Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους

Κλασικές, θεαματικές, χειροποίητες και πιο ζεστές παραστάσεις, σύγχρονες ιστορίες για όλη την οικογένεια, καθώς και τα πρώτα χριστουγεννιάτικα ραντεβού, συνθέτουν τον θεατρικό οδηγό που ακολουθεί.

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους

Μέσα στη γεμάτη αναπάντεχα και ανατροπές σεζόν που διανύουμε, το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά και νέους κάνει αισθητή την παρουσία του και μας δείχνει το δρόμο για να ταξιδέψουμε, να διασκεδάσουμε, να πάρουμε ερεθίσματα και να μάθουμε μέσα από την πληθώρα παραστάσεων που παίζονται στις σκηνές την Αθήνας. Κλασικές, θεαματικές, χειροποίητες και πιο ζεστές παραστάσεις, σύγχρονες ιστορίες που απευθύνονται –σε πολλές περιπτώσεις– όχι μόνο στους μικρούς θεατές αλλά σε όλη την οικογένεια, καθώς και τα πρώτα χριστουγεννιάτικα ραντεβού, συνθέτουν τον θεατρικό οδηγό που ακολουθεί.

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης γίνεται μιούζικαλ!

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 1

Το αθεράπευτα αισιόδοξο σφουγγάρι που αγαπήσαμε μέσα από την ομώνυμη σειρά κινουμένων σχεδίων του Στίβεν Χίλενμπεργκ ανεβαίνει στη σκηνή του Christmas Theater. Ο λόγος, το επιτυχημένο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ "Μπομπ Σφουγγαράκης The musical" που σκηνοθετεί στην ελληνική του εκδοχή η Θέμις Μαρσέλλου. Η υπερπαραγωγή που το 2018 ξεχώρισε ως το καλύτερο μιούζικαλ της χρονιάς έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μεταμορφώσει το θεματικό θέατρο του Γαλατσίου στον πολύχρωμο Βυθό του Μπικίνι, όπου ο Μπομπ μαζί με τους φίλους του αποφασίζουν να σώσουν την πόλη τους από ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Εκτός από το λαμπερό 21μελές καστ, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Λάφη, Αντιγόνη Ψυχράμη, Βασίλη Αξιώτη, Θοδωρή Γιαννόπουλο, Βασίλη Παπαδημητρίου και Χρήστο Ζαν Μπατίστ, επί σκηνής θα δούμε μια μεγάλη ορχήστρα να ερμηνεύει τραγούδια παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών –Ντέιβιντ Μπάουι, Σίντι Λόπερ, Στίβεν Τάιλερ κ.ά.– που γράφτηκαν ειδικά για το αμερικάνικο μιούζικαλ. (4, 5, 11, 12/12)

Το Μικρό Εθνικό επιστρέφει με το "Αγόρι στο θεωρείο"

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 2

Από 4 Δεκεμβρίου το Μικρό Εθνικό ανοίγει ξανά τις πόρτες του, αυτήν τη φορά στην Κεντρική Σκηνή, για να υποδεχθεί τους μικρούς θεατές με τη θεατρική μεταφορά ενός βραβευμένου λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά. Το "Αγόρι στο θεωρείο" της Αγγελικής Δαρλάση (2017) είναι εμπνευσμένο από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922. Διασκευάστηκε για τη σκηνή από την Άνδρη Θεοδότου και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τέσσερα ραντεβού για όλη την οικογένεια στο Christmas Theater

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 3

Οι γιορτές γίνονται ακόμη πιο λαμπερές στο πρώτο θεματικό θέατρο της Αθήνας, το Christmas Theater, με τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, το Classical Ballet της Αγίας Πετρούπολης παρουσιάζει τον "Καρυοθραύστη" του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι με 60 συνολικά συντελεστές επί σκηνής. Ο δημιουργός του σχήματος Αντρέι Μπατάλοφ ανεβάζει τη διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) πάνω στο παραμύθι του E.T.A. Χόφμαν "Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών", στη χορογραφία του Βασίλι Βαϊνόνεν, για την οποία εμπνεύστηκε από την πρωτότυπη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά.

Η φαντασμαγορική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη για τους "Άθλους του Ηρακλή" επαναλαμβάνεται στις 28-29/12. Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή, καθώς και τα ειδικά εφέ και οι βιντεοπροβολές δίνουν μια νέα πνοή στα κατορθώματα του πιο δημοφιλούς ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Με την αρχή του νέου χρόνου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά μεταγλωττισμένη στα ελληνικά η θεατρική εκδοχή της δημοφιλούς ρωσικής τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων "Η Μάσα και ο αρκούδος" (5/1), που έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από σαράντα χώρες. Κεντρική ηρωίδα είναι ένα κοριτσάκι που ζει στο δάσος με το γουρουνάκι, το κατσικάκι και το σκύλο της και μπαίνει συνέχεια σε περιπέτειες, εξαιτίας της περιέργειάς της να ανακαλύψει τον κόσμο. Λίγες ημέρες μετά, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνοδεύει την προβολή της θρυλικής ταινίας κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ "Φαντασία", ερμηνεύοντας ζωντανά τα σπουδαία κλασικά έργα μεγάλων συνθετών που αποτελούν την αυθεντική μουσική επένδυση του φιλμ (8-9/1).

