Focus

Ο Θησέας συναντά τον Τσάρο με την μακριά γενειάδα στη φαντασία της Κάρμεν Ρουγγέρη

Από -

«Μόνο οι αγκαλιές που παίρνω μου αρκούν. Φεύγω πετώντας σχεδόν μετά από κάθε παράστασή μας» δηλώνει η Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία πάντα παρούσα στις παραστάσεις της από την αρχή ως το τέλος, εισπράττει τόση αγάπη από τα παιδιά που την ανταποδίδει και με το παραπάνω. Για άλλη μια χρονιά δίνουμε ραντεβού με την αγαπημένη δημιουργό και τις δύο ξεχωριστές παραστάσεις που ετοίμασε και φέτος για όλη την οικογένεια, αντλώντας έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και την ελληνική και ρωσική λαϊκή παράδοση.

«Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα»

Με την υπογραφή της στο κείμενο και με όχημα την χαρακτηριστική της ευρηματικότητα, η Κάρμεν Ρουγγέρη μας συστήνει τον ρώσικο πολιτισμό στον «Τσάρο με την μακριά γενειάδα» σε δική της σκηνοθεσία στο θέατρο Κιβωτός. Μετά από έρευνα στην λαϊκή παράδοση της Ρωσίας, η Κάρμεν Ρουγγέρη συνέθεσε στοιχεία από πολλά ρώσικα παραμύθια σε μία παράσταση, δημιουργώντας ένα νέο έργο με πολλά μηνύματα και χωρίς διδακτισμό.

Η μουσική τεσσάρων σημαντικών Ρώσων συνθετών, των Μοντέστ Μουσόργκσκι, Αλεξάντρ Μποροντίν, Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ και Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ντύνει την παράσταση, δίνοντας για ακόμη μια φορά στα παιδιά ακούσματα κλασικής μουσικής, όπως είδαμε και στο «Βαλς με τα παραμύθια» τη χρονιά που πέρασε όπου γνωρίσαμε τον πατέρα του βαλς Γιόχαν Στράους. Επί σκηνής ανεβαίνουν οι ηθοποιοί Χάρης Αγγέλου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Ελενα Μιχαλάκη, Γιάννης Νικολάου, Ορφέας Τσαρέκας, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Ειρήνη Χρηστίδη.

«Θησέας και Μινώταυρος»

Κάθε Κυριακή, όμως, η Κάρμεν Ρουγγέρη μας περιμένει και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου ξαναδιαβάζει το κεφάλαιο της ελληνικής μυθολογίας «Θησέας και Μινώταυρος» μαζί με την κόρη της και συνσκηνοθέτιδα Χριστίνα Κουλουμπή, η οποία μάλιστα υπογράφει τα ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια και στις δύο παραστάσεις. Μετά τις περιπέτειες του Ιάσονα στην «Αργοναυτική εκστρατεία», η γνωστή δημιουργός επικεντρώνεται στην πορεία του πιο δημοφιλή ήρωα στην αρχαία Ελλάδα μετά τον Ηρακλή, του Θησέα. Ο διάδοχος του θρόνου των Αθηνών, αφού έμαθε από τη μητέρα του, Αίθρα, για την καταγωγή του, ξεκίνησε από την Τροιζήνα για την Αθήνα. Όμως, δεν υπάκουσε στις συμβουλές της να ταξιδέψει με πλοίο αλλά θέλησε να πάει από την ξηρά, την οποία λυμαίνονταν διάφοροι ληστές, καθώς έχοντας ως πρότυπο τον Ηρακλή και τους άθλους του, ήθελε να ακολουθήσει ένα πιο δύσβατο μονοπάτι και να καθαρίσει τον δρόμο ως την Αθήνα από τους εγκληματίες.

Σε αυτήν την πορεία του Θησέα, η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή αποφάσισαν να δώσουν αριστοφανικό χαρακτήρα εμπλουτισμένο με τραγούδια, μαντινάδες και ρυθμούς της κρητικής λύρας, αποφεύγοντας έτσι τις δύσκολες εικόνες για τους μικρούς θεατές. Ενώ η συνέχεια του ταξιδιού του Θησέα προς την Κρήτη και τη μάχη του με τον Μινώταυρο, θα αποδοθεί εικαστικά με εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από τη δημιουργία ενός θαλασσινού κόσμου επί σκηνής. Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί Κατερίνα Γεωργάκη, Μάιρα Γεωργάρου, Άρης Δελαγραμμάτικας, Χριστίνα Κουλουμπή, Μανώλης Κλωνάρης, Γιώργος Μπανταδάκης, Σταύρος Νίνης, Σωτήρης Σουριανός, Βασίλης Τσιγκριστάρης.

Και στις δύο παραστάσεις την κίνηση, τις χορογραφίες και τους φωτισμούς υπογράφει ο Πέτρος Γάλλιας, τους στίχους των τραγουδιών ο Ανδρέας Κουλουμπής και τη μουσική επεξεργασία και το video art ο Αντώνης Δελαπόρτας.

i «Ο τσάρος με την μακριά γενειάδα» στο θέατρο Κιβωτός κάθε Κυριακή 11.30 π.μ. & 3 μ.μ. | Προπώληση μέσω viva.gr | «Θησέας και Μινώταυρος» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κάθε Κυριακή 11 π.μ. & 2 μ.μ. | Προπώληση μέσω www.mcf.gr.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό

Σχετικά Θέματα