Σε ποιους ανοιχτούς χώρους θα δούμε τον «Ραφτάκο των λέξεων»;

Από το Αισθητικό Δάσος Υμηττού, μέχρι το Modus Vivendi και επιλεγμένα θερινά σινεμά ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι η επιτυχημένη παράσταση της ομάδας Μικρός Νότος.

Σε ποιους ανοιχτούς χώρους θα δούμε τον «Ραφτάκο των λέξεων»;

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» ο «Ραφτάκος των λέξεων» της ομάδας Μικρός Νότος κατέκτησε τους μικρούς θεατές. Στην επιτυχία του αυτή δεν έπαιξε ρόλο μόνο το θέμα του τρυφερού παραμυθιού του Αντώνη Παπαθεοδούλου (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), που μιλά για τη δύναμη των λέξεων, την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, την αγάπη και την παρηγοριά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Η ζεστασιά με την οποία η ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου Μικρός Νότος προσεγγίζει τις παραστάσεις αλλά και το κοινό της είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της επιτυχίας της, καθώς δίνει στους μικρούς θεατές «αλήθεια και χώρο για να αναπτύξουν τη φαντασία τους, κι όχι έτοιμες εικόνες, επενδυμένες με βαριά κοστούμια και σκηνικά».

Σε ποιους ανοιχτούς χώρους θα δούμε τον «Ραφτάκο των λέξεων»; - εικόνα 1

Φέτος το καλοκαίρι, ο Μικρός Νότος ταξιδεύει σε υπαίθριους χώρους της Αθήνας για να μοιραστεί την ιστορία του Ραφτάκου με μικρές ομάδες θεατών κάθε φορά με στόχο την ασφάλεια όλων. Πιο αναλυτικά η παράσταση παίζεται στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού από 5/6 έως 31/7, στο Modus Vivendi τον πολυχώρο του Κρατερού Κατσούλη από 6 έως 27/6, στον κινηματογράφο Φλερύ στην Καλλιθέα στις 11 και 25/6 και στον κινηματογράφο Αλεξάνδρα στο Χαλάνδρι στις 18/6 και 1/7. Επίσης, θα παιχτεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων στις 6/7 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, ενώ στις 13/7 θα παρουσιαστεί στο ιστορικό θερινό σινεμά των Άνω Πατησίων, Κινηματογράφος ΑΒ, μία ακόμα επιτυχημένη παράσταση του Μικρού Νότου, οι «Γύρω γύρω μήνες».

Όσα αξίζει να ξέρουμε για τον «Ραφτάκο των λέξεων»

Σε ποιους ανοιχτούς χώρους θα δούμε τον «Ραφτάκο των λέξεων»; - εικόνα 2

Ο «Ραφτάκος των λέξεων» είναι μια χειροποίητη παράσταση για παιδιά ηλικίας από 4 ετών, που με όχημα τη διάδραση, την παντομίμα και τη ζωντανή μουσική από πρωτότυπα μουσικά όργανα, αφηγείται την ιστορία ενός ράφτη με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις προσεκτικά επιλεγμένες έτσι ώστε να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της μικρής πόλης που ζούσε. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει η Τίνα Γιωτοπούλου, τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Τζαβάρας, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Νίκος Πλατύραχος. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Αγγελική Παναγιωτοπούλου.

Σε ποιους ανοιχτούς χώρους θα δούμε τον «Ραφτάκο των λέξεων»; - εικόνα 3

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός - ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μικρού Νότου, που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης, τονίζει: «Σχεδιάζουμε από καρδιάς παραστάσεις με ευθύνη και σεβασμό, που έχουν στο κέντρο το παιδί και την ουσιαστική διάδραση και σχέση του με τους ηθοποιούς. Εστιάζουμε σε παραμύθια του παππού και της γιαγιάς και, μαζί με συνεργάτες που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, σχεδιάζουμε την κάθε επιμέρους δράση, από τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια μέχρι τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνουμε στους δασκάλους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται, στο χώρο του θεάτρου ή στο σχολείο».

Περισσότερες πληροφορίες

O ραφτάκος των λέξεων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων, την παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε με τα λόγια και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Τα βασικά υλικά της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική, η διάδραση, η κίνηση, η παντομίμα, η ευθύνη και ο σεβασμός με τα οποία η ομάδα Μικρός Νότος σχεδιάζει τις παραστάσεις της, καθώς και η εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένας ράφτης με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις και τις διάλεγε προσεκτικά για να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της πόλης. Έτσι, περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Όσο, όμως, η πόλη μεγάλωνε οι κάτοικοι ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν ήρθε ένας βαρύς χειμώνας και τα καινούργια ρούχα τους δεν μπορούσαν να τους ζεστάνουν, θυμήθηκαν τον ραφτάκο που έπλεκε τα ρούχα με πολύ αγάπη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.