«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Παράσταση αλληλεγγύης στους πληγέντες της Βόρειας Εύβοιας

Σε μια αυθόρμητη πρωτοβουλία συμπαράστασης η ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου μαζί με τον Σύλλογο Λαϊκής Αλληλεγγύης ταξιδεύουν στην Στροφυλιά Ευβοίας.

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Παράσταση αλληλεγγύης στους πληγέντες της Βόρειας Εύβοιας

Σε μια αυθόρμητη πρωτοβουλία συμπαράστασης η ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου μαζί με τον Σύλλογο Λαϊκής Αλληλεγγύης ταξιδεύουν στην Στροφυλιά Ευβοίας την Τρίτη 23 Νοεμβρίου για μία παράσταση αλληλεγγύης με το «Μια γιορτή στου Νουριάν». Η Συντεχνία του Γέλιου έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε πολλές πρωτοβουλίες στήριξης προσφύγων και μεταναστών, αφού μέσα από τις νοηματοδοτήσεις των παραστάσεων της αποδοκιμάζει σθεναρά τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και την αδικία με ευφάνταστο και πολύχρωμο τρόπο, με χιούμορ και «ζεστή καρδιά». Όπως υπογραμμίζει η ομάδα «Οι παραστατικές τέχνες μπορούν να προσφέρουν και να συνδέονται δημιουργικά με τους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς αγώνες».

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Παράσταση αλληλεγγύης στους πληγέντες της Βόρειας Εύβοιας - εικόνα 1

Παράλληλα, η κωμωδία του Βόλκερ Λούντβιχ «Μια γιορτή στου Νουριάν» για το φυλετικό μίσος και την πολιτισμική συμφιλίωση που έκανε αίσθηση από το 2011 μέχρι το 2014 στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο καθώς και σε «μεταφερόμενη μορφή» σε σχολεία, προκειμένου η παρέα του Νουριάν να χαρίσει στιγμές γέλιου αλλά και διδαχής στα παιδιά των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού περιοχών. «Τα παιδιά συνιστούν την πιο ανθρώπινη και αυθόρμητη μορφή αντίστασης σε κάθε είδους εμπόδια, βίας, αυταρχικότητας και αδικίας αφού τα αντιμετωπίζουν και ξέρουν να τα εξουδετερώνουν με φαντασία, παιχνίδι, κοινό νου, ανυπακοή και ζεστή καρδιά», δηλώνει η ομάδα της Συντεχνίας.

Η δεύτερη παραγωγή τους, «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Ρόι Κιφτ παίζεται κάθε Σάββατο, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια των Βασίλη Κουκαλάνη και Αντώνη Ρέλλα και μουσική ένδυση των Χατζηφραγκέτα, Φοίβου Δεληβοριά και του ηθοποιού Τζούλιο Κάτση και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα έργο που για δύο δεκαετίες είχε καταφέρει στο παρελθόν να «στιγματίσει» με θετικό τρόπο την αγγλική και γερμανική κοινωνία, μεταλλάσσοντας τις ισχύουσες για την αναπηρία αντιλήψεις, μέσα από το πρόσωπο του έφηβου πρωταγωνιστή του με κινητική αναπηρία, Άρη. Στην ίδια σκηνή, του Σύγχρονου Θεάτρου, θα βρίσκεται όμως μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022 και ο «Μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ σε ένα σκηνοθετικό μιξ Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι πλαισιωμένο από τα τραγούδια του αείμνηστου Γιάννη Σπανού με το ντεμπούτο του να έχει προγραμματιστεί για τις 19 Δεκεμβρίου. Αυτά τα δύο τελευταία έργα, χάρισαν στην Συντεχνία του Γέλιου διεθνή διάκριση το καλοκαίρι του 2019 καθώς δέχτηκε πρόσκληση για συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ «On the Child‘s Side».

Περισσότερες πληροφορίες

Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Έργο-τομή των ’80s-’90s, το οποίο παρακολουθεί τον Άρη, έναν προ-έφηβο με αναπηρία.

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως, με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Μια γιορτή στου Νουριάν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση της ομάδας για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, που άφησε εποχή, παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.