Ιστορίες για όλες τις ηλικίες

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 4
"Μια γιορτή στου Νουριάν"

Η Συντεχνία του Γέλιου, γνωστή για το κοινωνικά χειραφετημένο θέατρο που προωθεί και στηρίζει, παρουσιάζει για λίγες παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο τις επιτυχίες της "Πιο Δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν" του Ρόι Κιφτ και "Μορμόλης" του Ράινερ Χάχφελντ, αλλά και τη θρυλική "Μια γιορτή στου Νουριάν" σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι.

Ο μαγικός κύκλος ή η ωραιότερη ιστορία του κόσμου και άλλα τέτοια παραμύθια
Πάτροκλος Σκαφίδας

Μια ιστορία για τη μαγεία του ίδιου του θεάτρου, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ανεβάζει ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο θέατρο Πόρτα κάτω από τον τίτλο "Μαγικός κύκλος ή η ωραιότερη ιστορία του κόσμου και άλλα τέτοια παραμύθια" (από 12/12), υπογράφοντας το κείμενο και τη σκηνοθεσία.

Λατρεμένοι ήρωες στη σκηνή

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 6

Έχουμε παρακολουθήσει και διαβάσει τις ιστορίες τους αμέτρητες φορές, και τώρα ανεβαίνουν στη σκηνή σε δύο ξεχωριστές παραστάσεις. Στο θέατρο Βεάκη παίζεται η μεγάλη επιτυχία "Στρουμφάκια: Επιχείρηση Στρουμφίτα" σε σκηνοθεσία του Νίκου Λημνιού. To Στρουμφοχωριό ζωντανεύει με τη βοήθεια σκηνικών υψηλής τεχνολογίας, στην ελληνική εκδοχή της ομώνυμης παραγωγής του εξωτερικού με τα αυθεντικά κοστούμια, μουσική, χορό και ταχυδακτυλουργικά κόλπα από τον μάγο Costa Funtastico. Στον Πολυχώρο Ιντεάλ, τώρα, μας περιμένει μια κλασική παραμυθένια ηρωίδα, αλλά σε μια εκδοχή που ανατρέπει όλα τα στερεότυπα. Ο λόγος για την παράσταση της Έλενας Μαυρίδου "Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων" που συνδυάζει την πρόζα με την αφήγηση, τις μάσκες και τις μαριονέτες.

"Comedy Club" μόνο για παιδιά

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 7

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου παρουσιάζει για ακόμη μία χρονιά το "Comedy club για παιδιά: Xmas Music Special". Ένα σόου όρθιας κωμωδίας φτιαγμένο ειδικά για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Από 4/12 και όλα τα σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου, αλλά και όλο το 12ήμερο των Χριστουγέννων, ο γνωστός stand up comedian μιλά στους μικρούς του φίλους για όλα όσα τους απασχολούν: τη σχέση τους με τους γονείς, τα αδέλφια, τους φίλους, το σχολείο, το διάβασμα, τα αγαπημένα τους χόμπι, αλλά και το τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Εκτός από τη γνωριμία του νεότερου κοινού με το είδος του stand up comedy, ο Χατζηπαύλου αντιμετωπίζει τους ενήλικους θεατές σαν παιδιά και τα παιδιά όπως θα αντιμετώπιζε τους γονείς τους.

Δύο ομάδες που αξίζουν την προσοχή μας

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 8
"Ραφτάκος των λέξεων" Μικρός Νότος, "Μίλα και Σουτ" Κοπέρινκος

Τις αναζητάμε κάθε χρόνο για την ποιότητα και την τρυφερότητα που τις διακρίνουν. Ο Μικρός Νότος μάς περιμένει με τον "Ραφτάκο των λέξεων" στο θέατρο Άνεσις, για να μας μάθει την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα από το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Την ομάδα Κοπέρνικος θα βρούμε στο Μέγαρο Μουσικής με το "Σβήσε το φως" των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη, ένα έργο για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων φόβων μας και στο Olvio με τα "Κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων" και "Μίλα και Σουτ": το πρώτο φέρνει στο προσκήνιο τα μουσικά ηχοχρώματα και το δεύτερο αναδεικνύει τις έννοιες της αυτογνωσίας, του θάρρους και της φιλίας.

