Νέα

Τί ετοιμάζει η Κάρμεν Ρουγγέρη για την επόμενη σεζόν;

Από -

Η Κάρμεν Ρουγγέρη, αγαπημένη δημιουργός των μικρών αλλά και των μεγάλων παιδιών, μίλησε στο «α» για τις θεατρικές παραγωγές που ετοιμάζει για την επόμενη χειμερινή σεζόν. Κι ένα είναι σίγουρο, ότι πάντα καταφέρνει να συνταιριάζει με εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο τα διαφορετικά στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική μυθολογία και παράδοση αλλά και να μας συστήνει σε νέους πολιτισμούς.

Τα παιδιά με το χειροκρότημα τους ψήφισαν καθόλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ποια παράσταση θέλουν να δουν περισσότερο τον επόμενο χειμώνα. Έτσι, η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι συνεργάτες της θα ανεβάσουν την παράσταση «Θησέας και Μινώταυρος» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τον «Τσάρο με την μακριά γενειάδα» στο θέατρο Κιβωτός.

«Θησέας και Μινώταυρος»

Είναι πάντα πολύ μελετημένες οι παραστάσεις της Κάρμεν Ρουγγέρη που αντλούν από την ελληνική μυθολογία. Μετά τις περιπέτειες του Ιάσονα στην «Αργοναυτική εκστρατεία», η γνωστή δημιουργός αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει για άλλη μια φορά μαζί με την κόρη της Χριστίνα Κουλουμπή την πορεία του πιο δημοφιλή ήρωα στην αρχαία Ελλάδα μετά τον Ηρακλή, του Θησέα. Ο διάδοχος του θρόνου των Αθηνών, αφού έμαθε από τη μητέρα του, Αίθρα, για την καταγωγή του, ξεκίνησε από την Τροιζήνα για την Αθήνα προκειμένου να πάρει τα πέδιλα και το σπαθί που του άφησε ο πατέρας του Αιγέας κάτω από ένα μεγάλο βράχο. Όμως, δεν υπάκουσε στις συμβουλές της να ταξιδέψει με πλοίο αλλά θέλησε να πάει από την ξηρά, την οποία λυμαίνονταν διάφοροι ληστές, καθώς έχοντας ως πρότυπο τον Ηρακλή και τους άθλους του, ήθελε να ακολουθήσει ένα πιο δύσβατο μονοπάτι και να καθαρίσει τον δρόμο ως την Αθήνα από τους εγκληματίες. Σε αυτήν την πορεία του Θησέα, η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή αποφάσισαν να δώσουν αριστοφανικό χαρακτήρα εμπλουτισμένο με τραγούδια και μαντινάδες, αποφεύγοντας έτσι τις δύσκολες εικόνες για τους μικρούς θεατές. Ενώ η συνέχεια του ταξιδιού του Θησέα προς την Κρήτη και τη μάχη του με τον Μινώταυρο, θα αποδοθεί εικαστικά με εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από τη δημιουργία ενός θαλασσινού κόσμου επί σκηνής. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα τις δικαιώσει.

«Ο τσάρος με την μακριά γενειάδα»

Μετά από έρευνα στην λαϊκή παράδοση της Ρωσίας, η Κάρμεν Ρουγγέρη συνέθεσε στοιχεία από πολλά ρώσικα παραμύθια σε μία παράσταση, δημιουργώντας ένα νέο έργο με πολλά χωρίς διδακτισμό μηνύματα. Η μουσική τεσσάρων σημαντικών Ρώσων συνθετών, των Μοντέστ Μουσόργκσκι, Αλεξάντρ Μποροντίν, Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ και Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ντύνει την παράσταση, δίνοντας για ακόμη μια φορά στα παιδιά ακούσματα κλασικής μουσικής, όπως είδαμε και στο «Βαλς με τα παραμύθια» τη χρονιά που πέρασε όπου γνωρίσαμε τον πατέρα του βαλς Γιόχαν Στράους.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό