Νέα

Οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» ανεβαίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Από -

Τέσσερα έργα του Αριστοφάνη -«Ειρήνη», «Αχαρνείς», «Πλούτος», «Όρνιθες»- είχαν εμπνεύσει τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και συγγραφέα Δημήτρη Ποταμίτη να γράψει το διαχρονικό έργο για παιδιά «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη». Οι συμβολικοί αριστοφανικοί ήρωες ζωντανεύουν στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα, με πρωταγωνιστές τους Μέμο Μπεγνή, Νίκο Ορφανό και 11 ακόμη ηθοποιούς.

Τα αιώνια και σύγχρονα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται ο Αριστοφάνης στα έργα του αποτελούν τον πυρήνα του παιδικού βιβλίου του αείμνηστου Δημήτρη Ποταμίτη, για το οποίο μάλιστα είχε πει: «Θα πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους στα παιδιά, με το χαμόγελο του παλιάτσου και όχι με τη μάσκα της τραγωδίας, για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όταν μπουν στη ζωή».

Η Νανά Νικολάου υπογράφει την απόδοση και τη σκηνοθεσία, ενώ ο Γιάννης Ζουγανέλης ενορχηστρώνει ξανά τα γνωστά παιδικά τραγούδια που έγραψε ειδικά για το έργο, δίνοντας τους νέα αίσθηση. Την έμπειρη ομάδα των συντελεστών συμπληρώνει ο Μανώλης Παντελιδάκης στα πολύχρωμα και εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια και η Αρετή Μώκαλη στις χορογραφίες.

Το έργο έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 12 χώρες στον κόσμο και διδάσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1978 από την παιδική σκηνή του «Θεάτρου Έρευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη, που υπήρξε πρωτοπόρο στην αναζήτηση νέων έργων, νέων τρόπων έκφρασης αλλά και δημιουργών. Από την πρώτη στιγμή κατέκτησε τις καρδιές μικρών και μεγάλων, καθώς πραγματεύεται με απλό και κατανοητό τρόπο διαχρονικά αριστοφανικά θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η δίκαιη κατανομή του πλούτου, ο ρόλος των συκοφαντών και των κολάκων στους κυβερνώντες, ο πόλεμος, η αγωνιώδης αναζήτηση των ανθρώπων για την ειρήνη αλλά και ο καταλυτικός ρόλος κάθε μορφής εξουσίας στη διαμόρφωση των κοινωνιών και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων.

i «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» | «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» | Προπώληση μέσω viva.gr |

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό