5 νέα βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Μαζέψαμε τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες για τους μικρούς βιβλιοφάγους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου © Shutterstock

 "Τι έχει ο Γιάννης;" (Άδα Σταματάτου, εκδόσεις Μεταίχμιο)

Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσουμε στα παιδιά τη συμπεριφορά ενός αυτιστικού ατόμου. Μπορούμε, όμως, παρακολουθώντας τον Γιάννη, ένα μικρό αγόρι με αυτισμό, σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς του (στο πρωινό ξύπνημα, στο σχολείο, στον δρόμο, στην παιδική χαρά, στο εστιατόριο…) να τους μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα, για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες των ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού. Ας μυήσουμε τα παιδιά στις αξίες της αποδοχής, της συμπερίληψης και του αλληλοσεβασμού, ας τα βοηθήσουμε να ζήσουν σε μια κοινωνία που η διαφορετικότητα δεν είναι αδυναμία.
Το βιβλίο περιλαμβάνει πρόσθετο υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με τη συμπεριφορά των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και την κοινωνική αποδοχή τους.

"Μα πού πήγαν όλοι;" Σοφία Δάρτζαλη, εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μα πού πήγαν όλοι

Όταν σε ένα μουσείο τα φώτα κλείνουν, νέες περιπέτειες ξεκινούν. Ο Πέδρο είναι λίγο πιο μικρός ή λίγο πιο μεγάλος από σένα. Ο ζωγράφος του ήταν Ισπανός, όπως άλλωστε κι εκείνος. Ζει σε έναν πίνακα εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Του αρέσει πολύ όταν επισκέπτεσαι την αίθουσά του. Του αρέσει να σου μιλά με τα μάτια όταν τον κοιτάς. Για κάποιον περίεργο λόγο, όμως, το μουσείο θα μείνει κλειστό για πολύ καιρό. Κι οι πίνακες θα μείνουν μόνοι. Ο Πέδρο αναρωτιέται. Οι γείτονές του επίσης: Σεισμός; Πόλεμος; Επιδημία; Κάτι άλλο;

"Αλεπός & Υιός, Ουράφτες" (Paddy Donnelly, εκδόσεις Ίκαρος)

Αλεπός & Υιός, Ουράφτες

Στο νέο βιβλίο με τις εικόνες και τα κείμενα του ταλαντούχου Paddy Donnelly οι μικροί αναγνώστες θα ανακαλύψουν μια υπέροχη ιστορία για τη χαρά και τη σημασία της δημιουργικότητας, που θα τους εμπνεύσει να ακολουθήσουν τα ολόδικά τους όνειρα ―ακόμη κι αν αυτά μοιάζουν ανατρεπτικά. Το βιβλίο βρέθηκε στη Βραχεία Λίστα των Irish Book Awards 2022.

"Αυτό δεν είναι ένα κουτάλι" (Στέργια Κάββαλου, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, εκδόσεις Ποταμός)

Αυτό δεν είναι ένα κουτάλι

Ένα απλό, απλούστατο, κοινό κουτάλι αρκεί να υποκαταστήσει κάθε άλλο παιχνίδι. Όποιος νομίζει ότι τα κουτάλια είναι μόνο για να τρώμε, δεν έχει διαβάσει την ιστορία της Μίκας που μπορεί με ένα απλό κουτάλι να φτυαρίζει στην άμμο, να παίζει μουσική, να μετράει το ύψος της και τόσα άλλα... Αλήθεια εσύ, τι μπορείς να κάνεις με ένα κουτάλι;

Μέγας Αλέξανδρος (Νίκος Καζαντζάκης, εκδόσεις Διόπτρα)

Μέγας Αλέξανδρος

O Νίκος Καζαντζάκης, με αφηγητή τον Στέφανο, ένα νεαρό αγόρι, αναδημιουργεί την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσιάζοντας τις πολλαπλές όψεις του. Η μόρφωση και ο ηρωισμός –στοιχεία που άντλησε ο Αλέξανδρος από τον Αριστοτέλη και τον Όμηρο– είναι καταλυτικά για τον ίδιο τον συγγραφέα. Με αυτά εφαλτήριο, σκιαγραφεί έναν ηγέτη που εκπληρώνει μια αποστολή, μαχόμενος ενάντια στη μικρότητα του ανθρώπου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.