Συνεχίζονται τα αφιερώματα για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και την Πηνελόπη Δέλτα στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η σειρά εκδηλώσεων «Παραμύθι χωρίς όνομα. Ή όταν ο Ιάκωβος συνάντησε την Πηνελόπη» γνωρίζει στα παιδιά το έργο και τη συνεργασία δύο σημαντικών μορφών της λογοτεχνίας και των τεχνών.

Πινακοθήκη Γκίκα Παραμύθι χωρίς όνομα

Το έργο που γράφει για παιδιά, στις αρχές του 20ού αιώνα, μια σημαντική πεζογράφος μεταπλάθεται για ενήλικους θεατές, 50 χρόνια αργότερα, από έναν σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα. Οι περιπέτειες στο βασίλειο "των Μοιρολάτρων", όπως αυτές εξιστορούνται από την Πηνελόπη Δέλτα σε μια γλώσσα στρωτή και κατανοητή, εμπνέουν στον Ιάκωβο Καμπανέλλη διαλόγους, που εκφράζουν το πνεύμα της δικής του εποχής. Ποια είναι τα κοινά σημεία ανάμεσα στα δύο παραμύθια; Πώς το αφηγείται ο κάθε δημιουργός από τη δική του σκοπιά και μέσα στο ιστορικό κλίμα του καιρού του; Πώς αλληλεπιδρά το εγώ με το εμείς, το ατομικό με το συλλογικό στη μάχη με δύσκολες συγκυρίες; Και πώς αλλάζουν τη μοίρα τους άνθρωποι απλοί, όταν αρετές και ελαττώματα μπαίνουν στην υπηρεσία του κοινού καλού και της ειρηνικής συνύπαρξης;

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη σχετική έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα, θα ακολουθήσουμε την πορεία της λογοτεχνικής του συνάντησης με την Πηνελόπη Δέλτα μέσα από ντοκουμέντα και ενθύμια των δύο δημιουργών, την Τρίτη 7 Ιουνίου (5-7 μ.μ.) στην Πινακοθήκη Γκίκα.

Η παρουσίαση θα διανθιστεί με την ανάγνωση του κειμένου, την προβολή αρχειακού υλικού και την υπέροχη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη θα μιλήσει σε πρώτο πρόσωπο η σκηνογράφος Κατερίνα Καμπανέλλη.

Στο φλάουτο η μαθήτρια Έλλη Λουκά.

Περισσότερες πληροφορίες

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

  • Εικαστικά

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές για την χώρα σε πνευματικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο. Μέσω της δραματουργίας και τους προβληματισμούς της εκάστοτε κοινωνίας που πρόβαλλε στα έργα του, αναδιαμόρφωσε με πρωτότυπο τρόπο το ελληνικό θέατρο και σημάδεψε την στρατοπεδική λογοτεχνία χάρη στο βιβλίο του με εμπειρίες από το Μάουτχαουζεν. Το αστείρευτο ταλέντο του Καμπανέλλη άγγιζε επίσης τη μουσική, τη σεναριογραφία και γενικότερο τον κινηματογράφο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.