10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές

Παραστάσεις-υπερπαραγωγή με την υπογραφή γνωστών δημιουργών και συνθετών αλλά και γνωστοί πρωταγωνιστές πρώτης γραμμής ανεβάζουν ψηλά τον καλλιτεχνικό πήχη.

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές

Το θέατρο για παιδιά χρόνο με το χρόνο ανεβάζει όλο και πιο ψηλά τον καλλιτεχνικό πήχη. Παραστάσεις-υπερπαραγωγή, με την υπογραφή γνωστών δημιουργών και συνθετών που γράφουν πρωτότυπη μουσική αλλά και πρωταγωνιστές πρώτης γραμμής κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους. Μεγάλες σκηνές, πλούσια σκηνικά και κοστούμια, επιστράτευση της τεχνολογίας και πρωτοποριακές ιδέες προσπαθούν να μαγνητίσουν μικρούς και μεγάλους δημιουργώντας θεάματα­ για όλη την οικογένεια.

Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ο Δον Κιχώτης

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 1
«Δον Κιχώτης»

Στο Παλλάς ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον διασημότερο ήρωα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Δον Κιχώτη. Τον πιστό του ιπποκόμο Σάντσο Πάντσα ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς. Τους σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου, που τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραστάσεις για παιδιά και φαίνεται να έχει αδυναμία στους θρυλικούς ήρωες. Τη μουσική έχει συνθέσει ο Νίκος Κυπουργός και τα τραγούδια θα ερμηνεύει ζωντανά η Σαβίνα Γιαννάτου. Στη σκηνή ένας εικοσαμελής θίασος από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές και ακροβάτες θα χαρίσουν μοναδικές σκηνές στους μικρούς θεατρόφιλους (από 21/10).

Ο Μολυβένιος Στρατιώτης «διδάσκει» την αγάπη

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 2
«Μολυβένιος Στρατιώτης»

Η Μαριάννα Τόλη αγαπάει πολύ το παιδικό θέατρο κι επενδύει κάθε χρόνο σε αυτό με απόλυτο σεβασμό στους μικρούς θεατές, που ακολουθούν πιστά τις παραστάσεις της. Φέτος ανεβάζει στο Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου» τον «Μολυβένιο Στρατιώτη», το κλασικό αριστούργημα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε βραβευμένη διασκευή (2012), δραματοποίηση και σκηνοθεσία που φέρουν την υπογραφή της. Μια σκηνοθεσία που είναι συνυφασμένη με τις καλοδουλεμένες χορογραφίες (Αλέξανδρος Κουζίτσκιν) και τη ζωντανή μουσική (στο πιάνο ο Αλέκος Μπαζάνης), σε μια παράσταση-υπερθέαμα που καθηλώνει τους μικρούς θεατές, περνώντας τους παράλληλα εξαιρετικά μηνύματα. Στον ρόλο του Μολυβένιου Στρατιώτη ο φιναλίστ του «X-Factor» Ίαν Στρατής και στον ρόλο του Κακού-Ροκά ο βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης.

Μαγικό βοτάνι και 3D animation

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 3

Το νέο της βιβλίο «Το χρυσό αρισμαρί» ανεβάζει σε μια παράσταση-υπερθέαμα στο Θέατρο Ήβη η Κέλλυ Σταμουλάκη. Στο νέο της παραμύθι ένα μικρό αγόρι αναζητά το χρυσό αρισμαρί, ένα σπάνιο βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες, για να γιατρέψει τον πατέρα του. Στη σκηνή οι μικροί θεατές θα απολαύσουν έναν δεκατετραμελή θίασο με επικεφαλής τον έμπειρο Τάσο Χαλκιά. Η παράσταση είναι γεμάτη από τη μουσική που συνέθεσε για άλλη μία φορά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κι ενορχήστρωσε ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, ο οποίος ερμηνεύει εξαιρετικά τα τραγούδια συνοδεία πολλών μουσικών οργάνων (άρπα, πιάνο, τσέλο, ακορντεόν, λαούτο, βιολί, κρουστά, τρομπέτες, φλογέρες κ.ά.) που παίζουν live οι ηθοποιοί. Οι χορογραφίες, τα πολυμορφικά κοστούμια και τα επιβλητικά σκηνικά συμπληρώνουν το πλούσιο υπερθέαμα, στο οποίο για πρώτη φορά φέτος η γνωστή δημιουργός προσθέτει το 3D animation!

