Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του νέου Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Οι βιωματικές δράσεις του μουσείου θα φέρουν τους μαθητές σε επαφή µε τη σύγχρονη τέχνη και τον κόσµο του µεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Το νέο Μουσείο Αλέκος Φασιανός, που θα ανοίξει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό στις 26 Απριλίου, διοργανώνει, µε την υποστήριξη της Alpha Bank, εκπαιδευτικά βιωµατικά προγράµµατα για µικρούς µαθητές, µε σκοπό να τους φέρει σε επαφή µε τη σύγχρονη τέχνη και τον κόσµο του µεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Η Alpha Bank, στο πλαίσιο της Εταιρικής της Υπευθυνότητας και των πρωτοβουλιών της για την ισότιµη πρόσβαση στον πολιτισµό, ανέλαβε να προσφέρει την τεχνογνωσία της στην επέκταση της εκπαιδευτικής δράσης σε σχολεία όλης της χώρας, µέσα από ειδικές "µουσειοβαλίτσες", που στόχο έχουν να διαδώσουν την καλλιτεχνική κληρονοµιά του Αλέκου Φασιανού σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να θαυµάσουν από κοντά το έργο του.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Ρούλης Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank

Μέσα από τα έργα του Αλέκου Φασιανού, τα οποία δένουν αρµονικά στον χώρο του νέου µουσείου, ενός ιδιαίτερου οικοδοµήµατος του µοντερνισµού, σχέδιο του Κυριάκου Κρόκου σε συνεργασία µε τον καλλιτέχνη, τα παιδιά ταξιδεύουν σε έναν φανταστικό κόσµο και βλέπουν την τέχνη και τη ζωγραφική να ζωντανεύουν. Συµµετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράµµατα που σχεδίασε η VYCA (Very Young Contemporary Artists) και έχουν λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευµάτων, µαθητές και µαθήτριες γίνονται µέρος του φασιανικού κόσµου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις, που παρουσιάστηκαν επισήµως στη σηµερινή εκδήλωση για εκπροσώπους του Τύπου, χωρίζονται σε δύο επιµέρους θεµατικές: η πρώτη µε τίτλο "Πόλη σαν θέατρο", για µαθητές Νηπιαγωγείου και Α’ - Γ’ Δηµοτικού, που υπό την επίβλεψη έµπειρων εκπαιδευτικών, δηµιουργούν το δικό τους θέατρο σκιών, χρησιµοποιώντας "cut out” φιγούρες από τους πίνακες του ζωγράφου και στοιχεία της πόλης. Η δεύτερη θεµατική για παιδιά Δ’ Δηµοτικού - Α’ Γυµνασίου βρίσκει συνδέσεις µεταξύ ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής, µελετώντας και εξερευνώντας τον φυσικό χώρο του µουσείου µε το σώµα και τις αισθήσεις τους.

Παράλληλα, η οµάδα του µουσείου σχεδίασε και δηµιούργησε το εκπαιδευτικό kit "Ο µύθος της γειτονίας µου", που µε τη µορφή µουσειοβαλιτσών θα ταξιδέψουν στα σχολεία της χώρας, ενώ έχουν προσκληθεί να συµµετέχουν στο πρόγραµµα πάνω από 3.000 δηµοτικά και νηπιαγωγεία της επικράτειας καθώς και ιδρύµατα και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).

Στόχος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν µε πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Αλέκου Φασιανού, αντλώντας έµπνευση από τα υλικά, τις µορφές, τα σχήµατα και τα χρώµατα του καλλιτέχνη. Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα ενθαρρύνουν την ελεύθερη έκφραση και την ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων, την ισότιµη διαχείριση των µαθητών, καθώς και την οµαδική κατασκευή και ολοκλήρωση του παιχνιδιού.

Αναφορικά µε το νέο Μουσείο Αλέκου Φασιανού και τα εκπαιδευτικά προγράµµατα, η Βικτώρια Φασιανού δήλωσε: "στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός όνειρο µας είναι να φιλοξενήσουµε παιδιά και σχολεία από όλη την Ελλάδα µε στόχο την καλλιτεχνική έµπνευση και δηµιουργία σε όλους! Ο χώρος του µουσείου ήταν κάποτε το πατρικό σπίτι του Φασιανού, εκεί που έζησε και µεγάλωσε και όπου γεννήθηκαν οι µελλοντικές του εµπνεύσεις µέσα από τις παιδικές του αναµνήσεις . Η Αθήνα και οι περιπλανήσεις, τα παιχνίδια στην γειτονιά, η εκκλησία, τα διάφορα επαγγέλµατα της περιοχής παίξανε καθοριστικό ρόλο στην µετέπειτα δηµιουργία του. Στο µουσείο θα µπορέσουµε να δούµε από κοντά τα παιχνίδια που έκανε µε το χέρι, αρχεία από την εποχή, όπως και το ιδιόχειρο θέατρο σκιών που κατασκεύασε για τους φίλους του. Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράµµατα, µε την υποστήριξη της Alpha Bank, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι ίδιοι επιµελητές και να στήσουν την δική τους έκθεση εµπνευσµένη από την πόλη, καθώς και να φτιάξουν το δικό τους θέατρο σκιών µε φιγούρες του Φασιανού. Τέλος, έχουµε την χαρά να δηµιουργήσουµε µαζί µε την οµάδα της Alpha Bank "µουσειοβαλίτσες" που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Δεν θα ταίριαζε κάτι καλύτερα στο Φασιανό, ως ένα αιώνιο παιδί, από το να γεµίσει το πατρικό του σπίτι και µουσείο µε παιδιά και η τέχνη του να εµπνεύσει τους µικρούς µας φίλους σε όλη την χώρα".

Από την πλευρά της, η Επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank Ρούλη Χριστοπούλου ανέφερε: "τα εκπαιδευτικά προγράµµατα που διοργανώνει το Μουσείο Αλέκος Φασιανός µε τη χορηγία της Alpha Bank αποτελούν συνέχεια της µακράς σχέσης της Τράπεζας µε τον Αλέκο Φασιανό, η οποία µετρά περισσότερα από 35 χρόνια, όταν η τότε Τράπεζα Πίστεως και ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, ανέθεσαν στον καλλιτέχνη την εικονογράφηση του Μαζί, έννοιας κοµβικής για τις σχέσεις της Τράπεζας µε τους Εργαζόµενους, τους Πελάτες της και την Κοινωνία. Παράλληλα, η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαµβάνει 13 έργα του Αλέκου Φασιανού που κοσµούν Καταστήµατα και γραφεία µας, καθιστώντας την τέχνη του προσβάσιµη για όλους. Αυτή ακριβώς η έννοια της ισότιµης και ανεµπόδιστης πρόσβασης στον πολιτισµό είναι και η κεντρική ιδέα των εκπαιδευτικών προγραµµάτων που πραγµατοποιούνται από το µουσείο µε την αρωγή µας, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειών µας και της ευαισθητοποίησής µας για µία κοινωνία προόδου, χωρίς ανισότητες και αποκλεισµούς".

Ημέρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 9-10.30 π.μ. & 11 π.μ. - 12.30 μ.μ. | Κρατήσεις στο schools@alekosfassianos.gr ή στο 6946144163

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.