Παιδί

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με αναπηρία

Η ομάδα Συντεχνία του Γέλιου, του Βασίλη Κουκαλάνι, με τις παραστάσεις υποστηρίζει σταθερά πως «το θέατρο τροφοδοτείται θετικά και γίνεται πραγματική τέχνη όταν μπορεί να είναι χρήσιμη είτε επειδή διαπαιδαγωγεί, είτε επειδή εμψυχώνει, είτε επειδή διερωτάται ηχηρά και παραστατικά είτε επειδή συγκρούεται». Ένα από τα έργα που παρουσιάζει φέτος, το «Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν» του Ρόι Κιφτ είναι από εκείνα που ενθαρρύνουν τη λογική, τη φαντασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα παιδιά και τους μεγάλους.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ένα αγόρι, που κινείται με αμαξίδιο σε μια καινούργια για εκείνον γειτονιά. Εξερευνώντας την περιοχή, βρίσκει σύμμαχό του τον Φάνη και μαζί, έρχονται κατά πρόσωπον με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητα.

Χωρίς διδακτισμό κάνουν το θεατή να αναρωτηθεί ποια είναι η θέση ενός ατόμου με κινητικά προβλήματα σε έναν κόσμο, που έχει προγραμματιστεί για τους «άλλους», τους «κανονικούς», τους «μεγάλους».

Η παράσταση παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο αλλά αυτό το Σάββατο 16 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι θα παιχτεί με ελεύθερη είσοδο στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός, που είναι από τους ελάχιστους χώρους καθολικά προσβάσιμους για άτομα με κινητικά προβλήματα. Το «Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν» ανοίγει τις εκδηλώσεις για τη Διεθνή ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού που διοργανώνει η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και της ημέρας ποίησης και μνήμης των ανθρώπων με σύνδρομο Down (21 Μάρτη).

Η πρόσβαση είναι εφικτή για άτομα με αμαξίδιο και σκύλους οδηγούς τυφλών, ενώ προσφέρεται με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική, με υπέρτιτλους για κωφούς κι άτομα με πρόβλημα όρασης, καθώς και σε ακουστική περιγραφή για άτομα με ακουστικά προβλήματα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό