Focus

Πόσο δύσκολο είναι να αποχωριστείς τον παλιό σου υπολογιστή;

Δεν μπορώ να πω. Είμαι συναισθηματικός και συνεπώς νοσταλγικός τύπος. Δημιουργώ περίεργες συνδέσεις με πράγματα που οι άλλοι τα βλέπουν απλώς σαν χρηστικά αντικείμενα. Έχω κρατήσει για παράδειγμα όλα τα βιβλία μου του δημοτικού. Έχω κρατήσει επίσης τα γραμματόσημα από τη συλλογή που έκανα στο σχολείο και ας έχει πιάσει ένα δάκτυλο σκόνη το ειδικό βιβλίο φύλαξης.

Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές συσκευές που μου κράτησαν παρέα για κάποια χρόνια στη ζωή μου. Όπως για παράδειγμα η πρώτη τετράγωνη τηλεόραση (κουτί) που αγόρασα με τα λεφτά της δουλειάς μου, πριν έρθουν οι λεπτές σαν φλοίδες LCD. Βρίσκεται στην αποθήκη, λειτουργώντας σαν ογκώδες ακουμπηστήρι για το άλμπουμ γραμματοσήμων, αλλά και για τα βιβλία του δημοτικού. Ο πρώτος μου υπολογιστής, εκεί που έπαιζα την PC έκδοση για το «Bubble Bobble» και έγραψα τις πρώτες μου εργασίες, στέκει απείραχτος λίγο παραδίπλα. Η γραφομηχανή της αδελφής μου, η παλιά καφετέρια του πατέρα μου (μα καλά που πήγε και βρήκε εσπρεσιέρα στα 80s;), το DVD που έχει παροπλιστεί και τα επτά μόντεμ (της μοίρας μου) που έχει σαν προίκα από τις τόσες πολλές αναβαθμίσεις του ίντερνετ όλα αυτά τα χρόνια φτιάχνουν στοίβες από τις οποίες κρέμονται οι πρίζες σαν ουρές.

Όλα αυτά κάπως ήρθαν στο μυαλό μου τις προάλλες, όταν είδα ξανά το αγαπημένο μου animation «Wall-e» της Disney. Ξέρετε, αυτό που έχει για πρωταγωνιστή ένα μικρό ρομποτάκι που έχει μείνει μόνο και έρημο να καθαρίσει τη Γη από τα σκουπίδια (και τις παρατημένες συσκευές), ενώ οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν σε άλλον πλανήτη. Και αφού απόλαυσα πάλι το αριστουργηματικό βωβό πρώτο σαραντάλεπτο –δεν χορταίνω να το βλέπω- με έπιασαν τα ενοχικά μου.

Πού θα καταλήξουν όλες αυτές οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές που είναι στην αποθήκη, αν τις πέταγα; Μήπως όταν ξεφορτώθηκα εκείνη την τοστιέρα στον απλό κάδο σκουπιδιών έβαλα και εγώ το χεράκι μου στο να μετατραπεί ο πλανήτης σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο; Οι παραπάνω ερωτήσεις ξύπνησαν για καλά τον «πράσινο» εαυτό μου...

Εδώ και καιρό, σ’ έναν από αυτούς τους κυριακάτικους καφέδες που ξεκινούν με αφορμή «άντε να τα πούμε» και καταλήγουν σε κοινωνικούς μαραθωνίους-γιορτές, ένας κολλητός από την παρέα είχε αναφέρει ότι ανακύκλωσε τις συσκευές του, λίγο πριν μετακομίσει. Η αλήθεια είναι ότι τους κάδους ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και εκείνους για τις λάμπες, τους είχε πάρει το μάτι μου αρκετές φορές σε διάφορα καταστήματα. Τώρα ήρθε ο καιρός να τους γεμίσω με το δικό μου (νοσταλγικό) φορτίο.

Καιρός για δράση λοιπόν… Ξεκίνησα από την επόμενη μέρα το πρωί να καθαρίσω την αποθήκη μου, για να απαλλαγώ μια και καλή από τα βάρη του παρελθόντος. Αυτή είναι η ιδανικότερη στιγμή για να πακετάρω τα πάντα και να τα οδηγήσω στον οικολογικά ορθό δρόμο της ανακύκλωσης: Παλιά λάπτοπ, σμπαραλιασμένοι αποχυμωτές, ο ηρωικός inkjet εκτυπωτής των σχολικών μου χρόνων και πολλά κοψοψόνια και ψιψιψίνια χώρεσαν μέσα σε τρεις μεγάλες κούτες.

Πού θα καταλήξουν όλες αυτές οι συσκευές που θα αφήσω στους κάδους; Αμέσως έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα ότι η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι η εταιρεία που φροντίζει για αυτές. Έχοντας συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα στο κομμάτι της επεξεργασίας, αφού οι μονάδες βρίσκονται στην Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία μέχρι και τη Λέσβο.

Ούτε στην απόρριψη συσκευών υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός. Όπου και να βρίσκεσαι είναι απλά στο χέρι σου να βοηθήσεις στην πράξη για να έχουμε έναν πιο καθαρό πλανήτη. Εμείς που δημιουργούμε τα σκουπίδια και ρυπαίνουμε το περιβάλλον, είμαστε αυτοί που μπορούμε με μια απλή κίνηση να επανορθώσουμε τη ζημιά. Αρκεί να επισκεφτούμε το electrocycle.gr και να βρούμε τα σημεία στα οποία μπορεί να ανακυκλώσει κανείς τις παλιές του συσκευές, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον. Στην αναζήτησή μου στο ίντερνετ έπεσα πάνω σε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως ότι το 2018 συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. 56.000 τόνοι… Μόνο σε μια χρονιά! Φανταστείτε από τι τεράστιο όγκο αποβλήτων έχει απαλλαχθεί ο πλανήτης μας από το 2004 που λειτουργεί η εταιρεία.
Αφού έγινα σοφότερος από την περιήγησή μου στο web, πήρα τις τρεις μεγάλες κούτες με τις παλιές συσκευές που είχα παραγεμίσει προηγουμένως, έβαλα τις καμένες λάμπες που είχα ξεχάσει στο συρτάρι σε μια σακούλα και άδειασα όλη τη πραμάτεια μου στον κοντινότερο κάδο Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. Μια μικρή κίνηση που μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στη διάσωση του πλανήτη μας.