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» από το βιβλίο στη σκηνή

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 4
«Μέγας Αλέξανδρος»

Το παιδικό μυθιστόρημα «Μέγας Αλέξανδρος» του Νίκου Καζαντζάκη διασκεύασε και σκηνοθετεί η Νανά Νικολάου στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου, τιμώντας έτσι το Έτος Νίκου Καζαντζάκη και τα 60 χρόνια από το θάνατο του λογοτέχνη. Τον Μακεδόνα στρατηλάτη θα ερμηνεύσει ο Μέμος Μπεγνής, σε μια παράσταση που υπόσχεται μπόλικη δράση και παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια. Οι μικροί θεατές θα εντυπωσιαστούν από τις σπαθογραφίες (σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Μπουμπούκη) και θα γίνουν μάρτυρες των περιστατικών, των μύθων και των θρύλων που σχετίζονται με το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (από 22/10).

Κάρμεν Ρουγγέρη με διπλό χτύπημα στην Πειραιώς

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 5
«Χένσελ και Γκρέτελ»

Η αγαπημένη των παιδιών Κάρμεν Ρουγγέρη ετοιμάζει και φέτος διπλό θεατρικό χτύπημα στην οδό Πειραιώς. Από τον Νοέμβριο θα παρουσιάσει τη «Γέννηση του κόσμου… και ιστορίες των Θεών του Ολύμπου» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» και το διάσημο παραμύθι των αδερφών Γκριμ «Χένσελ και Γκρέτελ» στο Θέατρο Κιβωτός. Και οι δύο παραστάσεις προσφέρουν πλούσιο θέαμα και είναι πλημμυρισμένες από υπέροχες μελωδίες και τραγούδια, όπως μας έχει συνηθίσει η δημιουργός τα τελευταία χρόνια.

Ο Κωστής Μαραβέγιας γράφει τραγούδια για τους αδερφούς Γκριμ

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 6
«Στο δάσος των Γκριμ»

Από τους αδερφούς Γκριμ εμπνέεται η Ντίνα Σταματοπούλου για να συνθέσει μια δική της ιστορία με τίτλο «Στο δάσος των Γκριμ», που ανεβαίνει σε μουσικοθεατρική εκδοχή­ στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, με την πρωτότυπη μουσική του Κωστή Μαραβέγια. Η παράσταση συνδυάζει παραδοσιακά με σύγχρονα στοιχεία αφήγησης, τη θεατρική μάσκα με τη ζωντανή μουσική και το πολυφωνικό τραγούδι, τις γιγάντιες κούκλες και το παιχνίδι με τις σκιές σε μια πρωτόγνωρη και διασκεδαστική περιπέτεια αυτογνωσίας. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι κάποιες από τις παραστάσεις θα υποστηρίζονται πλήρως από διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα (από 22/10).

