Νέα

Υπάρχει σχολείο για σωστούς γονείς; Το KinderDocs δίνει την απάντηση

Από -

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες προβολές του, το KinderDocs αυτήν τη φορά διοργανώνει ένα cine-event μόνο για ενήλικες.

Όσοι έρθουν στις 16/2 στο Μουσείο Μπενάκη λοιπόν, βλέποντας το γερμανικό ντοκιμαντέρ «Parent's School» (Γιοργκ Άντολφ & Ραλφ Μπιούχελερ, 2018) θα μάθουν πώς μια ομάδα γονέων στη διάρκεια 21 ημερών, αλλάζουν πλήρως την κοσμοθεωρία τους γύρω από τη φροντίδα των παιδιών. Αφορμή η συμμετοχή τους στο εντατικό πρόγραμμα του ψυχολόγου Ντίετμαν Λάνγκερ, ο οποίο εφηύρε την έννοια της «γονεϊκής άδειας» και βοηθά τους γονείς να διαχειριστούν μια σειρά απαιτητικών καταστάσεων. Όπως οι συγκρούσεις μεταξύ αδερφών, ένα διαζύγιο, τις διάφορες μορφές εθισμού αλλά και τη διάσπαση προσοχής.

Αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα Μαριαλένα Σπυροπούλου, η οποία έχει δηλώσει για την ταινία:
«Ένα κοριτσάκι χτυπάει συστηματικά τη μητέρα της και δεν τρώει. Ένας μικρός μπόμπιρας δεν κοιμάται όλη τη νύχτα. Ένας άλλος κλαίει απελπισμένα συνεχώς. Παιδιά που από πολύ νωρίς ζουν σε τρομερή ένταση και γονείς που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, πώς να τα διαχειριστούν. Σε όλους μας μάλλον, η μητρότητα και η πατρότητα συνοδευόταν με τη φαντασίωση ότι τα παιδιά είναι αγγελούδια και η ζωή μαζί τους είναι ο παράδεισος. Τι συμβαίνει όμως όταν ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι η ανατροφή ενός παιδιού ενδέχεται να ισοδυναμεί με εφιάλτη;
Σε ένα θεραπευτικό κέντρο της Γερμανίας ερχόμαστε αντιμέτωποι με γονείς και παιδιά σε κρίση. Οι ειδικοί εκεί χρησιμοποιούν τον όρο «ρυθμιστική διαταραχή». Πρόκειται για μια διαταραχή που δεν επιτρέπει στα παιδιά να ρυθμίσουν τις κανονικές, φυσιολογικές λειτουργίες: τον ύπνο, το φαγητό, την ηρεμία, το παιχνίδι. Μέσα από αυτά και πριν από αυτά, τι έχει άραγε διαταραχθεί; Η σχέση. Η σχέση γονιού και παιδιού. Και αυτό είναι το σημαντικότερο τραύμα στη ζωή κάθε ανθρώπου. Από εκεί άλλωστε ξεκινούν όλα.
Μέσα σε αυτό το κέντρο οι ειδικοί ζουν 24 ώρες το 24ωρο με αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ "Parent's School" διαρκεί 2 ώρες και μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε in vivo την παρέμβαση των ειδικών στη σχέση του γονιού με το παιδί που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Πώς διαμεσολαβούν, πώς ερμηνεύουν το εκάστοτε πρόβλημα και πώς αναζητούν τη θεραπεία του.
Το ντοκιμαντέρ θα μας ξύσει πολλές πληγές. Είτε έχουμε μικρό παιδί είτε υπήρξαμε κάποτε μικρό παιδί, θα δούμε μέσα από τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών δικές μας αγωνίες, αποτυχίες, και δυσκολίες. Θα δούμε τα δικά μας «οριακά» κομμάτια και τα προβλήματα που αυτά επιφέρουν. Με όχημα αυτό το υλικό θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε ξανά για τον τρόπο που δομείται ο ψυχισμός και για τα όρια που απαιτούνται στην ανατροφή των παιδιών. Άλλωστε, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η αναζήτηση και η ανάγκη των ορίων είναι διαχρονική και πάντα επίκαιρη σε κάθε ηλικία».

Η είσοδος κοστίζει € 8, ενώ € 10 κοστίζει το εκπαιδευτικό toolkit του KinderDocs, με όλες τις ταινίες του φετινού προγράμματος που επιπλέον προτείνει δραστηριότητες και ιδέες γύρω από αυτές.