Παραστάσεις για βρέφη

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 9
"Η βασίλισσα των πάντων", "Αβγώ"

Για άλλη μία χρονιά η Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου ανοίγει για τα παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας. Ο Λάμπρος Φισφής σκηνοθετεί τη βρεφική διαδραστική παράσταση "Η βασίλισσα των πάντων", ένα παραμύθι για την αναζήτηση της ευτυχίας. Ζωντανή παραγωγή ήχων, μιμική και μουσική επιστρατεύονται στο "Αβγώ" των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Στέλλας Σερέφογλου, με πρωταγωνιστή ένα μικρό ανθρωπάκι που προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο. Στο ίδιο πνεύμα και η ομάδα του θεάτρου Μορφές Έκφρασης παρουσιάζει την επιτυχία της "Κούκου!...μια βόλτα στο δάσος!", την παραμυθένια ιστορία ενός παιδιού που ταξιδεύει στο δάσος, και μαθαίνει την αξία της φιλίας, αλλά και της σχέσης μας με τη φύση, με ζωντανή μουσική και θεατρικό παιχνίδι.

Θέατρο με κοινωνικές ανησυχίες

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 10
"Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο", "Μπες στα παπούτσια μου"

Δύο στέκια για κοινωνικά ευαισθητοποιημένο θέατρο μπορούν να βρουν οι μικροί θεατρόφιλοι στο θέατρο Σταθμός και στο Μέγαρο Μουσικής. Από 4/12, ο Μιχάλης Κοιλάκος σκηνοθετεί το έργο της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου "Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο" στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου. Μια παράσταση θεάτρου δωματίου με πολλή μουσική, που προσεγγίζει με ευαισθησία το θέμα της απώλειας μνήμης και τις οικογενειακές σχέσεις μέσα από την ιστορία του μικρού Κωστή. Η έμπειρη στη δημιουργία διαδραστικών παραστάσεων κοινωνικού περιεχομένου ομάδα Ονειρόδραμα βρίσκεται στον Σταθμό για να μας μιλήσει για τη διαφορετικότητα και την έννοια της ενσυναίσθησης μέσα από το εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα-παράσταση "Μπες στα παπούτσια μου".

Χριστουγεννιάτικο θέαμα για όλα τα γούστα

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 11
Ηλίας Καρελλάς (πάνω αριστερά), "Καλικαντζαρομπελάδες" (αριστερά κάτω), "Σκρουτζ The musical", "Χριστουγεννιάτικοι μπελάδες" (δεξιά πάνω), "Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ" (δεξιά κάτω)

Ο Σκρουτζ πρωταγωνιστεί και στα φετινά Χριστούγεννα μέσα από δύο παραστάσεις. Μπέτυ Λιβανού, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Άρης Μακρής, ο Σπύρος Μπιμπίλας στον ομώνυμο ρόλο και εννιά ακόμη ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στο "Σκρουτζ The musical", τη νέα μουσικοθεατρική εκδοχή της ιστορίας του Ντίκενς που θα ανέβει από 17/12 στο θέατρο "Κάτια Δανδουλάκη" σε σκηνοθεσία Αναστάση Δεληγιάννη και μουσική Αντώνη Καρατζίκη. Με την ίδια ιστορία καταπιάνεται και η Παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου στα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" με μεγάλη ομάδα ηθοποιών, κοστούμια εποχής και εφέ 3D animation στον Πολυχώρο Ιντεάλ. Στον ίδιο χώρο θα δούμε τη "Βασίλισσα του χιονιού", επίσης σε δική της διασκευή. Ο σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς προετοιμάζεται για "Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Σκάλα του Μιλάνου" (18-30/12), συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής. Όπως κάθε χρόνο, το ΚΠΙΣΝ βάζει τα καλά του και φέρνει ξανά στον Φάρο τις "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του (από 23/12). Φέτος φιλοξενεί το νέο έργο της Αγγελικής Δαρλάση "Πέφτει χιόνι και είναι ροζ", που γράφτηκε ειδικά για την περίσταση, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου. Ένας πολυπολιτισμικός θίασος ζωντανεύει το έργο για την αλληλεγγύη, τη διαφορετικότητα και την κλιματική αλλαγή, σε μουσική Θοδωρή Αμπαζή. "Χριστουγεννιάτικοι μπελάδες" έρχονται από 5/12 στο Πρόβα, όπου ο Αντώνης Ζιώγας παρουσιάζει σε δικό του κείμενο και συνσκηνοθεσία με την Κοραλία Τσόγκα την ιστορία της Χαριτωμένης, ενός κακομαθημένου κοριτσιού που ζητάει από τον μπαμπά της να της αγοράσει τα Χριστούγεννα με αναπάντεχες όμως συνέπειες. "Καλικαντζαρομπελάδες" θα συναντήσουμε και στο Eliart, με την υπογραφή του Βαλεντίνο Βαλάση, όπου μια γατούλα που αγαπάει πολύ τις γιορτές θα κάνει το όνειρο της ζωής της πραγματικότητα, θα μάθει ποιος είναι ο Άγιος Βασίλης.

