Φώτης Σπύρος: «Τα παιδιά είναι απαιτητικά, ειλικρινή και έχουν περισσότερη φαντασία και χιούμορ»

Με αφορμή την παράσταση «Ροβινσώνας και ο Κρούσος» ο Φώτης Σπύρος μας μιλά για την πρώτη του θεατρική εμπειρία, για τον τρόπο που βλέπει το θέατρο για παιδιά αλλά και για τα σχέδια του.

Φώτης Σπύρος: «Τα παιδιά είναι απαιτητικά, ειλικρινή και έχουν περισσότερη φαντασία και χιούμορ»

Ποια ήταν η πρώτη θεατρική παράσταση που σας μάγεψε;
Νομίζω η πρώτη παράσταση που είδα και θυμάμαι ήταν ο «Δον Καμίλο» με τον μεγάλο Μίμη Φωτόπουλο σε μια μικρή πλατεία του Περιστερίου κάτω από το σπίτι μου. Ένα από τα τελευταία μπουλούκια μάλλον. Με γοήτευσε. Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που αντιλαμβάνομαι ως ταξίδι την τέχνη μου και εμένα ταξιδιώτη.

Αποφασίσατε να μπείτε στο χώρο του παιδικού θεάτρου και τι είναι αυτό που σας κρατά κοντά στο παιδικό κοινό;
Έπαιξα ως πρωτοετής μαθητής στο Θέατρο Τέχνης στον αξεπέραστο «Μικρό Πρίγκιπα» του Μιμή Κουγιουμτζή, μια θρυλική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης. Εκεί, ο δάσκαλος μου και σκηνοθέτης ο Μίμης Κουγιουμτζής με έκανε να καταλάβω ότι μάλλον δεν υπάρχει παιδικό θέατρο. Τώρα, χρόνια μετά έχω συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνο είναι όταν δημιουργείς μια παράσταση για παιδιά να παρασυρθείς και να κάνεις παιδιάστικα, παιδαριώδη και μωρουδίστικα καμώματα. Αυτό το σιχαίνομαι και το θεωρώ ανέντιμο. Είναι σαν να είναι πίσω από όλο αυτό ένας πανέξυπνος ενήλικας που κοροϊδεύει το παιδί. Το γεγονός ότι τα παιδιά δεν μπορούν να εκφραστούν με απόλυτη μεγαλίστικη ευκρίνεια δεν σημαίνει ότι δεν αναπτύσσουν περίπλοκες η και εκλεπτυσμένες πολύ σκέψεις. Ο νους και η ψυχή ενός παιδιού είναι κάτι απίστευτα σύνθετο και πλούσιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται ρητορεία, μεταφράσματα και ψευτοδιδαχτική διάθεση. Τα παιδιά είναι απαιτητικά ειλικρινή και έχουν περισσότερη φαντασία και χιούμορ. Γιατί λοιπόν να μην επιλέξω να δημιουργώ γι’ αυτά; Τα παιδιά με κάνουν καλύτερο.

Ποιο έργο από εκείνα που ανεβάσατε μέχρι σήμερα, σας έχει μείνει χαραγμένο λίγο πιο βαθιά στην καρδιά σας;
Δημιουργώ σαν ερωτευμένος, ερωτεύομαι αυτά που δημιουργώ είναι κομμάτια μου και τα χαρίζω για να τα έχω για πάντα.

Φώτης Σπύρος: «Τα παιδιά είναι απαιτητικά, ειλικρινή και έχουν περισσότερη φαντασία και χιούμορ» - εικόνα 1
Ο Φώτης Σπύρος με το συμπρωταγωνιστή του Νίκο Χρηστίδη

Το έργο «Ροβινσώνας και ο Κρούσος» της Ξένιας Καλογεροπούλου που σκηνοθετείτε είναι εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του 1719, το μυθιστόρημα «Ροβινσώνας Κρούσος» του Ντάνιελ Ντιφόου. Τι είναι αυτό που το κρατάει «ζωντανό» μέχρι σήμερα;
Εκτός το ότι είναι ευφάνταστο έχει χιούμορ και δράση, πράγματα που εξάπτουν την παιδική φαντασία, είναι και επίκαιρο, αφού μιλάει για τον εγκλεισμό και την ανθρώπινη ικανότητα και ταλέντο της συνέχισης της ζωής. Όλα τα παιδιά που αναγκάστηκαν να μείνουν στα σπίτια τους αν έρθουν να δουν αυτούς τους δυο υπέροχους ανθρώπους θα καταλάβουν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα και σε όλα υπάρχουν λύσεις αρκεί να μην χάνεις την τόλμη και το κουράγιο σου.