Η πονηρή αλεπού πάει Ακροπόλ

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 7
«Αλεπού Αισωπού»

H «Αλεπού Αισωπού» παίχτηκε πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με μεγάλη επιτυχία και τώρα μετακομίζει στο ιστορικό Θέατρο Ακροπόλ. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και φαντασμαγορική παράσταση, που φέρνει επί σκηνής επτά μύθους του μεγαλύτερου μυθοπλάστη όλων των εποχών με πρωταγωνίστρια την πονηρή αλεπού, την οποία υποδύεται μοναδικά ο κωμικός Κώστας Φλωκατούλας. Τρεις δάσκαλοι που έχουν ασχοληθεί πολύ με το παιδικό θέατρο δούλεψαν γι’ αυτήν τη δουλειά: η Ειρήνη Ιακώβου που το σκηνοθέτησε, η Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου που υπογράφει τα ονειρεμένα σκηνικά, τα κοστούμια και τις μάσκες και ο Στέλιος Κουτρούλης που δημιούργησε τις περούκες, τις μαριονέτες, τις αυτοκινούμενες κατασκευές ζώων και τα ιπτάμενα έντομα. Στον ρόλο του Αισώπου εμφανίζεται ο μάγος Tristan, ενώ μια ομάδα χορευτών ενσαρκώνει τα ζώα. Η παράσταση εμπλουτίζεται με εντυπωσιακές προβολές και animation που σε μεταφέρουν κατευθείαν στη φύση.

Η τερατοπαρέα του Γιώργου Θεοφάνους σε 4D εκδοχή!

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 8
«Terata the musical»

Η πρώτη 4D θεατρική εμπειρία παιδικού μιούζικαλ στην Ελλάδα παρουσιάζεται από τον Γιώργο Θεοφάνους στο Σύγχρονο Θέατρο. Ο Κύπριος δημιουργός, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών, ανεβάζει το «Terata the musical» με τη σκηνοθετική υπογραφή του χορογράφου Φωκά Ευαγγελινού. Τα δικά του μεταλλαγμένα τέρατα ζουν κάτω από τη γη, στη Χωματοτερατερή, μετά τον τελευταίο πόλεμο µε τους ανθρώπους για το νερό. Το μιούζικαλ, που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά απέναντι στην οικολογική καταστροφή, ανεβάζει στη σκηνή δεκατέσσερις νέους ηθοποιούς και τραγουδιστές που πέρασαν από το αυστηρό κάστινγκ του Γ. Θεοφάνους (από 21/10).

Όπερα για παιδιά

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 9
«Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς»

Πάνω από τριάντα καλλιτέχνες συμπράττουν στη μεγάλη παραγωγή όπερας για παιδιά που ετοιμάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στη νέα της έδρα στο ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για την παράσταση «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή, σε λιμπρέτο της Σοφιάν­νας Θεοφάνους που βασίζεται σε παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι, από το οποίο εμπνεύστηκε και το διάσημο ομώνυμο μπαλέτο του ο Ίγκορ Στραβίνσκι. Με έντονα χρώματα, μαγικά κόλπα και μεταμορφώσεις επί σκηνής, στοχεύει να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο της λυρικής τέχνης με τον πιο απολαυστικό τρόπο (από 22/10).

Η «Μόμο» δίνει ραντεβού στο Τσίλερ

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 10
«Μόμο»

Σε ένα από τα ωραιότερα θέατρα της χώρας, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο κτίριο Τσίλερ, οι μικροί θεατρόφιλοι μπορούν να απολαύσουν τη «Μόμο» του Μίχαελ Έντε, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Ένα αλληγορικό παραμύθι για το χρόνο που μετριέται με τους χτύπους της καρδιάς­, ένας ύμνος στην αλήθεια, την αγάπη και τη φιλία που ζωντανεύει σε μια μουσικοθεατρική παράσταση, γεμάτη χιούμορ, χορό και σασπένς. Η σκηνοθέτις, η οποία έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής τόσο με τις παραστάσεις της ομάδας Εν Δυνάμει στο Φεστιβάλ Αθηνών και στη Στέγη όσο και με την πρόσφατη «Χορωδία Ανέργων» (που συνεχίζει στο Θέατρο Πόρτα) έχει συνθέσει έναν νεανικό θίασο με πολλά υποκριτικά και μουσικά ταλέντα.