Τρία φαντασμαγορικά θεάματα για παιδιά

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 12
"Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει", "Τα μαγικά μαξιλάρια"

Διαχρονικά και απολαυστικά για τα παιδιά –κι όχι μόνο– είναι τα sold out "Μαγικά μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά που παρουσιάζει για πρώτη φορά σε οπερατική μορφή η Εθνική Λυρική Σκηνή και μάλιστα σε λιμπρέτο του ίδιου του συγγραφέα, ενώ από 19/12 ανεβαίνει το μιούζικαλ "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει" του Θωμά Μοσχόπουλου, σε μουσική Νίκου Κυπουργού και σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, εμπνευσμένο από "Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά" του Άντερσεν. Την περίοδο των γιορτών αναμένουμε στο Τάε Κβον Ντο τη "Μελωδία της Ευτυχίας" των Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν σε απόδοση και σκηνοθεσία της Θέμιδας Μαρσέλλου με τους Demy, Αλέκα Κανελλίδου, Κώστα Κόκλα, Κατερίνα Στικούδη.

Ένα κλασικό παραμύθι που μιλάει για το σήμερα

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 13

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης παρουσιάζει φέτος "Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε μια μουσικοθεατρική εκδοχή που διατίθεται ψηφιακά σε podcast μέσα από την ιστοσελίδα του θεάτρου, ενώ παράλληλα παίζεται διά ζώσης στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Η παράσταση, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, μετατρέπει το παραμύθι σε ένα ευφάνταστο μιούζικαλ τσέπης σε θεατρική διασκευή και ραδιοσκηνοθεσία της Εύας Στυλάντερ και σκηνοθεσία, μουσική και στίχους του Κωνσταντίνου Ευστρατίου.

Ραντεβού με την Κάρμεν Ρουγγέρη

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 14
"Ο μικρός πρίγκιπας"

Η Παιδική Σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει δύο ολοκαίνουργιες παραγωγές σε δύο διαφορετικούς χώρους. Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" ανεβάζει τη δική της διασκευή πάνω στον πολυδιαβασμένο "Μικρό πρίγκιπα" του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, σε συν-σκηνοθεσία με τη Χριστίνα Κουλουμπή (η οποία υπογράφει και τα σκηνικά και τα κοστούμια) και μουσική του Στέφανου Κορκολή. Από 19/12 φέρνει στο θέατρο Κιβωτός την "Τοσοδούλα" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η οποία συναντά τις "Τέσσερις εποχές" του Αντόνιο Βιβάλντι σε μια παράσταση σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Κουλουμπή.

Κλασικά αριστουργήματα στη σκηνή

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 15
"Δον Κιχώτης" (πάνω), "Ερωτόκριτος" (κάτω), "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου"

Τέσσερις παραστάσεις ανεβάζουν στη σκηνή κλασικές ιστορίες που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Στο Μικρό Χορν, η ομάδα Μαγικές Σβούρες και ο Δημήτρης Αδάμης ζωντανεύουν το μυθιστόρημα του Θερβάντες "Δον Κιχώτης", όπου ο εκκεντρικός ήρωας τολμά να κυνηγήσει το όνειρό του. Στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη, ο Τάκης Τζαμαργιάς ζωντανεύει με 12μελή θίασο το αντιπολεμικό έργο-σταθμός της Άλκης Ζέη "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου", που διαδραματίζεται στην περίοδο της γερμανικής κατοχής. Σε ένα "Ταξίδι στο κέντρο της Γης" μας προσκαλεί η Ειρήνη Ιακώβου στο θέατρο Ακροπόλ με τη θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Βερν. Ένα έργο-πρόδρομος του είδους της επιστημονικής φαντασίας, που εξιστορεί το ταξίδι ανακάλυψης των μεγαλύτερων μυστηρίων της φύσης από τον καθηγητή ορυκτολογίας Ότο Λίντερμπροκ. Στην Παιδική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, η Ελένη Βλάχου ανεβάζει την ιστορία αγάπης του "Ερωτόκριτου" και της Αρετούσας. Το έργο της Κρητικής Αναγέννησης ζωντανεύει σε μια εκδοχή που συνδυάζει την ποιητική με τη σύγχρονη γλώσσα.

Κουκλοθεατροστέκια και Καραγκιόζης

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 16
Ιρίνα Μπόικο (αριστερά κάτω), "Φιγούρες & Κούκλες" (πάνω), "Τρεις χιονάνθρωποι" (δεξιά κάτω), "Απίθανες περιπέτειες του Πινόκιο" (δεξιά).