Πώς μεγαλώνει ένα παιδί που παρακολουθεί από μικρή ηλικία θέατρο, σε σχέση με ένα παιδί που δεν έχει ζήσει ποτέ μια αντίστοιχη εμπειρία;
Ειδικά σήμερα στην εποχή με την ισοπεδωτική τεχνολογική ανάπτυξη αν το παιδί βλέπει θέατρο και ασχολείται με τέχνες διαβάζει, καλλιεργεί όλα του τα υπέροχα ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως το συναίσθημα η εν συναίσθηση η επικοινωνία. Αλήθεια γιατί ένας γονιός να μην θέλει να προσφέρει αυτήν την εμπειρία στο παιδί του; Δεν είναι ανησυχητικό; Υπάρχει κάποιο παραμύθι που να ταιριάζει με αυτά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια; Τα παιδιά σταμάτησαν να παίζουν. Και αυτό δεν είναι παραμύθι που θα λένε οι γιαγιάδες και θα κοιμίζουν τα επόμενα παιδιά. Κανένα παραμύθι, ιστορία η μύθευμα δεν μπόρεσε να φανταστεί και να πλάσει αυτήν την υποδούλωση στην τεχνολογία ακόμα και ανήλικων παιδιών και με γονική συναίνεση μάλιστα και αντίθετα για χάρη μιας σύγχρονης καινούργιάς ηλεκτρονικότερης εποχής την απαγόρευση του συναισθήματος της φαντασίας, των αληθινών ανθρώπινων σχέσεων. Τέρμα τα παραμυθία αυτή είναι η αλήθεια.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την επόμενη θεατρική σεζόν;
Έξι ημέρες περίπου πριν μας επιβληθεί η καραντίνα ήμασταν στις τελικές πρόβες μιας παραγωγής που δεν προλάβαμε να παρουσιάσουμε, «Ο Ηρακλής και οι 12 άθλοι» σε μουσική και δώδεκα καινούργια τραγούδια του υπέροχου Σταμάτη Κραουνάκη. Μετά την καραντίνα αποφασίσαμε με τον Νίκο Χρηστίδη, που μαζί έχουμε την εταιρία παραγωγής Long Vehicle Productions λόγω των δεδομένων συνθηκών και για την ασφάλεια όλων να μην παρουσιάσουμε φέτος το καλοκαίρι αυτήν την πολυμελή παραγωγή αλλά το «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος». Πιστεύουμε ότι τα πράγματα τον χειμώνα θα είναι ευνοϊκά και οι συνθήκες κατάλληλες ώστε να παρουσιάσουμε τελικά την παραγωγή αυτή. Ωστόσο «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος» μετά την καλοκαιρινή του περιοδεία θα ταξιδέψει και τον χειμώνα σε πόλεις της Ελλάδας, ενώ παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει και τα δικαιώματα μιας υπέροχης κωμωδίας για ενήλικους του Ντίνου Σπυρόπουλου με τίτλο «Γιαγιά». Ελπίζουμε να είμαστε υγιείς ο κόσμος καλά και όλα αυτά που ονειρευόμαστε να μπορούμε να τα προσφέρουμε στους ανθρώπους που στηρίζουν και αγαπάνε το θέατρο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Εμπνευσμένη από το κλασικό μυθιστόρημα, η παράσταση εξιστορεί την συναρπαστική περιπέτεια δύο ναυαγών και το πώς καταφέρνουν να επικοινωνήσουν, παρότι μιλούν διαφορετική γλώσσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.