Φεστιβάλ

Σηκώνει αυλαία το 22ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Από -

«Romy’s Salon»
«Romy’s Salon»

Κάθε χρόνο σε Πύργο, Αμαλιάδα και 15 ακόμα πόλεις, εκ των οποίων αυτήν τη φορά τέσσερα νησιά, συμβαίνει μια κινηματογραφική γιορτή φτιαγμένη από γέλιο, συγκίνηση και χαρά. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το πνευματικό τέκνο των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου, το οποίο δικαίως έχει καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα του είδους του στον κόσμο.

Το γιατί απαντιέται εύκολα σε κάποιον που θα βρεθεί στον Πύργο τις μέρες του φεστιβάλ. Καθημερινά η αίθουσα του θεάτρου Απόλλων σφύζει από ζωή, με κάθε καρέκλα του να καταλαμβάνεται από πιτσιρίκια που γνωρίζονται καλύτερα με τη μαγεία του σινεμά. Έτσι και φέτος, από τις 30/11 έως και τις 7/12, μικροί και μεγάλοι θα βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν πάνω από 80 ταινίες, αλλά και να μάθουν πώς να τις γυρίζουν συμμετέχοντας στο 19ο Camera Zizanio.

Στην 22η διοργάνωσή του λοιπόν, το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με την ταινία «Βίαιη Εξίσωση» του Αντώνη Νούσια και το ντεμπούτο του σημαντικού Κώστα Φέρρη, τιμώμενου προσώπου για φέτος, με τίτλο «Τα Ματόκλαδά σου Λάμπουν». Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 11.00, προβάλλεται το «Σούπα Μόντο», η συγκινητική ταινία από την Κένυα που απέσπασε πέρσι το μεγάλο βραβείο στον Πύργο.

«A Line Birds Cannot See»
«A Line Birds Cannot See»

Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα αποτελείται από μια μίξη ειδών και στιλ, με ταινίες του ποιητικού ρεαλισμού («Ο Πρώτος Αποχαιρετισμός» - «A First Farewell», Λίνα Γουάνγκ), animation («A Line Birds Cannot See», Έιμι Μπεντς), και γλυκόπικρα φιλμ όπως το «Κομμώσεις Ρόμι» («Romy’s Salon», Μίσα Καμπ) στο οποίο τρεις γενιές γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, επιστρέφει στο φεστιβάλ η βραβευμένη στο παρελθόν Ρίμα Ντας, με τη νέα της ταινία «Η Μπουλμπούλ μπορεί να Τραγουδήσει» («Bulbul Can Sing»).

Τέλος, από τα αφιερώματα του φεστιβάλ ξεχωρίζει εκείνο για τις απεικονίσεις της παιδικής ηλικίας στον ελληνικό κινηματόγραφο, στο πλαίσιο του οποίου δεκατέσσερις Έλληνες σκηνοθέτες ρίχνουν φως στη νέα γενιά των εγχώριων δημιουργών, μέσα από νέες μικρού μήκους ταινίες. Ακόμα, το φεστιβάλ δίνει carte blance στην κριτικό κινηματογράφου και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) Ιφιγένεια Καλαντζή, η οποία παρουσιάζει τις αγαπημένες τις σύγχρονες ελληνικές ταινίες.

Σχετικά Θέματα