Τέσσερα στέκια για κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών που μετράνε πολλά χρόνια λειτουργίας επιμένουν και αυτήν τη σεζόν. Το Εργαστήρι Μαιρηβή παρουσιάζει τη γιορτινή του παράσταση "Τρεις χιονάνθρωποι" (από 5/12), ενώ η Κιβωτός των Μύθων μάς δίνει ραντεβού στο θέατρο 104 με τις "Απίθανες περιπέτειες του Πινόκιο". Η ομάδα θεάτρου κούκλας της Ιρίνα Μπόικο White Puppet ανεβάζει για άλλη μία χρονιά τις παραστάσεις της σε δύο χώρους, στο θέατρο Olvio και στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων. Το καθιερωμένο μας ραντεβού με τις "Φιγούρες & Κούκλες" στο χώρο τους στο Παλαιό Φάληρο ανανεώνουν για άλλη μία χρονιά ο καραγκιοζοπαίχτης Τάσος Κώνστας και η κουκλοπαίκτρια Αλεξία Αλεξίου.

Το "πιθάρι" της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 17

Από 5/12 έρχεται στο θέατρο Αλκμήνη η νέα παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη "Το πιθάρι του Πυθαγόρα". Η κλοπή ενός πιθαριού στη σύγχρονη Σάμο, γενέτειρα του Πυθαγόρα, γίνεται η αφορμή για μια σκηνική περιπέτεια που εισάγει τα παιδιά στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στο πρώτο θεατρικό έργο της Μαρίας Χίου για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Η Νάνω, ο Δημοσθένης, η Αργυρώ και ο Φανούρης βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Στην προσπάθειά τους να λύσουν το μυστήριο, θα οδηγηθούν σε μια σειρά μεγάλων αποκαλύψεων.

Τα έμαθες για τον "Πέτρο και το λύκο";

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 18

Η Παιδική Σκηνή του Χρήστου Τριπόδη παρουσιάζει μια διαφορετική θεατρική εκδοχή του πολυμεταφρασμένου μουσικού παραμυθιού του Σεργκέι Προκόφιεφ "Ο Πέτρος και ο λύκος". Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή της περιοδεία, η παράσταση συνεχίζει την πορεία της στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" με το σκηνοθέτη Χρήστο Τριπόδη να υπογράφει τη διασκευή, αλλά να αναλαμβάνει και το ρόλο του αφηγητή. Σκοπός του έργου σύμφωνα με τον Ρώσο συνθέτη είναι "να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική". Γι’ αυτό τα διαφορετικά μουσικά όργανα της ορχήστρας αντιστοιχίζονται στους χαρακτήρες του έργου, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Τα στοιχεία χοροκίνησης, οι κλασικές μελωδίες, η διάδραση και το θέατρο σκιών εμπλουτίζουν τη νέα αυτή σκηνική ανάγνωση που δεν περιορίζεται σε αφήγηση του παραμυθιού με συνοδεία μουσικής.

Νέο στέκι για τα παιδιά

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 19

Γνωστός και ως άνθρωπος-ορχήστρα, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος μας περιμένει στο νέο του στέκι στο Μαρκόπουλο. Στο ωδείο που φέρει το όνομα του παρουσιάζει τη μεγάλη του μουσικοθεατρική επιτυχία "Μια τρελή τρελή ΑΒ με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα", εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή, στην οποία συμπράττει με τον "Αλφαβητούλη" Λευτέρη Ελευθερίου, αναζητώντας τον πιο μελωδικό τρόπο για να μάθει στα παιδιά τα γράμματα. Επιπλέον, ανεβάζει και μια γιορτινή παράσταση με παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα, με τίτλο "Το χριστουγεννιάτικο δώρο του Καραγκιόζη".

Θέατρο μόνο για εφήβους

Αφιέρωμα παιδικό θέατρο: οι καλύτερες παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους - εικόνα 20
"Ο εχθρός της τάξης"

Η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες της στο Rex με τον "Εχθρό της τάξης" του Νάιτζελ Γουίλιαμς. Το επαναστατικό έργο του 1978, που αφηγείται τις ιστορίες έξι μαθητών σε ένα σχολείο του Λονδίνου, φέρνει στο σήμερα η Γεωργία Μαυραγάνη, σε μια παράσταση με δώδεκα νέους ηθοποιούς, οι οποίοι ξεδιπλώνουν παράλληλα με τους ήρωες τις δικές τους εμπειρίες. Στο Β. & Μ. Θεοχαράκη, η σκηνοθέτιδα Αικατερίνη Παπαγεωργίου παρουσιάζει με την ομάδα της The Young Quill τη νέα της παράσταση, με τίτλο "Μια εύθραυστη οικογένεια", εμπνευσμένη από τον "Γυάλινο κόσμο" του Τενεσί Ουίλιαμς.

