Συνέντευξη

«Διαβάζοντας στα Εξάρχεια» | Δραστηριότητες για παιδιά σε μια παρεξηγημένη περιοχή

Από -

Με αφορμή τον νέο κύκλο δράσεων του «Κάθε Μέρα Γονείς», μιλήσαμε με τη δημιουργό του Μάγδα Ζήνδρου για ποιοτικό οικογενειακό προσανατολισμό, ψυχαγωγία με νόημα, γνωριμία με παρεξηγημένες περιοχές και… κινέζικα ιδεογράμματα.

  Μάγδα Ζήνδρου
Μάγδα Ζήνδρου

Το «Κάθε Μέρα Γονείς» δεν είναι συνηθισμένο μαμαδο-blog. Πώς δημιουργήθηκε και πώς το τρέχει μια μαμά με δύο γιους;
Το «Κάθε Μέρα Γονείς» γεννήθηκε κατ’ αρχάς στο μυαλό μου, με τον ερχομό του πρώτου μου παιδιού. Βρέθηκα μόνη σε ένα σπίτι με ένα μωρό, που όσο μεγάλωνε τόσο μεγάλωνε και η επιθυμία μου να επικοινωνήσω με άλλους γονείς. Γονείς σαν κι εμένα, που είχαν προβληματισμούς και ανησυχίες για την ανατροφή του παιδιού τους, πέρα ίσως από κάποιες στερεοτυπικές αντιλήψεις, γονείς που ήθελαν να παρακολουθούν τα παιδιά τους θεατρικές παραστάσεις, δραστηριότητες κ.λπ. χωρίς να πληρώνουν μια περιουσία, χωρίς να συμβιβάζονται στην ποιότητα. Έτσι χτίστηκε σταδιακά μια μικρή ομάδα, βρήκε στέγη στο Facebook και πλέον μετρά πάνω από 1.000 μέλη. Πλέον η ενημέρωση του μπλογκ απαιτεί καθημερινά αρκετές ώρες: κείμενα, εκδηλώσεις, επαφές, προγραμματισμός, e-mails και τόσα άλλα. Πολλές φορές χρειάζεται να ξενυχτήσω για να μπορέσω να τα προλάβω, ειδικά όταν δεν είμαι διατεθειμένη να συμβιβαστώ σε σχέση με την ποιότητα των κειμένων και την επιλογή των δράσεων που προβάλλονται. Το αγαπώ όμως τόσο πολύ, που όταν ασχολούμαι μαζί του δεν κοιτάζω καν το ρολόι!

Σε μια εποχή που μάλλον κινδυνεύουμε από υπερκατανάλωση απόψεων, πληροφοριών και συμβουλών;
Πράγματι, στην εποχή μας η πληθώρα των πληροφοριών στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει τελικά πρόβλημα, όχι μόνο για θέματα σχετικά με τα παιδιά ή την οικογένεια, αλλά γενικότερα· είναι σημαντικό να μπορείς να ελέγξεις και να εμπιστευτείς τις πηγές της πληροφορίας. Προσωπικά, αν και συχνά επιφυλακτική, βοηθήθηκα αρκετά από σάιτ και μπλογκ στα πρώτα μου βήματα ως μαμά. Φιλοδοξία μου είναι το «Κάθε Μέρα Γονείς» να είναι μια φερέγγυα και ασφαλής πηγή ενημέρωσης και προβληματισμού για τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Εξάλλου, η δική μου προσπάθεια προσανατολίζεται περισσότερο σε εναλλακτικές και ποιοτικές προτάσεις εξόδου και διασκέδασης, όπου νομίζω πως υπάρχει κάποιο κενό στην ενημέρωση, σε σχέση με την πληθώρα εμπορικών προτάσεων.