5 σημαντικοί συνθέτες γράφουν για τα παιδιά

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 11

Νίκος Κυπουργός
Ο συνθέτης από την παρέα του Χατζιδάκι τα τελευταία χρόνια ντύνει μουσικά ταινίες και παραστάσεις. Φέτος συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τη Σοφία Σπυράτου στον «Δον Κιχώτη».

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 12

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Σταθερός συνεργάτης της Κέλλυς Σταμουλάκη από το 2002, γράφει μουσική σε όλες τις παραστάσεις που ανεβάζει ο θίασος Αβάντι και μαγεύει τα παιδιά.

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 13

Θοδωρής Αμπαζής
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης και μουσικός, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού γράφει όπερα για παιδιά. Αφορμή για αυτήν τη δουλειά γίνεται ένα ρώσικο παραμύθι.

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 14

Κωστής Μαραβέγιας
Ο τραγουδοποιός ορμάει με τη θετική του διάθεση και αφήνει το στίγμα του σε ό,τι καταπιάνεται. Οι αδερφοί Γκριμ ντύνονται με τις νότες του στο Γυάλινο.

10 παιδικές παραστάσεις υπερπαραγωγές - εικόνα 15

Γιώργος Θεοφάνους
Έχει ιδρύσει παιδική μουσική ακαδημία, γράφει παραμύθια, συμμετέχει στο «Music School». Ήρθε η ώρα να γράψει και θέατρο για παιδιά!

Περισσότερες πληροφορίες

Δον Κιχώτης

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Μάχες με φανταστικούς εχθρούς, έρωτας και περιπέτεια σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να δικαιώσει τη φήμη του θρυλικού Δον Κιχώτη

Το χρυσό αρισμαρί

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 95 '

Η διαδραστική παράσταση αναδεικνύει την ανιδιοτέλεια ως ύψιστη αρετή, δίνοντας νόημα στην αγάπη, στη φιλία και στη σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών

Αλεπού Αισωπού

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 90 '

Με τον Κ. Φλωκατούλα στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη συμμετοχή του μάγου Tristan, ζωντανεύουν επτά μύθοι του Αισώπου.

Μόμο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Μια υπέροχη ιστορία για ένα 10χρονο χαρισματικό κορίτσι-σύμβολο που επικυρώνει την ανάγκη του ανθρώπου να αγωνιστεί για ό,τι ανθρώπινο μας έχει απομείνει

Ο μολυβένιος στρατιώτης

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 90 '

Η συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και της θυσίας παίρνει νέες διαστάσεις στη μουσικοθεατρική της διασκευή που έχει εμπλουτιστεί με 3D animation

Στο δάσος των Γκριμ

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 90 '

Τα παιδιά ακολουθούν τους ήρωες στο δάσος των Γκριμ σε μια περιπέτεια.

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς

  • Όπερα
  • Διάρκεια: 70 '

Εισαγωγή στον κόσμο της λυρικής τέχνης για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Η παράσταση βασίζεται σε γνωστό ρώσικο παραμύθι

Μέγας Αλέξανδρος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Η περιπετειώδης μυθοπλασία συνδυάζεται με την ιστορική αναφορά σε αυτό το υπερθέαμα, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη και αφορά έναν από τους πιο εμβληματικούς ήρωες όλων των εποχών

Terata the musical

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Μεταλλαγμένα τέρατα τα οποία ζουν κάτω από τη γη παίρνουν θέση στη σκηνή σε μια 4D παράσταση με surround ήχο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

H Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ήταν προσκεκλημένη στη διοργάνωση και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας θέσεων διεύθυνσης πολιτισμού στις επιχειρήσεις.

Τέσσερα θέατρα αποχαιρετούν πέντε παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος) αλλά και ένα του Φλομπέρ κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

Γιάννης Φέρτης: 60 χρόνια θέατρο

Ο σπουδαίος ηθοποιός, που πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών, υπηρέτησε το θέατρο επί έξι δεκαετίες με ταλέντο, ήθος και εφηβικό πάθος.