Περισσότερες πληροφορίες

Μίλα και Σουτ

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες της αυτογνωσίας και του θάρρους που χρειάζεται για να υπερασπιστεί κάποιος τον εαυτό του όταν όλοι οι άλλοι τον αμφισβητούν.

Η βασίλισσα του χιονιού

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 115 '

Ένα μικρό κορίτσι ταξιδεύει στις εποχές και καταφέρνει να σώσει τη Γη από τις μαγικές δυνάμεις της βασίλισσας.

Αβγώ

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 40 '

Βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 3 ετών βιώνουν μια αξέχαστη πολυαισθητική εμπειρία στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους πολύ μικρούς θεατές. Το Αυγό ως αρχή. Το Αυγό ως το «μέσα», το «ζεστά», ως ασφάλεια αλλά και ως προετοιμασία. Όλοι ήμασταν μέσα σε ένα αυγό. Κι όλοι θελήσαμε και τολμήσαμε να βγούμε από αυτό. Στην παράσταση παρακολουθούμε ένα μικρό ανθρωπάκι το οποίο αναπτύσσεται και προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο, ενόσω βρίσκεται μέσα σε ένα αυγό. Όλα τα ερεθίσματα (η μουσική, η μιμική, η παραγωγή ήχων) οδηγούν κλιμακωτά και αναπόφευκτα στη στιγμή της απόφασης «Θα βγω!».

Σβήσε το φως

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 70 '

Ο μικρός Μάξιμος έχει πάντα όλα τα φώτα αναμμένα γιατί φοβάται ακόμη και τη σκιά του. Ένας επίμονος ήχος θα τον οδηγήσει σε έναν κόσμο όπου θα συνομιλήσει με τους φόβους του.

Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ηχοχρώματα και πλάθουν με τη φαντασία τους την εικόνα που κρύβεται πίσω από κάθε ήχο.

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως, με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Η βασίλισσα των πάντων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 45 '

Η παράσταση, με όχημα τη φαντασία, ταξιδεύει μωρά, παιδιά και γονείς σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Μέσα σε 40 λεπτά ξεδιπλώνονται μαγικά μέρη με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ζώα, άγριες ζούγκλες, ορμητικά ποτάμια, θορυβώδεις πόλεις, έναστρους ουρανούς και πλούσια παλάτια. Καθισμένοι σε μαξιλάρια, οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους παρακολουθούν μια ταλαντούχα χορεύτρια-περφόρμερ και έναν χαρισματικό μουσικό κρουστών, που παίζει ποικίλα όργανα από όλο τον κόσμο αλλά και καθημερινά αντικείμενα, και συμμετέχουν ενεργά, χτυπώντας καμπάνες, δημιουργώντας τον άνεμο, φτιάχνοντας ήχους και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να βοηθήσουν τη Βασίλισσα στο ταξίδι της για την αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας.

Μια γιορτή στου Νουριάν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση της ομάδας για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, που άφησε εποχή, παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή.

Κούκου, μια βόλτα στο δάσος

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 50 '

Ένα παραμυθένιο ταξίδι στο δάσος, με ζωντανή μουσική, θεατρικό παιχνίδι και διάδραση, για την αξία της φιλίας αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Μια βιωματική αφήγηση παραμυθιού που μέσα από την ιστορία του ήρωα μυεί τα παιδιά στη μελωδία, τον ρυθμό και άλλες ιδιότητες της μουσικής, ενώ έρχονται σε επαφή με φυσικά μουσικά όργανα αλλά και την τεχνική του body percussion, ιδανικά για να αναπαράγουν ήχους της φύσης. Από το 2010 η αγάπη των μελών της ομάδας για το παιδί αλλά και οι εξειδικευμένες σπουδές τους πάνω σε αυτό το κομμάτι, οδήγησαν στη συστηματική δημιουργία δράσεων για το παιδί, με επικεφαλή της παιδικής σκηνής την Άννα-Σεβαστή Τζίμα, η οποία υπογράφει τη δραματουργία και την σκηνοθεσία των παραστάσεων.

O ραφτάκος των λέξεων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων, την παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε με τα λόγια και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Τα βασικά υλικά της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική, η διάδραση, η κίνηση, η παντομίμα, η ευθύνη και ο σεβασμός με τα οποία η ομάδα Μικρός Νότος σχεδιάζει τις παραστάσεις της, καθώς και η εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένας ράφτης με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις και τις διάλεγε προσεκτικά για να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της πόλης. Έτσι, περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Όσο, όμως, η πόλη μεγάλωνε οι κάτοικοι ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν ήρθε ένας βαρύς χειμώνας και τα καινούργια ρούχα τους δεν μπορούσαν να τους ζεστάνουν, θυμήθηκαν τον ραφτάκο που έπλεκε τα ρούχα με πολύ αγάπη.

Ερωτόκριτος

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 75 '

Το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης ανεβαίνει σε μια διασκευή για παιδιά που ζωντανεύει έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι μεγάλες αρετές.