Αν και ο φυσικός χώρος ενός μπλόγκερ είναι το διαδίκτυο, εσύ ενθαρρύνεις την άμεση επαφή. Ποιες είναι οι δράσεις που διοργανώνεις;
Από την αρχή της δημιουργίας της ομάδας «Κάθε Μέρα Γονείς» ο στόχος ήταν να ερχόμαστε σε επαφή με κάθε ευκαιρία. Για πολλά χρόνια οργανώναμε ομάδες θεατρικού παιχνιδιού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, κάναμε γιορτές και άλλες εκδηλώσεις, στηρίξαμε ιδρύματα και φορείς που το χρειάζονταν (π.χ. μαζέψαμε ρούχα, παιχνίδια και βιβλία για τις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα). Ξεκινήσαμε επίσης με τη Χρυσούλα Παπαγεωργίου τη δράση «Παιχνιδομαγειρέματα» φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με γεύσεις και ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Φέτος, στον φιλόξενο χώρο της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων [σ.σ. Καλλιδρομίου 50], μάλιστα τα ίδια τα παιδιά έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη δράση και μας παρουσιάζουν τα μέρη στα οποία έχουν ταξιδέψει και αγαπούν πολύ. Βέβαια, η συμμετοχή των μελών φαίνεται καλύτερα κάθε φορά που αποφασίζουμε να δούμε μια παιδική θεατρική παράσταση: πλέον πολλά θέατρα μας περιορίζουν στο πόσα άτομα μπορούμε να μαζευτούμε! Είμαστε μια ζωντανή, αληθινή ομάδα που επιβεβαιώνουμε πως το διαδίκτυο δεν είναι τελικά τόσο απρόσωπο και μπορούν να γίνουν όμορφα πράγματα, αρκεί να το τολμήσουμε.

 Από το βιβλίο «Ο φίλος μου ο δράκος» του Christoph Niemann
Από το βιβλίο «Ο φίλος μου ο δράκος» του Christoph Niemann

Ποια είναι η ιδέα πίσω από το «Διαβάζουμε στα Εξάρχεια»; Γιατί διάλεξες τη συγκεκριμένη περιοχή;
Τα τελευταία χρόνια τα Εξάρχεια είναι για εμάς ένας χώρος οικείος. Μένουμε κοντά στην περιοχή και πολλές από τις δραστηριότητες των παιδιών πραγματοποιούνται εκεί, αρκετοί από τους φίλους τους είναι κάτοικοι Εξαρχείων, εκεί κάνουμε τα ψώνια μας και γενικώς η περιοχή έχει μια ταυτότητα κι ένα ύφος που δεν γίνεται να σε αφήσει αδιάφορο. Χρόνο με το χρόνο, λοιπόν, και μέσα από την επαφή μου με πολλούς αναγνώστες του μπλογκ, διαπίστωσα πως στα Εξάρχεια θα βρεις πολλές οικογένειες που αγαπούν τη γειτονιά τους, αλλά αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλες περιοχές για να συμμετέχουν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες. Το «Διαβάζουμε στα Εξάρχεια» ήθελα λοιπόν να γίνει η αφορμή να μείνουν οι άνθρωποι στη γειτονιά τους και να γνωρίσουν με αφορμή ένα βιβλίο μια ιστορική, αλλά λίγο παρεξηγημένη γειτονιά της Αθήνας και τους ανθρώπους της.

Πες μας λίγα λόγια για το πρώτο ραντεβού του «Διαβάζουμε στα Εξάρχεια» αλλά και για τα επόμενα.
Το πρώτο μας ραντεβού θα γίνει αυτό το Σάββατο 31/3 στις 12.30 μ.μ. στον Α.Σ. Αετός Εξαρχείων [σ.σ. Βουλγαροκτόνου 8-16]. Θα διαβάσουμε το βιβλίο «Ο φίλος μου ο δράκος» του Christoph Niemann από τις εκδόσεις Νεφέλη. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν κινέζικα ιδεογράμματα και να απολαύσουν τους μαθητές της σχολής σε μια επίδειξη kung fu που έχουν ετοιμάσει μόνο για εμάς. Σκοπός μας είναι οι οικογένειες, τα παιδιά και οι φίλοι τους, ακόμη κι αν δεν είναι κάτοικοι της περιοχής, να έρθουν στην εκδήλωση, να διασκεδάσουν, να παίξουν, να διαβάσουν, να μάθουν, να περάσουν καλά! Ένας αθλητικός σύλλογος, μια λέσχη, ένα πάρκο, μια καφετέρια, ένας δρόμος, μια επιχείρηση της γειτονιάς θα προσπαθήσουν να μεταμορφωθούν σε χώρους δημιουργικής ανάγνωσης παιδικών βιβλίων, θα δοκιμάσουν να αλλάξουν χαρακτήρα για λίγες ώρες! Στόχος μου είναι η δράση να πραγματοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλες γειτονιές.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης