"Μια γιορτή στου Νουριάν": Ξαναξεκινά η παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου που άφησε εποχή

Επιστρέφει ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο η ευφάνταστη κωμωδία που σκηνοθετεί ο Βασίλης Κουκαλάνι για τις σχέσεις μεταξύ ντόπιων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση.

Μια γιορτή στου Νουριάν Χάρης Καλαμπόκης©

Το θρυλικό "Μια γιορτή στου Νουριάν" της Συντεχνίας του Γέλιου επιστρέφει στη σκηνή, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι. Η παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και άφησε "εποχή" παρουσιάζεται ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο από 22 Ιανουαρίου και όπως τονίζει ο σκηνοθέτης πάντα επιστρέφει σε αυτήν καθώς έχει αποδειχθεί "ένα πολύτιμο εργαλείο διαπαιδαγώγησης κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και εξίσου ένα έντονα ψυχαγωγικό γεγονός". Ο Βόλκερ Λούντβιχ, συγγραφέας και συνιδρυτής του γερμανικού θεάτρου Grips, που προσανατολίζεται στο χειραφετημένο, πολιτικό θέατρο για παιδιά, έγραψε αυτήν τη διαχρονική κωμωδία για τις σχέσεις μεταξύ ντόπιων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση τη δεκαετία του 1970.

Μια γιορτή στου Νουριάν
Χάρης Καλαμπόκης©

Στην πρωτότυπη εκδοχή του έργου οι μετανάστες που προκαλούν την αντίδραση της γερμανικής οικογένειας είναι Έλληνες! Ο Βασίλης Κουκαλάνι μεταφέρει αυτή τη συνθήκη στα δικά μας δεδομένα, όπου μια τετραμελής οικογένεια Ελλήνων ανακαλύπτει ότι μια οικογένεια Ιρανών βρίσκεται στη συνηθισμένη της θέση στο κάμπινγκ. Ο πατέρας θα αντιδράσει με οδηγό τις ξενοφοβικές του αντιλήψεις έως ότου τα παιδιά δώσουν τη λύση με τον αυθορμητισμό τους. Έτσι, το έργο με πολύ εύστοχο και ψυχαγωγικό τρόπο αναδεικνύει τις αρετές του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού, δίνοντας μας ελπίδα για το μέλλον. Το τραγούδι της παράστασης υπογράφουν οι Active Member και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Κώστας Νικολόπουλος.

Μια γιορτή στου Νουριάν
Χάρης Καλαμπόκης©

Το έργο προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Όπως είχε αναφέρει και ο συγγραφέας του έργου για την παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου: "Το 1973 ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις. Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα".

Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Ιωσηφίδης, Φώτης Λαζάρου, Αλέξανδρος Μούστας, Ναταλία Πήδουλα, Ηρώ Χαλκίδη, Χρήστος Χρήστου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μια γιορτή στου Νουριάν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση της ομάδας για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, που άφησε εποχή, παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Καλοκαίρι στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη μαγεία της κεραμικής τέχνης, θα δημιουργήσουν τα δικά τους κεραμικά, θα μάθουν για τα αγγεία και τις χρήσεις τους, θα παίξουν μουσικοκινητικά παιχνίδια, θα αφηγηθούν παραμύθια και θα γευτούν διαφορετικές τεχνικές και χρώματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/06/2023

Το πιο δημιουργικό καλοκαίρι για παιδιά στο τρίτο Art Summer Camp του Μικρού Νότου

Θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση ιστοριών, ζωγραφική, κατασκευές, μουσική, παιχνίδια ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα για παιδιά 5-9 ετών, σχεδιασμένο από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος.

Άνοιξαν οι εγγραφές στα καλοκαιρινά camps του Δήμου Αθηναίων για μαθητές δημοτικού

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση και ολυμπιακά αθλήματα.

Εικαστικά εργαστήρια και διαδρομές στο φετινό Summer Camp του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη εξερευνώντας παράλληλα τον Εθνικό Κήπο, το Καλλιμάρμαρο και το Ωδείο Αθηνών.

Θέατρο, μουσική και σινεμά στο 10ο summer camp για παιδιά και εφήβους από τις Μορφές Έκφρασης

Φέτος οι έφηβοι, μπορούν να επιλέξουν, εάν το επιθυμούν, να συμμετέχουν σε ειδικά τμήματα θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου.

To Summer School εφήβων "Κλακέτα, κάμερα, πάμε!" έρχεται στην Τεχνόπολη

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας "Καρπός" συστήνει στους εφήβους την τέχνη του κινηματογράφου.

"Το καμπαρέ των ζώων": Μουσική εκδήλωση για παιδιά από δύο ετών στο Children's Books and Μore

Τα παιδιά μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο τα γνωρίσματα και τις συμπεριφορές των ζώων καθώς και τα διάφορα είδη ρυθμών και μουσικής.