Xmas Athens

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια στα μουσεία

Φέτος θα το γιορτάσουμε φτιάχνοντας μόνοι μας το περιτύλιγμα του δώρου μας, θα δούμε καλικατζαράκια να πετάγονται από τις ζωγραφιές μας, θα ταξιδέψουμε στο χρόνο ως διανομείς τηλεγραφημάτων του ΟΤΕ και θα στολίσουμε το σπίτι μας με 2015 ευχές!

Οι γιορτές πλησιάζουν και οι λιλιπούτιοι φίλοι μας έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν αντίστροφα για τις διακοπές. Και με το δίκιο τους, αφού και φέτος οι διακοπές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς γίνονται πιο ενδιαφέρουσες και δημιουργικές  χάρη σε δράσεις που οργανώνουν τα μουσεία της πόλης. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Μουσείο Ηρακλειδών και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών γεμίζουν  τις μέρες που δεν θα έχει σχολείο με Τέχνη, ιστορία των τηλεπικοινωνιών αλλά και …μαθηματικά!

Καλικάτζαροι και χαρτί περιτυλίγματος.
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης προτείνει να περάσουν τα παιδιά  τα Χριστούγεννα καλλιτεχνικά επεμβαίνοντας στα φετινά τους δώρα. Γιατί κι ο Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να φροντίζει για όλα! Έχει το νου του στα δώρα, όχι και στη συσκευασία τους… Για πολλούς το περιτύλιγμα έχει την ίδια βαρύτητα με το δώρο, αφού δίνει μία πρώτη εντύπωση για το περιεχόμενο, ενώ κάποιοι άλλοι διαφωνούν κατηγορηματικά. Όπως και να έχει τα Χριστουγεννιάτικα χαρτιά περιτυλίγματος μπορούν να γίνουν τόσο ευφάνταστα ώστε να είναι μόνα τους μικρά έργα Τέχνης. Πόσο μάλλον όταν το έχει φτιάξει μόνος σου όπως το έχεις φανταστεί. Παιδιά νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ Δημοτικού, αλλά και εκείνα της Γ΄ έως ΣΤ’ καλούνται την Τρίτη 23 και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου αντίστοιχα , 10.30 -12.30 το πρωί, να τυπώσουν στο Μουσείο το δικό τους περιτύλιγμα, ενώ την Κυριακή 4 και την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου, τις ίδιες ώρες θα δουν Καλικάτζαρους να ξεπετάγονται από τις ζωγραφιές τους. Τα παιδιά της μικρότερης ηλικιακής ομάδας το πρωινό της Τρίτης 30 Δεκεμβρίου θα κατασκευάσουν μόνα τους το Χριστουγεννιάτικο καραβάκι.  Για τους  γονείς που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί με τα μικρούλια τους, ηλικίας 2,5 έως 4 ετών, οργανώνονται τα εργαστήρια «2015 ευχές στολίζουν με χρώματα το σπίτι μου», το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 11.00με 12.00, και « ‘Ντύνω’ το γούρι μου για την καινούρια χρονιά», το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 12.30 με 13.00.


Τηλεγραφήματα όλο ευχές…
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών,  προκαλεί τα παιδιά να σκάψουν στο χιόνι για να ανακαλύψουν  τα εκθέματά του, αλλά και να αναρωτηθούν πώς αισθάνονταν οι άνθρωποι όταν λάμβαναν ένα τηλεγράφημα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ιδιαίτερα τη περίοδο των Χριστουγέννων, σε εποχές που η επικοινωνία δεν ήταν τόσο εύκολη όσο σήμερα. Αντλώντας έμπνευση από το αρχείο του Μουσείου,  τα πιτσιρίκια θα υποδυθούν τους διανομείς τηλεγραφημάτων του ΟΤΕ, και θα φτιάξουν ιστορίες για αυτούς και τη χαρά που έδιναν στους παραλήπτες τις γιορτινές μέρες. Στη συνέχεια, θα μπουν και οι γονείς στο παιχνίδι και με βοήθεια από εικαστικό, αφού παρατηρήσουν  το ποδήλατο του τηλεγραφικού διανομέα, μικροί και μεγάλοι θα το ξαναδημιουργήσουν με μαλακό σύρμα


Χριστουγεννιάτικα… μαθηματικά.
Μπορεί οι διακοπές των Χριστουγέννων να είναι γεμάτες παιχνίδια, βόλτες και γλυκά, καθώς όμως τα σχολεία είναι κλειστά για δεκαπέντε μέρες, είναι και μία ευκαιρία για επανάληψη στα μαθηματικά. Το διήμερο MathemARTics Camp  που διοργανώνει το Μουσείο Ηρακλειδών ίσως αποτελέσει μια ευκαιρία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το στριφνό για πολλούς  μάθημα. Απαλλαγμένο από τον αυστηρό χαρακτήρα του σχολείου, σε ένα περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης και άτυπης μάθησης, θα δώσει στους μικρούς μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν διερευνητικές νοητικές ικανότητες .Το math camp  θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Ηρακλειδών στο Θησείο, την Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30/12 και θα απευθύνεται σε  παιδιά Α’-Γ’ ΚΑΙ Δ’-ΣΤ’ Δημοτικού.


