αθήνα. Την ίδια στιγμή τους δρόμους παίρνει και ο Λουκάς, άνεργος 35άρης που ζει με τη μητέρα του και προσπαθεί να αποφύγει τους δανειστές του, αλλά κι ένα έγχρωμο κοριτσάκι, το οποίο προτιμά να περιπλανηθεί στους δρόμους από το να μπει στο πρωινό μάθημα.
Κάτι ανεξήγητο συμβαίνει στην ασπρόμαυρη –στοιχειωμένη θαρρείς– Αθήνα του μικρομηκά και μουσικού παραγωγού Δημήτρη Μπαβέλλα, ο οποίος κάνει εδώ το σκηνοθετικό ντεμπούτο του. Αν και η διάθεση κοινωνικής αλληγορίας είναι εμφανέστατη –καθώς σε λίγο το παράδειγμα των τριών φυγάδων ακολουθούν ο σοβαροφανής σύζυγος της Μαρίας, η μητέρα του Λουκά και όλο και περισσότεροι Αθηναίοι–, ο Μπαβέλλας επιλέγει να σχολιάσει την παρούσα πολιτικοοικονομική κατάσταση με λοξό κινηματογραφικό τρόπο και όχι με αυτόν του βαρύγδουπου ή στιλιζαρισμένου δράματος.
Η περιπλάνηση των αποπροσανατολισμένων ηρώων συνοδεύεται από μια αίσθηση φανταστικής απειλής, ένα υπόγειο χιούμορ αναδύεται και η πρωτεύουσα μετατρέπεται σε ανοικτό λαβύρινθο, όπου οι καθημερινές εικόνες μπορούν να κρύβουν πλέον κάτι απρόοπτο, κάτι αποκαλυπτικό. Κι ενώ όλα αυτά μοιάζουν να λειτουργούν ως ένα πρώτο, «αναγνωριστικό» σημείο, η ταινία κουράζεται γρήγορα, αναποφάσιστη ως προς το αφηγηματικό ύφος και το ρυθμό της.
Ιδέες συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν, όμως η δραματική οδύσσεια της Μαρίας μοιάζει όλο και πιο ξένη ως προς τους κωμικούς τόνους αυτής του Λουκά, ο ασπρόμαυρος ρεαλισμός πληγώνεται από τη γκροτέσκα παρουσία του υστερικού τηλεπαρουσιαστή και το φινάλε μοιάζει να αμπαλάρει φύρδην μίγδην κοινωνική φάρσα, b movies αναφορές, μαγικό ρεαλισμό και σουρεαλιστική σάτιρα. Υπάρχουν και οι εύκολες απαντήσεις περί αλλοτρίωσης και οικονομικής κρίσης, ωστόσο η επιβλητική εικόνα της άδειας, ασπρόμαυρης Αθήνας σαν ένα τοπίο του φανταστικού (της καταπίεσης αλλά και της επιθυμίας) είναι ισχυρή, προσδίδοντας σε αυτήν την άνιση κινηματογραφική απόπειρα μια ενδιαφέρουσα όσο και παράξενη νότα.

Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 82΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Runaway Day

2
  • Κοινωνική
  • 2013
  • Διάρκεια: 82 '
  • Δημήτρης Μπαβέλλας

Η Μαρία, παντρεμένη με δυο παιδιά, και ο Λουκάς, άνεργος 35άρης που ζει με τη μητέρα του, τρέπονται ένα πρωί –χωρίς λόγο– σε φυγή. Οι δικοί τους προσπαθούν να τους εντοπίσουν, καθώς όλο και περισσότεροι Αθηναίοι εγκαταλείπουν ανεξήγητα την πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.