"Ταρτουφισμοί": Ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για την παράσταση "Ταρτούφος"

Ένα πρόγραμμα με δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την άμεση εμπλοκή των μελών της ομάδας τόσο μεταξύ τους όσο και με τη μολιερική κωμωδία.

Ταρτούφος © Αναστασία Γιαννάκη

Οι "Ταρτουφισμοί" έρχονται να εμπλουτίσουν τη θεατρική εμπειρία που θα βιώσουν οι μικροί θεατές παρακολουθώντας την παράσταση "Ταρτούφος". Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως σημείο εκκίνησης την παράσταση, για να δώσει αφορμές στα παιδιά να γνωρίσουν έναν ολόκληρο κόσμο: τον κόσμο του θεάτρου και τον κόσμο του Μολιέρου. Από τους κανόνες συμπεριφοράς στο θέατρο μέχρι τις τέχνες που συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης, και από την εποχή του Μολιέρου μέχρι τα πάντα επίκαιρα θέματα των έργων του, το πρόγραμμα Ταρτουφισμοί έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά (πολλά από τα οποία μπορεί να πηγαίνουν θέατρο για πρώτη φορά)να εμβαθύνουν στην παράσταση, να αντιληφθούν την πολυεπίπεδη σύνθεση του θεατρικού γεγονότος και βέβαια, να αφομοιώσουν ότι μια παράσταση μπορεί να μας ακολουθεί και αφού σβήσουν οι προβολείς!

Διαβάστε Επίσης

Οι δραστηριότητες του προγράμματος ενθαρρύνουν την άμεση εμπλοκή των μελών της ομάδας τόσο μεταξύ τους όσο και με τη μολιερική κωμωδία. Κριτήριο επιλογής των δραστηριοτήτων αποτέλεσε και η πολυπρισματικότητά τους (ασκήσεις έκφρασης, λόγου, εικαστικών, μουσικής, κινησιοαισθητικές κ.λπ.), έτσι ώστε τα παιδιά να δοκιμάσουν ποικίλους τρόπους έκφρασης. Στόχοι του προγράμματος είναιη ενίσχυση της λεκτικής αλλά και της μη λεκτικής επικοινωνίας και εκφραστικότητας των μαθητών, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτονομίας και ελευθερίας, συνεργασίας και κοινωνικής συμμετοχής, κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας.

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα Ταρτουφισμοί έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται ειδικά για την παράσταση Ταρτούφος σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελένης Βλάχου και σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση" [Ειδίκευση: Διδακτική του θεάτρου] και με το Εργαστήριο "Θέατρο, Φιλοσοφία και Εκπαίδευση" του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ταρτούφος
© Αναστασία Γιαννάκη

Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος είναι του Δημήτρη Ντάσκα, ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεατροπαιδαγωγού, ενώ την επιμέλεια 
του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος έχει η Κλειώ Φανουράκη, (επίκουρη καθηγήτρια, σκηνοθέτις, δραματουργός, περφόρμερ, Τμήμα  Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ). Την υλοποίηση, εφαρμογή και εμψύχωση ανέλαβε η Eυαγγελία Γατσωτή (φοιτήτρια ΤΘΣ ΕΚΠΑ) μαζί με φοιτητές/τριες του τμήματος.

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο δωρεάν για τα σχολεία που πρόκειται να παρακολουθήσουν την παράσταση "Ταρτούφος" στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Για δηλώσεις συμμετοχής: Γραφείο Οργάνωσης - Ομαδικές/Σχολικές επισκέψεις: 210 3806274

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ταρτούφος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Διασκευή για παιδιά της σπουδαίας κωμωδίας του Μολιέρου με πρωταγωνιστή τον δολοπλόκο Ταρτούφο, που αναστατώνει τη ζωή της οικογένειας του εύπιστου Οργκόν.

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το θέατρο συναντά την επιστήμη στο "The Science of CSI: Έγκλημα στο εργαστήριο"

Οι "Science Reactors" επιστρέφουν στην "Άτρακτο" και προσεγγίζουν με χιούμορ την επιστήμη σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο που συνδυάζεται με εργαστήριο εγκληματολογίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/03/2023

Είδαμε την "Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι" του Ηλία Καρελλά

Ο Ηλίας Καρελλάς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τέχνης του θεάτρου σκιών­ σήμερα, έχει βρει τον τρόπο να μιλάει στα παιδιά για δύσκολα θέματα, όπως διαπιστώνουμε από την φετινή του παράσταση που ανεβάζει στη σκηνή του Θεάτρου Κάππα το έργο του Μάικ Κένι για τον πόλεμο, τη διαφορετικότητα, το ρατσισμό, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη φύση.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε ηλικία στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης

Οι νέες εκπαιδευτικές δράσεις της ΕΠΜΑΣ αφορούν παιδιά από 18 μηνών έως ενήλικες.

"Ζωγράφισε κι εσύ τι ονειρεύεται η Καρυάτιδα" στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος προσκαλούν παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών και τους γονείς τους να ζωγραφίσουν σε μια ανοιχτή γιορτή συμμετέχοντας στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής #3.191 km project.

Οι "Αισωπομαχίες" του Μικρού Νότου συνεχίζονται

Πέντε μύθοι του Αισώπου γνωστοί αλλά … αγνώριστοι σε ένα ξεφάντωμα χαράς από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος για λίγες ακόμα παραστάσεις στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του νέου Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Οι βιωματικές δράσεις του μουσείου θα φέρουν τους μαθητές σε επαφή µε τη σύγχρονη τέχνη και τον κόσµο του µεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη παρέα με τον Καραγκιόζη

Την άνοιξη ετοιμάζεται να υποδεχτεί στις "Φιγούρες και Κούκλες" ο "Καραγκιόζης" του Τάσου Κώνστα.