Συνέντευξη

Σοφία Σπυράτου: «Η “Οδύσσεια” είναι ένα παραμύθι που το κουβαλάει ο Έλληνας στο DNA του»

Από -

Ακόμη ένα υπερθέαμα εμπνευσμένο από την αρχαιότητα σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου. Διαβάστε όσα είπε στη Μαρία Κρύου για την παράσταση και τους πρωταγωνιστές πριν από την πρεμιέρα της στο Θέατρο Ολύμπια (από 20/10).

Ανεβάσατε στη σκηνή του θεάτρου τον Θησέα, τον Ιάσονα και τώρα τον Οδυσσέα. Ποιο αόρατο νήμα τούς ενώνει;
Θησέας, Ιάσονας και, πάνω από όλους, ο Οδυσσέας ήταν οι αγαπημένοι μου ήρωες από την ελληνική μυθολογία· και φαντάζομαι όλων των παιδιών. Όλοι τους είναι συνδεδεμένοι με μια ιστορία μαγική. Ο Θησέας με το λαβύρινθο και τον Μινώταυρο, ο Ιάσονας με τη Μήδεια και το Χρυσόμαλλο Δέρας και ο Οδυσσέας με αυτό το απίστευτο ταξίδι, που όμως –έτσι όπως το εξιστορεί ο Όμηρος– μοιάζει με πραγματικό, σαν να το ζεις στην κάθε του στιγμή.

banner

Τι θέλετε να αναδείξετε με αυτήν την παράσταση;
Η παράσταση θέλει να μιλήσει με ποίηση και μαγεία, με χιούμορ αλλά και πολλή δράση. Στηριγμένοι στο έξοχο κείμενο του Στρατή Πασχάλη, συνταξιδιώτη μου όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργήσαμε μια παράσταση στην οποία καταφέραμε να χωρέσουμε σχεδόν όλες τις ραψωδίες. Έτσι θα δείτε και τους Κύκλωπες, τους Λωτοφάγους, την Κίρκη και την Καλυψώ, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, ακόμη και το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο και, τέλος, το γυρισμό στην Ιθάκη. Θέλουμε τα παιδιά να συγκινηθούν και να ταξιδέψουν μαζί με τον ήρωά μας. Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η «Οδύσσεια» είναι ένα παραμύθι που το κουβαλάει ο Έλληνας στο DNA του από τη γέννησή του!

Ο ραψωδός είναι κυρίαρχο στοιχείο στην απόδοση του κειμένου. Αυτόν τον ρόλο κρατάει ο Στέλιος Μάινας;
Ο ραψωδός σε ενόραση αφηγείται και δημιουργεί την ιστορία και τον ήρωά της. Πραγματικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο κατάλληλο γι’ αυτόν τον ρόλο από τον Στέλιο Μάινα. Δεν είναι μόνο εξαιρετικός ηθοποιός, φέρνει και μια βαθιά ανθρωπιά μαζί του. Και όλα είναι μαγικά όπως τα λέει ο ποιητής, οπότε κρέμεσαι από τα χείλη του όταν μιλάει…

Τι είδατε στον Γιώργο Χριστοδούλου και τον επιλέξατε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο;
Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ένας εξαίρετος νέος ηθοποιός. Στο Γιώργο βρήκα τον Οδυσσέα που αναζητούσα: έχει συναίσθημα, ποίηση αλλά και γνώση και πάνω από όλα, όπως και ο Στέλιος άλλωστε, είναι ένας άνθρωπος της ομάδας. Άνθρωποι που θες να κάνεις παρέα μαζί τους, να δημιουργήσεις μαζί τους. Όταν τους δίνεις ένα θέμα το αναπτύσσουν, το μεταλλάσσουν, έχεις διάλογο μαζί τους ενώ ταυτόχρονα προχωράς και στηρίζεσαι πάνω τους.

Πώς είναι το σκηνικό της παράστασης;
O Μανόλης Παντελιδάκης έχει δημιουργήσει για άλλη μία φορά μνημειώδη σκηνικά και κουστούμια, ο Νίκος Σούλης προσθέτει με το video art εικόνες μοναδικής ομορφιάς, ο Μίλτος Παπαστάμου έχει συνθέσει μια μουσική που «ταξιδεύει» από παραδοσιακά μέχρι ροκ. Και βέβαια, μαζί με τους αγαπημένους μου συνεργάτες, ακροβάτες, χορευτές, ηθοποιούς, ξετυλίγουμε το κουβάρι της δικής μας Οδύσσειας.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό