The Hunger Games: Φωτιά

3

Στιβαρή συνέχεια ενός ευπρεπέστατου χολιγουντιανού franchise, η οποία χωρίς να παραμελεί το θέαμα ρίχνει το βάρος της στους χαρακτήρες, τα κίνητρα και τα διλήμματά τους.

The Hunger Games: Φωτιά

Στη θριαμβευτική τους περιοδεία στις 12 περιφέρειες της Πάνεμ, οι Κάτνις και Πίτα συνειδητοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα επανάστασης. Ο πρόεδρος Σνόου, όμως, έχει το δικό του σχέδιο, το οποίο αφορά τους επετειακούς 75ους Αγώνες Πείνας. Στιβαρή συνέχεια ενός ευπρεπέστατου χολιγουντιανού franchise, η οποία χωρίς να παραμελεί το θέαμα ρίχνει το βάρος της στους χαρακτήρες, τα κίνητρα και τα διλήμματά τους.

The Hunger Games: Φωτιά - εικόνα 1

Ημεγάλη επιτυχία της περσινής κινηματογραφικής μεταφοράς του πρώτου βιβλίου της ευπώλητης τριλογίας της Σούζαν Κόλινς οφειλόταν κυρίως στο σεβασμό που επέδειξαν οι παραγωγοί στις εύθραυστες ισορροπίες του καλογραμμένου πρώτου υλικού. Αδρή περιγραφή ενός μακρινού, μα οικείου κόσμου, ζωντανοί χαρακτήρες, μερικές εύπεπτες κοινωνικοπολιτικές αναφορές, ένα αρχετυπικό ρομάντζο και μια πρωτότυπη (με δάνεια από το μύθο του Μινώταυρου, τις ρωμαϊκές αρένες, το «The Most Dangerous Game», το γιαπωνέζικο «Battle Royale» και τα τηλεοπτικά reality shows) μάχη επιβίωσης.
Η τρεμάμενη κάμερα του Γκάρι Ρος μπορεί να είχε κατά στιγμές... ιλιγγιώδη αποτελέσματα, κατάφερε όμως να αποδώσει πειστικά το μετα-αποκαλυπτικό σύμπαν της Κόλινς και η Τζένιφερ Λόρενς αποδείχτηκε μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιλογή, δένοντας ιδανικά την προσεγμένη και –αλά «Χάρι Πότερ»– καλοεκτελεσμένη συνταγή. Για το υψηλών πλέον απαιτήσεων­ σίκουελ, του οποίου ο προϋπολογισμός έφτασε στα 130 από τα 78 εκατ. δολάρια της πρώτης ταινίας, ο Φράνσις Λόρενς («Ζωντανός Θρύλος», «Νερό για Ελέφαντες») αντικατέστησε τον Γκάρι Ρος, ενώ τη σεναριακή διασκευή ανέλαβαν οι Σάιμον Μπιουφόι («Άντρες Έτοιμοι για Όλα», «Slumdog Millionaire») και Μάικλ Αρντ («Little Miss Sunshine», «Toy Story 3»).
Οι τελευταίοι έσφιξαν αποτελεσματικά τη λογοτεχνική πλοκή, εστιάζοντας παράλληλα στους χαρακτήρες, τα διλήμματα των οποίων κυριαρχούν σχεδόν σε όλο το πρώτο μέρος του φιλμ, από τους 74ους μέχρι τους 75ους Αγώνες Πείνας. Σε αυτό το διάστημα η Κάτνις δέχεται να παίξει το μιντιακό παιχνίδι της ερωτευμένης με τον Πίτα νικήτριας, καθώς ο πρόεδρος Σνόου της ξεκαθαρίζει πως διαφορετικά τα πράγματα θα αποβούν οδυνηρά για όλους όσους αγαπά. Ακόμη και όταν αναγκάζεται να ανακοινώσει τους γάμους της όμως, η Κάτνις δεν είναι η καλύτερη ηθοποιός και στο πρόσωπό της οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Πάνεμ βλέπουν την Κοτσυφόκισσα, το σύμβολο της επερχόμενης επανάστασης. Διστάζοντας να τη βγάλουν εν ψυχρώ από τη μέση, ο Σνόου και ο νέος διοργανωτής των αγώνων ­Χέβενσπμι (Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν) την υποχρεώνουν να πάρει μέρος μαζί με τον Πίτα στη 75η διοργάνωση, οι παίκτες της οποίας είναι πρώην νικητές του παιχνιδιού. Αν και σχετικά σύντομη, η μάχη στη ζούγκλα είναι αγωνιώδης και κρύβει μερικές έξυπνες ανατροπές, με την επιβλητική παρουσία της Τζένιφερ Λόρενς (ο συνονόματός της δοκιμάζει κάθε δυνατό γκρο πλάνο) να κυριαρχεί στην οθόνη.
Η αντιεξουσιαστική διάθεση ξεχειλίζει, ο διχασμός της Κάτνις ανάμεσα στους δύο αρσενικούς ανταγωνιστές (Πίτα και Γκέιλ) δεν παραδίδεται στο μελό και η καλλιτεχνική διεύθυνση ζωντανεύει, όπως και στην πρώτη ταινία, ένα κοντινό δυστοπικό μέλλον. Το αποτέλεσμα είναι ένα απόλυτα ενήλικο –αν κι εφηβικού target group– χολιγουντια­νό μπλοκμπάστερ, χτισμένο με σεναριακή ωριμότητα και αφηγηματική συνέπεια.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 146΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

The Hunger Games: Φωτιά

The Hunger Games: Catching Fire
3
  • Περιπέτεια
  • 2013
  • Διάρκεια: 146 '
  • Φράνσις Λόρενς

Μετά τη νίκη τους στους Αγώνες Πείνας, οι Κάτνις και Πίτα ετοιμάζονται για τη θριαμβευτική περιοδεία τους στις 12 περιφέρειες της Πάνεμ. Εκεί θα διαπιστώσουν ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα επανάστασης, αν και η Κάπιτολ μοιάζει να μην ανησυχεί, προετοιμάζοντας τους επετειακούς, γεμάτους εκπλήξεις 75ους Αγώνες Πείνας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.