 


Βάσια Κυριάκου

Σχετικά Θέματα

Christmas Athens: Έλα στη γιορτή!

15/12/2014

Christmas Athens: Έλα στη γιορτή!

H Αθήνα το παλεύει δυνατά να μπει στο χάρτη και ως γιορτινός προορισμός. Σας δίνουμε πολλούς λόγους για να μπείτε πιο πολύ στο παιχνίδι της γιορτής και μιλάμε με σημαντικούς φορείς για το πώς η Αθήνα μπορεί να γίνει Χριστουγεννιάτικος προορισμός.

Χριστούγεννα στο Νότιο Πόλο στη Μαρίνα Φλοίσβου

12/12/2014

Χριστούγεννα στο Νότιο Πόλο στη Μαρίνα Φλοίσβου

Πάντα… θαλασσόλυκος ο Αη-Βασίλης στη Μαρίνα Φλοίσβου, φέτος έρχεται από τον Νότιο Πόλο με… παγόβουνο και παρέα πιγκουίνους. Η γιορτή, για μικρούς και μεγάλους, υπόσχεται κάλαντα, βεγγαλικά και παιχνίδια.
 

Η κούκλα και οι μαμάδες της φορούν τα γιορτινά τους

10/12/2014

Η κούκλα και οι μαμάδες της φορούν τα γιορτινά τους

Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα θα συνοδεύει έως και τις 4 Ιανουαρίου την θεατρική παράσταση «Η κούκλα που είχε δύο μαμάδες», που ανεβαίνει στο θέατρο Βικτώρια, σε σκηνοθεσία Ακίνδυνου Γκίκα.

Φτιάχνω στολίδι βυζαντινό

10/12/2014

Φτιάχνω στολίδι βυζαντινό

Το σαββατοκύριακο 13-14/12 και την Κυρ. 21/12  έχουμε πολλούς λόγους για να δώσουμε ραντεβού οικογενειακώς στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Τα Χριστούγεννα συναντούν την… αρχαιότητα

09/12/2014

Τα Χριστούγεννα συναντούν την… αρχαιότητα

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια  έρχονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Κυριακή 14/12.

Χριστούγεννα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

08/12/2014

Χριστούγεννα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων «Αγγελική Χατζημιχάλη» βάζει τα γιορτινά του και μας προσκαλεί να δούμε τα Χριστούγεννα… παραδοσιακά από τις 9/12 με τραγούδια, παραμύθια, ομιλίες και άλλα πολλά.

8 θεαματικά family θεάματα με άρωμα γιορτής

05/12/2014

8 θεαματικά family θεάματα με άρωμα γιορτής

Τέρμα οι αρνητικές σκέψεις για φέτος! Θα αφήσουμε το feelgood κλίμα να μας παρασύρει και το πνεύμα των Χριστουγέννων να μας βγάλει από το σπίτι μαζί με τα παιδιά­.

Το παραμύθι του Καρυοθραύστη ζωντανεύει στο AVENUE!

05/12/2014

Το παραμύθι του Καρυοθραύστη ζωντανεύει στο AVENUE!

Η Κλάρα θα τους ανοίξει το σαλόνι της, θα τους διαβάσει παραμύθια και μία από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες των Χριστουγέννων θα ξεκινήσει. Πού; Από τις 8/12 έως τις 31/12 τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές στον κόσμο του Καρυοθραύστη στο εμπορικό κέντρο AVENUE. 

«Δώδεκα παρά δώδεκα»: Γιορτινό μουσικόραμα δια χειρός Τριβιζά

03/12/2014

«Δώδεκα παρά δώδεκα»: Γιορτινό μουσικόραμα δια χειρός Τριβιζά

Ένας δεινόσαυρος, ένας βεδουίνος, ένας πειρατής και ένας συμπαντικός ταχυδρόμος συναντιόνται επί σκηνής στην απόλυτη γιορτινή παράσταση στο Μέγαρο, ενώ ο ΟΤΕ προσφέρει 50% έκπτωση στους συνδρομητές του σε μια έξτρα παράσταση.

4 «χωριά» στο ρυθμό των Χριστουγέννων

25/11/2014

4 «χωριά» στο ρυθμό των Χριστουγέννων

Ανυπομονείτε να μπείτε οικογενειακώς στο κλίμα της γιορτής; Άρχισαν να ξεφυτρώνουν τα γιορτινά χωριά σερβίροντας σκηνικό από λευκά –έως και «χιονοδρομικά»- Χριστούγεννα.

Το Φωτεινό Αστέρι δείχνει το δρόμο για το… Πλανητάριο.

24/11/2014

Το Φωτεινό Αστέρι δείχνει το δρόμο για το… Πλανητάριο.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς ισχύει για το Άστρο που οδήγησε τους τρείς μάγους στη φάτνη του νεογέννητου Χριστού;  Φέτος τα Χριστούγεννα δεν θα δείξει το δρόμο για τη Βηθλεέμ αλλά για το ίδρυμα Ευγενίδου.