Στρουμφάκια: Επιχείρηση Στρουμφίτα

  • Μουσικοχορευτική
  • Διάρκεια: 70 '

Οι αγαπημένοι μπλε ήρωες με τα λευκά σκουφάκια έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τα αυθεντικά κοστούμια του εξωτερικού, σε μια παράσταση με μουσική, χορό και ταχυδακτυλουργικά.

Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα

  • Παιδί

Διαδραστική παράσταση του Αλ. Κωνσταντόπουλου, με βάση το βιβλίο της Ρ. Μπουμπουρή, που συνδυάζει τη μάθηση με το θέατρο και τη μουσική

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα σύγχρονο έργο που προσεγγίζει με ευαισθησία το θέμα της απώλειας μνήμης και το χάσμα μεταξύ των τριών γενιών μιας οικογένειας.

Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του Ντίκενς, η παράσταση καταδεικνύει για 7η χρονιά την αγάπη, την προσφορά και τη φιλανθρωπία ως τα μυστικά της ευτυχίας, με τον Τάκη Παπαματθαίου στον ομώνυμο ρόλο και τον Αναστάση Κολοβό ως Μάρλεϊ και χριστουγεννιάτικο πνεύμα του παρόντος. Ο φιλάργυρος Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο θρυλικός ήρωας του Ντίκενς, είναι ένας πολύ πλούσιος, αλλά μίζερος και σκληρός άνθρωπος, δεν γνωρίζει τι σημαίνει αγάπη και γενναιοδωρία και θεωρεί τα Χριστούγεννα μια μεγάλη απάτη. Την παραμονή των Χριστουγέννων τον επισκέπτεται το φάντασμα του παλιού συνεταίρου του Τζέικομπ Μάρλευ και τον προειδοποιεί πως έχει μια τελευταία ευκαιρία να αλλάξει και να δει τη ζωή του και τους ανθρώπους με άλλα μάτια. Την επίσκεψη αυτή θα ακολουθήσουν κι άλλοι παράξενοι επισκέπτες, τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων, που θα του δείξουν την αλήθεια και τα λάθη του. Τον ταξιδεύουν στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στις άθλιες εικόνες που τον περιμένουν στο μέλλον του, αν δεν αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεται και ενεργεί.

Σκρουτζ

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Τρία πνεύματα επιχειρούν ν' αλλάξουν την ψυχή του τσιγγούνη Σκρούτζ πριν φτάσουν τα Χριστούγεννα. Θα τα καραφέρουν;

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 115 '

Είναι η τέταρτη φορά που ο σκηνοθέτης ανεβάζει το εμβληματικό λογοτέχνημα για παιδιά που μας ταξιδεύει στη ζωή του εννιάχρονου ήρωα στην Αθήνα της Κατοχής.

Οι άθλοι του Ηρακλή

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Η ζωή και οι μυθικές περιπέτειες του Ηρακλή ζωντανεύουν σε μια μεγάλη παραγωγή με εντυπωσιακά σκηνικά, κοστούμια, ειδικά εφέ και βιντεοπροβολές.

Ο μικρός πρίγκιπας

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 90 '

Το αλληγορικό παραμύθι σε μια θεατρική εκδοχή για παιδιά, η οποία αναδεικνύει τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας, της αγάπης και της ανιδιοτέλειας.

Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Έργο-τομή των ’80s-’90s, το οποίο παρακολουθεί τον Άρη, έναν προ-έφηβο με αναπηρία.

Comedy club για παιδιά: Xmas special

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 70 '

Η μοναδική ελληνική stand-up comedy παράσταση για παιδιά 6 έως 12 ετών και τους γονείς τους, που δημιούργησε ο Γιώργος Χατζηπαύλου, έρχεται ξανά με χριστουγεννιάτικη διάθεση στο Μέγαρο. Μια παράσταση διασκεδαστική τόσο για τα παιδιά, που παρακολουθούν θέματα που αφορούν στη ζωή τους, όσο και για τους γονείς τους, που θυμούνται πώς είναι να είσαι παιδί. Τα θέματα που σατιρίζονται ξεκινούν από τους αγαπημένους ήρωες, τα κατοικίδια και τα ζώα γενικότερα, τα επαγγέλματα, το σχολείο, τις ξένες γλώσσες, τα παιδικά τραγούδια, τα παιχνίδια και τους φίλους, τις συμβουλές των γονιών και τις περίεργες συνήθειες των μεγάλων, και φυσικά την καλύτερη γιορτή του κόσμου, τα Χριστούγεννα.

Χριστουγεννιάτικοι μπελάδες

  • Μουσικοχορευτική
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο επιθυμεί τα Χριστούγεννα να είναι μόνο δικά της, στην κωμικοτραγική ιστορία που μας συστήνει τις έννοιες της φιλίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς.

