"Μια γιορτή στου Νουριάν": Ξαναξεκινά η παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου που άφησε εποχή

Επιστρέφει ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο η ευφάνταστη κωμωδία που σκηνοθετεί ο Βασίλης Κουκαλάνι για τις σχέσεις μεταξύ ντόπιων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση.

Μια γιορτή στου Νουριάν Χάρης Καλαμπόκης©

Το θρυλικό "Μια γιορτή στου Νουριάν" της Συντεχνίας του Γέλιου επιστρέφει στη σκηνή, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι. Η παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και άφησε "εποχή" παρουσιάζεται ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο από 22 Ιανουαρίου και όπως τονίζει ο σκηνοθέτης πάντα επιστρέφει σε αυτήν καθώς έχει αποδειχθεί "ένα πολύτιμο εργαλείο διαπαιδαγώγησης κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και εξίσου ένα έντονα ψυχαγωγικό γεγονός". Ο Βόλκερ Λούντβιχ, συγγραφέας και συνιδρυτής του γερμανικού θεάτρου Grips, που προσανατολίζεται στο χειραφετημένο, πολιτικό θέατρο για παιδιά, έγραψε αυτήν τη διαχρονική κωμωδία για τις σχέσεις μεταξύ ντόπιων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση τη δεκαετία του 1970.

Μια γιορτή στου Νουριάν
Χάρης Καλαμπόκης©

Στην πρωτότυπη εκδοχή του έργου οι μετανάστες που προκαλούν την αντίδραση της γερμανικής οικογένειας είναι Έλληνες! Ο Βασίλης Κουκαλάνι μεταφέρει αυτή τη συνθήκη στα δικά μας δεδομένα, όπου μια τετραμελής οικογένεια Ελλήνων ανακαλύπτει ότι μια οικογένεια Ιρανών βρίσκεται στη συνηθισμένη της θέση στο κάμπινγκ. Ο πατέρας θα αντιδράσει με οδηγό τις ξενοφοβικές του αντιλήψεις έως ότου τα παιδιά δώσουν τη λύση με τον αυθορμητισμό τους. Έτσι, το έργο με πολύ εύστοχο και ψυχαγωγικό τρόπο αναδεικνύει τις αρετές του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού, δίνοντας μας ελπίδα για το μέλλον. Το τραγούδι της παράστασης υπογράφουν οι Active Member και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Κώστας Νικολόπουλος.

Μια γιορτή στου Νουριάν
Χάρης Καλαμπόκης©

Το έργο προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Όπως είχε αναφέρει και ο συγγραφέας του έργου για την παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου: "Το 1973 ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις. Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα".

Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Ιωσηφίδης, Φώτης Λαζάρου, Αλέξανδρος Μούστας, Ναταλία Πήδουλα, Ηρώ Χαλκίδη, Χρήστος Χρήστου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μια γιορτή στου Νουριάν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση της ομάδας για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, που άφησε εποχή, παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Φτιάξτε τις δικές σας αφίσες στο εργαστήριο του Planet G(reece)

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα μπούνε ακόμα πιο βαθιά στην τέχνη της γραφιστικής, φτιάχνοντας ένα δικό τους έντυπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Κοτσανά

Εκπλήξεις που θα μας μεταφέρουν στη "χώρα των υδάτων", στις αρχαίες ακαδημίες και την τέχνη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και στον κόσμο του έρωτα και της ανταλλαγής.

"Σημειωματάριο Mουσικής" στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ.Ι.Ρέντη

Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν με τη φωνή τους, συνθέτουν παρτιτούρες με εικόνες και ήχους και μαθαίνουν για τη σημασία της μουσικής με αφορμή το βιβλίο "Imagine" του Τζον Λενον.

Μικρός Νότος: Επιστρέφει με "Αισωπομαχίες" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πέντε διαχρονικοί μύθοι γίνονται αγνώριστοι και έρχονται στο σήμερα μέσα από μια πολύχρωμη παράσταση φτιαγμένη από αγνά χειροποίητα υλικά, ζωντανή μουσική και τραγούδια, χιούμορ και απρόβλεπτες μεταμορφώσεις.

Ο Καραγκιόζης γιορτάζει το καρναβάλι στις "Φιγούρες & Κούκλες"

Οι απόκριες για τα παιδιά ξεκινάνε με ένα μασκέ πάρτι στον μπερντέ του Τάσου Κώνστα και ένα αποκριάτικο εργαστήριο μάσκας.

Ο "Φιλάργυρος" του Μολιέρου για παιδιά

H παιδική σκηνή Ονειροπόληση παρουσιάζει στο θέατρο Βρετάνια το κλασικό έργο σε θεατρική διασκευή για παιδιά.

Αποκριάτικα εργαστήρια στο Μουσείο Πειραμάτων

Οι μεγάλοι επιστήμονες 8-12 ετών θα ανακαλύψουν το πρώτο Science Escape Room ενώ οι πιο μικροί θα λάβουν μέρος στο αποκριάτικο εργαστήριο.