Νέα

«Τουραντότ: η πριγκίπισσα του Πεκίνου»: Η ιταλική όπερα γίνεται μουσικό παραμύθι για παιδιά

Από -

Η Τζίνα Φωτεινοπούλου και ο Νικήτας Τσακίρογλου
Η Τζίνα Φωτεινοπούλου και ο Νικήτας Τσακίρογλου

Η Τζίνα Φωτεινοπούλου, φιλόλογος και υψίφωνος, η οποία στο παρελθόν έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες και μικρότερα μουσικά σύνολα σε θέατρα και μουσικές σκηνές σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναλαμβάνει αυτή τη φορά την μεταφορά της διάσημης όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι, «Τουραντότ: η πριγκίπισσα του Πεκίνου», σε ένα εικονογραφημένο παραμύθι που φέρνει το έργο για πρώτη φορά στα ελληνικά. Στην έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις σε όλα τα βιβλιοπωλεία, για παιδιά από 10 ετών, αλλά και για μεγάλους, περιλαμβάνεται μια αφηγηματική, μουσική και θεατρική απόδοση του παραμυθιού που ζωντανεύουν με τις φωνές τους καταξιωμένοι Έλληνες ηθοποιοί και λυρικοί τραγουδιστές σε σύμπραξη με μουσικούς, εικαστικούς και φωνητικά σύνολα ενηλίκων, εφήβων και παιδιών. Πενήντα συνολικά καλλιτέχνες και 14 έφηβοι και παιδιά συμμετέχουν σε αυτό το καλλιτεχνικό εγχείρημα.

Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μιχάλης Οικονόμου, Θανάσης Αλευράς
Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μιχάλης Οικονόμου, Θανάσης Αλευράς

Το έργο εστιάζει στην άκαμπτη, αγέλαστη, αλλά και πανέμορφη νεαρή πριγκίπισσα Τουραντότ, την οποία επιθυμούν να παντρευτούν πρίγκιπες από όλες τις γωνίες της αυτοκρατορίας της Κίνας. Ωστόσο, όσοι έχουν προσπαθήσει να την διεκδικήσουν δεν τα έχουν καταφέρει και έχουν πεθάνει! Η πριγκίπισσα ρωτάει όλους τους υποψήφιους μνηστήρες της τρεις γρίφους και αν δεν καταφέρουν να τους λύσουν... χάνουν την ζωή τους! Ο νέος υποψήφιος μνηστήρας πρίγκιπας Κάλαφ, ερωτευμένος με την ψυχρή πριγκίπισσα, όπως και πολλοί άλλοι, θα προσπαθήσει να την διεκδικήσει. Θα τα καταφέρει ή θα χάσει την ζωή του προσπαθώντας όπως όλοι οι προηγούμενοι; Θα χαρεί επιτέλους ο λαός και θα επικρατήσει ειρήνη στο βασίλειο; Μια ιστορία που μιλάει για την δύναμη της αγάπης, συνδυάζοντας σασπένς και ρομαντισμό, δράμα και κωμωδία.

Η Τζίνα Φωτεινοπούλου, γράφοντας το παραμύθι, εμπνεύστηκε από το αρχαίο ελληνικό δράμα, αλλα και από τον ρυθμό στη δημώδη ελληνική ποίηση, εναλλάσσοντας τον αφηγηματικό λόγο με χορικά και μονολόγους γραμμένα κυρίως σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο και συχνά σε ομοιοκαταληξία. Συνδυάζει επίσης τον αφηγηματικό λόγο, με άριες και χορωδιακά τραγούδια στα ελληνικά, παραμένοντας ταυτόχρονα όμως πιστή και στο ιταλικό πρωτότυπο.

banner

Τον ρόλο της πριγκίπισσας Τουραντότ και της ευαίσθητης σκλάβας Λιου, αναλαμβάνει η ίδια η συγγραφέας, η οποία συνεργάζεται με τον Νίκο Κουρή που αφηγείται το παραμύθι, αλλά και με τους ηθοποιούς: Νικήτα Τσακίρογλου στον ρόλο του γέροντα Τιμούρ, έκπτωτο βασιλιά των Τατάρων, Θανάση Αλευρά, Θανάση Τσαλταμπάση και Μιχάλη Οικονόμου, οι οποίοι με κωμικούς αυτοσχεδιασμούς και τραγούδι, υποδύονται τους αξιωματικούς του αυτοκράτορα. Ο τενόρος Γιάννης Φίλιας αναλαμβάνει τον ρόλο του πρίγκιπα Κάλαφ, ερμηνεύοντας και την διάσημη άρια του έργου «Nessun dorma». Στο ηχογράφημα συμμετέχουν επίσης μεταξύ άλλων, τελειόφοιτοι του τμήματος υποκριτικής της Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Νεανική Χορωδία της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και η Παιδική-Νεανική Χορωδία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Την ηχοληψία/μουσική επιμέλεια και επεξεργασία ανέλαβαν οι: Κώστας Κατσαντώνης, Βίκτωρ Μαστέλα και Άγγελος Μάγκος.

i Δείτε το βίντεο προετοιμασίας του «Τουραντότ» εδώ