Το αγόρι στο θεωρείο

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 90 '

Το βραβευμένο παιδικό λογοτέχνημα του 2017 εμπνέεται από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922, σε μία παράσταση με δράση, αφήγηση, τραγούδι και χορό.

Το πιθάρι του Πυθαγόρα

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 70 '

Η κλοπή ενός πιθαριού στη σύγχρονη Σάμο, γενέτειρα του Πυθαγόρα, γίνεται η αφορμή για μια σκηνική περιπέτεια που εισάγει τα παιδιά στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Μπομπ Σφουγγαράκης The musical

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Η ελληνική εκδοχή της μεγάλης επιτυχίας του Μπρόντγουεϊ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με 21μελές καστ και ζωντανή ορχήστρα, βασίζεται στην ομώνυμη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων του Στίβεν Χίλενμπεργκ.

Ο μαγικός κύκλος ή η ωραιότερη ιστορία του κόσμου και άλλα τέτοια παραμύθια

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 80 '

Επτά ήρωες που μοιάζουν με παλιούς βασιλιάδες, πριγκίπισσες και ιππότες βρίσκουν καταφύγιο σ' έναν έρημο τόπο που θα μπορούσε να είναι μια άδεια θεατρική σκηνή, κι εκείνοι ένας περιπλανώμενος θίασος.

Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει

  • Μουσικό Θέατρο
  • Διάρκεια: 50 '

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά».

Το χριστουγεννιάτικο δώρο του Καραγκιόζη

  • Θέατρο Σκιών
  • Διάρκεια: 50 '

Ο Καραγκιόζης βάζει τα γιορτινά του σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική που μας μαθαίνει τα κάλαντα, τα ήθη και έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα.

Τοσοδούλα

  • Θέατρο Κούκλας
  • Διάρκεια: 60 '

Μικρή και χαριτωμένη, η ηρωίδα του παραμυθιού δεν διστάζει να υπερασπιστεί τις αληθινές αξίες της φιλίας και της αγάπης.

Μπες στα παπούτσια μου

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Το κωμικό έργο μάς βάζει για τρίτη χρονιά στη θέση του άλλου, εξηγώντας έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, η διαφορετικότητα και ο σχολικός εκφοβισμός. Η πρωτότυπη διαδραστική ιστορία παρουσιάζει φανταστικούς χαρακτήρες από γνωστά παραμύθια δοσμένους με χιούμορ και φαντασία, ενώ συνοδεύεται από εργαστήριο εκπαιδευτικών δράσεων. Μέσα από την ενεργό συμμετοχή και τη διάθεση του παιχνιδιού «μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου», τα παιδιά καλούνται να εξωτερικεύσουν πιο εύκολα τις σκέψεις τους και παράλληλα να ερευνήσουν τα συναισθήματα των άλλων.

Ο εχθρός της τάξης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο σχολιάζει την απάθεια και την επαναστατική διάθεση των μαθητών σε ένα λονδρέζικο σχολείο τη δεκαετία του 1970, φέρνοντας τις ιστορίες των εφήβων πρωταγωνιστών στο σήμερα.

Ταξίδι στο κέντρο της γης

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Η κλασική μυθιστορηματική περιπέτεια εξιστορεί το ταξίδι ανακάλυψης των μεγαλύτερων μυστηρίων της φύσης από τον καθηγητή ορυκτολογίας Ότο Λίντερμπροκ.

Μία εύθραυστη οικογένεια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Διασκευή του αυτοβιογραφικού οικογενειακού δράματος «Γυάλινος κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, με τη δράση να μεταφέρεται στην Ελλάδα του ’50, κατάλληλη και για εφήβους.

Τα μαγικά μαξιλάρια

  • Όπερα
  • Διάρκεια: 120 '

Στο πολυβραβευμένο βιβλίο, που διασκευάζεται για πρώτη φορά σε λιμπρέτο του ίδιου του συγγραφέα, ο άρχοντας Αρπατίλαος επιχειρεί να κλέψει από τους κατοίκους της Ουρανούπολης τη δυνατότητα να ονειρεύονται.

Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα

  • Μιούζικαλ τσέπης
  • Διάρκεια: 50 '

Ελεύθερη μουσικοθεατρική διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που μιλά για την ομορφιά και τη δύναμη της απλότητας σε έναν ματαιόδοξο κόσμο.

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού με ζωντανή αφήγηση, θεατρικές μάσκες και μαριονέτες, που ανατρέπει όλα τα στερεότυπα της ιστορίας.

Καλικαντζαρομπελάδες

  • Παραμύθι

Η Έλλη είναι μια γάτα που αγαπάει πολύ τις γιορτές και το όνειρο της είναι να ανακαλύψει ποιος είναι ο μυστηριώδης επισκέπτης της παραμονής των Χριστουγέννων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.