Focus

6 νέα παιδικά βιβλία που ξεχωρίζουμε

Ρίχνουμε μια ματιά σε ό,τι νέο κυκλοφορεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων και επιλέγουμε τις καλύτερες ιστορίες-δώρα για μικρούς βιβλιοφάγους.

#1 Εκεί όπου ζουν τα όνειρα

Το βιβλίο του Jonas Ribeiro διηγείται την ιστορία μιας πόλης όπου ζούσαν πολλά Όνειρα στις σκέψεις των κατοίκων της. Πολλοί όμως άφηναν τα όνειρα τους ξεχασμένα για καιρό και δεν τα πραγματοποιούσαν. Έτσι μια μέρα τα Όνειρα αποφάσισαν να φύγουν από εκείνους που τα ξεχνούσαν. Μέσα από αυτή την ιστορία τα παιδιά μαθαίνουν πως πρέπει να κυνηγούν τα όνειρα τους και να προσπαθούν να τα κατακτήσουν όσες δυσκολίες και να παρουσιάζονται στην πορεία.

Εκδόσεις Άγκυρα, €10,35, 5-8 ετών

#2 Ευτυχία είναι ένα καρπούζι πάνω απ’ το κεφάλι σου

Η κυρία Φωτεινή είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα που ξυπνάει χαρούμενη κάθε πρωί απολαμβάνοντας τη ζωή. Οι τρεις γειτόνισσες της όμως, παρόλο που δεν τους λείπει τίποτα, δεν είναι χαρούμενες, και τους φαίνεται αρκετά περίεργη η καλή διάθεση της κυρίας Φωτεινής. Έτσι αποφασίζουν να την παρακολουθήσουν για να μάθουν το μυστικό της ευτυχίας της. Μέσα από αστείες και ξεκαρδιστικές γκάφες οι αναγνώστες μαθαίνουν για το μυστικό της αληθινής ευτυχίας.

Εκδόσεις Άγκυρα, €11,61, 5-8 ετών

#3 Μία υπόθεση για τον ντεντέκτιβ Κλουζ: Ύποπτο γάλα στο σούπερ μάρκετ

Ο αγαπημένος ντεντέκτιβ των παιδιών ξαναχτυπά με μια νέα περιπέτεια από τον συγγραφέα Γίργκεν Μπάνσερους. Ένα πρωί, ο Κλουζ ενώ πίνει ένα ποτήρι για να πάρει δυνάμεις για τη μέρα του και να γράψει καλά στο διαγώνισμα των μαθηματικών, συνειδητοποιεί πως το γάλα του έχει γεύση μάνγκο – καραμέλα, ενώ η ετικέτα του είναι κανονική. Τι συμβαίνει με το γάλα; Ο ντεντέκτιβ είναι έτοιμος να εξιχνιάσει το μυστήριο με τη βοήθεια της ανιψιάς της Όλγας, που εξειδικεύεται στη χημεία και αναλαμβάνει να κάνει ανάλυση για να λυθεί αυτή η υπόθεση.

Εκδόσεις Μεταίχμιο, €7,92

#4 Γλυκό Ξύπνημα

Ένα γλυκό παραμύθι για τα πιο μικρά παιδιά, με στιχάκια για τα κουνελάκια που ξυπνούν. Η εικονογράφηση του Γιου – Χσουάν Χουάνγκ με τις κινούμενες εικόνες παρασέρνει τα παιδιά σε ένα ατελείωτο παιχνίδι.

Εκδόσεις Μεταίχμιο, €6,93, 1-3 ετών

#5 Ένα φως για τη νύχτα

Η Μαρί Βόιγκτ γράφει ένα παραμύθι για το σκοτάδι. Η Μπέτυ λατρέυει τη νύχτα γιατί φέρνει μαζί της όμορφες ιστορίες, ενώ ο αρκούδος ο Κόσμο φοβάται το σκοτάδι. Μαζί ανακαλύπτουν πως το σκοτάδι χρειάζεται για να βλέπουν το φως, και πως το φως που έχουν μέσα τους, τους δίνει θάρρος για να ξεπεράσουν τους φόβους. Μέσα από αυτή την ιστορία τα παιδιά παίρνουν θάρρος για να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους και μαθαίνουν πως οι σκιές δεν κρύβουν απαραίτητα κάτι σκοτεινό. Αντιθέτως, από την ομορφιά τους μπορούν να βρουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους.

Εκδόσεις Ίκαρος, €10,70, 3+

#6 Πολυαγαπημένη μου Άννα

Στο βιβλίο της Βάγιας Παπαποστόλου, δύο φίλες, χωρίζονται γιατί η μία μετακομίζει από την Αθήνα σε ένα χωριό των Ιωαννίνων. Έτσι αποφασίζουν μαζί να κάνουν ένα πείραμα όσον αφορά στην επικοινωνία τους. Αφήνουν κινητά, τηλέφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνούν με γράμματα για πρώτη φορά στη ζωή τους. Το βιβλίο θίγει τα θέματα της φιλίας, των προβληματισμών των εφήβων καθώς και του επαναπροσδιορισμού της οπτικής για τη ζωή.

Εκδόσεις Κέδρος, €9,90, 12+