Νέα

Σε ποιους ανοιχτούς χώρους θα δούμε τον «Ραφτάκο των λέξεων»;

Από -

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» ο «Ραφτάκος των λέξεων» της ομάδας Μικρός Νότος κατέκτησε τους μικρούς θεατές. Στην επιτυχία του αυτή δεν έπαιξε ρόλο μόνο το θέμα του τρυφερού παραμυθιού του Αντώνη Παπαθεοδούλου (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), που μιλά για τη δύναμη των λέξεων, την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, την αγάπη και την παρηγοριά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Η ζεστασιά με την οποία η ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου Μικρός Νότος προσεγγίζει τις παραστάσεις αλλά και το κοινό της είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της επιτυχίας της, καθώς δίνει στους μικρούς θεατές «αλήθεια και χώρο για να αναπτύξουν τη φαντασία τους, κι όχι έτοιμες εικόνες, επενδυμένες με βαριά κοστούμια και σκηνικά».

Φέτος το καλοκαίρι, ο Μικρός Νότος ταξιδεύει σε υπαίθριους χώρους της Αθήνας για να μοιραστεί την ιστορία του Ραφτάκου με μικρές ομάδες θεατών κάθε φορά με στόχο την ασφάλεια όλων. Πιο αναλυτικά η παράσταση παίζεται στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού από 5/6 έως 31/7, στο Modus Vivendi τον πολυχώρο του Κρατερού Κατσούλη από 6 έως 27/6, στον κινηματογράφο Φλερύ στην Καλλιθέα στις 11 και 25/6 και στον κινηματογράφο Αλεξάνδρα στο Χαλάνδρι στις 18/6 και 1/7. Επίσης, θα παιχτεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων στις 6/7 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, ενώ στις 13/7 θα παρουσιαστεί στο ιστορικό θερινό σινεμά των Άνω Πατησίων, Κινηματογράφος ΑΒ, μία ακόμα επιτυχημένη παράσταση του Μικρού Νότου, οι «Γύρω γύρω μήνες».

Όσα αξίζει να ξέρουμε για τον «Ραφτάκο των λέξεων»

Ο «Ραφτάκος των λέξεων» είναι μια χειροποίητη παράσταση για παιδιά ηλικίας από 4 ετών, που με όχημα τη διάδραση, την παντομίμα και τη ζωντανή μουσική από πρωτότυπα μουσικά όργανα, αφηγείται την ιστορία ενός ράφτη με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις προσεκτικά επιλεγμένες έτσι ώστε να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της μικρής πόλης που ζούσε. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει η Τίνα Γιωτοπούλου, τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Τζαβάρας, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Νίκος Πλατύραχος. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Αγγελική Παναγιωτοπούλου.

banner

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός - ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μικρού Νότου, που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης, τονίζει: «Σχεδιάζουμε από καρδιάς παραστάσεις με ευθύνη και σεβασμό, που έχουν στο κέντρο το παιδί και την ουσιαστική διάδραση και σχέση του με τους ηθοποιούς. Εστιάζουμε σε παραμύθια του παππού και της γιαγιάς και, μαζί με συνεργάτες που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, σχεδιάζουμε την κάθε επιμέρους δράση, από τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια μέχρι τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνουμε στους δασκάλους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται, στο χώρο του θεάτρου ή στο σχολείο».

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό