Νέα

Αποκλειστικές φωτογραφίες από τη νέα παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη

Ένα από τα πιο γνωστά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον «Μικρό πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί ανεβάζει η Παιδική Σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», όπως πάντα με την καθολική ψήφο των ίδιων των παιδιών.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη με την πρωτοποριακή ματιά της ζωντανεύει την παγκόσμια λογοτεχνία σε μια παράσταση ιδανική για όλη την οικογένεια. Το κείμενο αποτελεί διασκευή της Κάρμεν, η οποία θα μοιραστεί με την κόρη της Χριστίνα Κουλουμπή την καρέκλα του σκηνοθέτη. Η ταλαντούχα ηθοποιός, απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, έχει αναλάβει και την επιμέλεια των σκηνικών καθώς και των κοστουμιών, που όπως πάντα είναι προσεγμένα σε κάθε λεπτομέρεια.

Η διασκευή του αλληγορικού παραμυθιού από την Κάρμεν Ρουγγέρη αναδεικνύει όπως έχει δηλώσει αποκλειστικά στο «α» τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας, της αγάπης και της ανιδιοτέλειας, προσεγγίζοντας με κατάλληλο για τα παιδιά τρόπο έννοιες που θίγει το έργο όπως η μοναξιά, η απώλεια, ο έρωτας, η φαντασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργός εστιάζει σε ένα «θέατρο σεβασμού προς τα παιδιά», όπως το ορίζει, με στόχο τη γνώση και την εξοικείωση τους με τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής, καθώς πιστεύει ότι μόνο έτσι έχει νόημα.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας της Κάρμεν Ρουγγέρη με τον Στέφανο Κορκολή -ο οποίος θα υπογράψει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης- εξάπτει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για όσα θα δούμε και θα ακούσουμε στην παράσταση. Υπογραμμίζει ότι την ενδιέφερε πάρα πολύ ο συνθέτης που θα υπογράψει τη μουσική να έχει κλασικά ακούσματα. Επιπλέον, ο διακεκριμένος συνθέτης γνωρίζει πολύ καλά το έργο καθώς είχε δουλέψει παλαιότερα πάνω στον «Μικρό πρίγκιπα», ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως όπερα στο Παρίσι. Σημαντική θα είναι η συμβολή του σταθερού συνεργάτη της Αντώνη Δελαπόρτα στη δημιουργία του video art της παράστασης, ο οποίος θα φέρει επί σκηνής εικόνες από τον κόσμο του «Μικρού πρίγκιπα» γεμάτο αστεροειδής και πλανήτες, έτσι όπως τον φαντάστηκε και τον σκιτσογράφησε ο ίδιος ο συγγραφέας. Τις ερμηνείες των Νεκτάριου Φαρμάκη, Αυγουστίνου Ρεμούνδου, Γιάννη Νικολάου, Δημήτρη Τσολάκη, Κωνσταντίνας Λιναρδάτου και Χριστίνας Κουλουμπή, ενισχύουν οι χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια και οι στίχοι του Ανδρέα Κουλουμπή που συνοδεύουν την πρωτότυπη μουσική του Στέφανου Κορκολή.

banner

Όλοι οι συντελεστές υπόσχονται μια παράσταση που σέβεται τον δημιουργό του έργου και θέτει ως πρωταρχικό στόχο να βγάλει στην επιφάνεια την ουσία του έργου. Αποστολή τους θεωρούν την παρουσίαση του παραμυθιού με τέτοιο τρόπο ώστε να το καταλάβει ακόμα και το πιο μικρό παιδί.

Ωστόσο για τους ελάχιστους που δε γνωρίζουν την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, ας αναφεθρούμε συνοπτικά στην υπόθεση του παραμυθιού το οποίο γράφτηκε το 1943 και κυκλοφόρησε το 1948. Πρόκειται για την ιστορία ενός πιλότου που μετά από βλάβη του αεροπλάνου του, αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο Σαχάρα. Εκεί θα συναντήσει ένα μικρό αγόρι, τον Μικρό Πρίγκιπα, ο οποίος θα του μιλήσει για τον πλανήτη του και τα ταξίδια του σε άλλους αστεροειδείς του διαστήματος. Θα του πει ακόμη για το λουλούδι του που τόσο αγαπάει, αλλά και για την φίλη του την αλεπού. Θα του μιλήσει ακόμα και για τους ανθρώπινους τύπους που γνώρισε κατά την διάρκεια του ταξιδιού του. Για τον βασιλιά που έδινε συνεχώς διαταγές. Για έναν ματαιόδοξο που ήθελε να τον χειροκροτούν και να τον θαυμάζουν. Για ένα μεθύστακα που ντρεπόταν γιατί έπινε. Για έναν επιχειρηματία που πίστευε πως όλα τ΄ αστέρια του ανήκουν. Για ένα φανοκόρο που δούλευε ασταμάτητα. Για ένα γεωγράφο, για ένα σταθμάρχη.

Όλες αυτές είναι προσωπικότητες που όλοι μας έχουμε συναντήσει. Εδώ στη γη. Ανάμεσά τους μπορεί να αναγνωρίσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Από όλους αυτούς τους ανθρώπους ο Μικρός μας Πρίγκιπας πήρε πολύτιμα μαθήματα ζωής. Ωστόσο το πιο σπουδαίο μάθημα του το δίδαξε μια αλεπού. Αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι μόνο με την καρδιά βλέπει κανείς καλά. Τα μάτια δεν μπορούν να δουν την ουσία.

©φωτογραφιών: Πέτρος Γάλλιας.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό