"Μία εικόνα, χίλιες κινήσεις": Εκπαιδευτικά διακαλλιτεχνικά εργαστήρια με επίκεντρο το έργο του Σπύρου Βασιλείου

Μια παράσταση, που συνδυάζει τη μουσική, το χορό και τις εικαστικές τέχνες, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν οι μαθητές με αφετηρία τα έργα του καλλιτέχνη Σπύρου Βασιλείου.

O_Mikrokosmos_tis_odou_Webster_1975.jpg

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Artifex, η οποία διαχειρίζεται το συνολικό αρχείο του γνωστού ζωγράφου της γενιάς του '30, Σπύρου Βασιλείου, διοργάνωσε σε συνεργασία με την ομάδα A(r)CT το εκπαιδευτικό διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα "Μία εικόνα…χίλιες κινήσεις", το οποίο συνδυάζει δημιουργικά την τέχνη της ζωγραφικής με τον σύγχρονο χορό και τη μουσική. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί αρχικά στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας τον Νοέμβριο του 2022 και από τον Ιανουάριο του 2023 θα είναι διαθέσιμο για Δημοτικά Σχολεία της Αττικής.

Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Μπορεί όμως να είναι και χίλιες κινήσεις! Αυτές τις κινήσεις και άλλες δημιουργικές πιθανότητες καλούνται τα παιδιά να ανακαλύψουν μαζί μας σε ένα δημιουργικό και εκπαιδευτικό ταξίδι που στόχο έχει την "αποσύνθεση” ενός πίνακα του Σπύρου Βασιλείου και την σύνθεση ενός δικού τους έργου. Το έργο αυτό θα έχει τη μορφή μιας παράστασης, που συνδυάζει τη μουσική, το χορό και τις εικαστικές τέχνες.

Με αφετηρία τα έργα του καλλιτέχνη Σπύρου Βασιλείου θα ξεκινήσει ένα δημιουργικό ταξίδι παρατηρώντας τα χρώματα, τα συναισθήματα, τους ήχους, τα σχήματα, τους συμβολισμούς και τις ιστορίες που κρύβουν μέσα τους οι πίνακες. Αυτές οι ανακαλύψεις, θα μετατραπούν σε κίνηση και χορό με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Σταδιακά, οι μαθητές θα δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη παράσταση, την οποία θα μπορέσουν να μοιραστούν με το υπόλοιπο σχολείο, ανοίγοντας μία ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις παραστατικές τέχνες και το έργο του Σπύρου Βασιλείου.  

σπυρος βΑΣΙΛΕΙΟ.jpg

Ο Σπύρος Βασιλείου ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς και παραγωγικούς Έλληνες εικαστικούς του 20ου αιώνα. Εκτός της ζωγραφικής, ασχολήθηκε με αγιογραφία, σκηνογραφία και χαρακτική. Βασικός εκπρόσωπος της Γενιάς του ‘30, συνδυάζει στο έργο του στοιχεία από τη λαϊκή τέχνη, τη βυζαντινή αγιογραφία και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό.

H πρώτη ατομική έκθεσή του πραγματοποιείται το 1929 στην γκαλερί Στρατηγοπούλου. Αμέσως μετά ξεκίνησε να σκηνογραφεί θεατρικά έργα, μετρώντας πάνω από 140 σκηνογραφίες στο σύνολο της πορείας του. Το 1930 συμμετέχει στην πρώτη έκθεση της ομάδας "Τέχνη”, της οποίας είναι και ιδρυτικό μέλος. Στην Κατοχή ασχολείται με την χαρακτική καθώς δεν μπορεί να βρει χρώματα να ζωγραφίσει. Η δράση του περιλαμβάνει την εικονογράφηση και την παράνομη έκδοση τριών χειρόγραφων βιβλίων, καθώς και τη φιλοτέχνηση ξυλογραφιών.

Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις, στη Μπιενάλε της Βενετίας, στην Αλεξάνδρεια και το Σάο Πάολο, ενώ έργα του παρουσιάστηκαν και στο Ντιτρόιτ το και τη Νέα Υόρκη. Έλαβε πολλές βραβεύσεις και σήμερα, πίνακές του παρουσιάζονται στην Εθνική Πινακοθήκη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".