Αυτά είναι τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση

Λίγες μέρες έμειναν για να δηλώσετε συμμετοχή.

Ίδρυμα Ωνάση Stavros Habakis

Το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει τα εκπαιδευτικά του εργαστήρια για σχολεία και εκπαιδευτικούς, με webinars, διαδικτυακές παρουσιάσεις και μαθητικούς διαγωνισμούς. Στόχος του ιδρύματος είναι να δημιουργεί και να μοιράζεται καινούρια παιδαγωγικά εργαλεία και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε υβριδική και φυσική μορφή, με στόχο να αναδιαμορφώσει, να εξελίξει και να επιμορφώσει.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα

Το podcast ως εκπαιδευτικό εργαλείο με αφορμή τη σειρά "Live from Mount Olympus"

Webinar για εκπαιδευτικούς, Φεβρουάριος και Μάρτιος 2022

Πώς μπορεί ένα podcast να γίνει εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού μέσα στην
τάξη; Ευέλικτα, δημιουργικά, αλλά και διασκεδαστικά, τα podcasts, ως σύγχρονα μέσα
επικοινωνίας μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο στην
εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Σκοπός του webinar είναι η διερεύνηση των
ποικίλων δυνατοτήτων που προσφέρουν στη διδασκαλία καθώς και οι νέοι ορίζοντες
που ανοίγονται μέσω της χρήσης τους, σε διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαναλαμβάνεται με μια σειρά δυο ενενηντάλεπτων διαδικτυακών συναντήσεων, τον μήνα Φεβρουάριο για τον Α’ κύκλο και τον Μάρτιο για
τον Β’ κύκλο.
Με αφορμή τη σειρά podcast "Live from Mount Olympus”, η οποία
ήταν υποψήφια στα Webby Awards, τα Όσκαρ του παγκόσμιου ίντερνετ, το Ίδρυμα Ωνάση
φέρνει την εκπαιδευτική κοινότητα σε επαφή με το ψηφιακό αυτό μέσο, ως έναν
σύγχρονο τρόπο παρουσίασης μιας θεματολογίας και προτείνει δημιουργικούς
τρόπους αξιοποίησής του μέσα στη σχολική τάξη.

*Ο ίδιος κύκλος πραγματοποιείται δυο φορές μέσα στη σχολική χρονιά.

Συντελεστές

Όλγα Αυγουστάτου: Φιλόλογος, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια Γυμνάσιου του Κολλεγίου Αθηνών, διδάσκει και έχει αναπτύξει εκπαιδευτικό υλικό για το ΕΚΠΑ.
Βασίλης Μπίμπας: Social Media Manager, Onassis Stegi

Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων (με έμφαση σε εκείνους που διδάσκουν Αγγλικά).

Πληροφορίες

Α’ Κύκλος: Τις Τετάρτες, 16 & 23 Φεβρουαρίου 2022 | 5:30μ.μ.-7μ.μ.

Β’ Κύκλος: Τις Τετάρτες, 16 & 23 Μαρτίου 2022 | 5:30μ.μ.-7μ.μ.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Περισσότερες πληροφορίες στο email: education@onassis.org και εδώ

Οι οργανούληδες μπαίνουν στα δημοτικά σχολεία

Διαδικτυακή παρουσίαση για μαθητές Β’, Γ’, Δ’, Ε', ΣΤ’ και τους δασκάλους τους

Ένας κόσμος γεμάτος υπερήρωες που σώζουν ζωές. Με τα πιο απλά λόγια και με τους χαρακτήρες των "Οργανούληδων", τα παιδιά του Δημοτικού μαθαίνουν το σώμα τους, αλλά και τον τρόπο που η δωρεά οργάνων αλλάζει τον κόσμο. Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Ποια είναι η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά; Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται εύκολες ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των "Οργανούληδων", που σχεδιάστηκαν ειδικά για τα παιδιά και μπορούμε να τους "συναντήσουμε" στα εκπαιδευτικά υλικά που συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις και παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2021-2022 (ΙΘ Θεματικός άξονας).

Οι "Οργανούληδες", είναι ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού (τάξεις Β’, Γ’, Δ’, Ε', ΣΤ’), που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για την υγεία τους και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τη δωρεά οργάνων μέσα στην οικογένεια, ξεκίνησε τις διαδικτυακές παρουσιάσεις του στα Δημοτικά Σχολεία από τον Ιανουάριο του 2022. Η παρουσίαση είχε εξαιρετική επιτυχία καθώς συμμετείχαν σε αυτή 397 μαθητές και 29 εκπαιδευτικοί.

Η δεύτερη online παρουσίαση για μαθητές των Δημοτικών Σχολείων από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 (10π.μ.).

Οι Διευθυντές των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμμετάσχουν διαδικτυακά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Οργανούληδες" με τους μαθητές τους μπορούν να μπουν στη σελίδα του Ιδρύματος Ωνάση (www.onassis.org), και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα είτε για τον Φεβρουάριο, είτε για κάποια από τις επόμενες προγραμματισμένες ημερομηνίες μέχρι τον Μάιο του 2022.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, μετά από διαδικτυακή εγγραφή

Πληροφορίες

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, 10π.μ., Τετάρτη 16 Μαρτίου, Τετάρτη 13 Απριλίου, Τετάρτη 18 Μαΐου | Διάρκεια: 45 λεπτά

Συντελεστές
Δημιουργός: Roydon Turner, All Good Co. (Cic).
Μεικτό Κλιμάκιο καταρτισμένων επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ιδρύματος Ωνάση

Ένα πρόγραμμα από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Υπουργείο Υγείας με
την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση

Περισσότερες πληροφορίες στο email education@onassis.org και εδώ

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί 2021–2022

Για σχολεία και εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, έχουν προκηρύξει δύο ψηφιακούς Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς για σχολικές ομάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που λήγουν οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων/ψηφιακών προτάσεων για την Α ́ φάση. Επικεφαλής καθηγητές μαζί με τις σχολικές τους ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, διεκδικώντας βραβεία και χρηματικά έπαθλα για τα σχολεία τους.

Μνήμες, μύθοι, περιηγητικοί χάρτες, φανταστικές διηγήσεις και σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η Ελληνική Επανάσταση του 1821, "ζωντανεύουν" μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ψηφιακά βιντεοπαιχνίδια, εφαρμογές εικονικής (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR), ψηφιακές αφηγήσεις, αλλά και η μεγαλύτερη, παγκόσμια, διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχομένου, η Wikipedia, γίνονται τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών προσαρμοσμένα στα πρότυπα της εκπαίδευσης για τον 21ο αιώνα μέσα από δυο καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση.

Θα αποδεχτείτε την πρόσκληση;

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λημματογράφησης Wikipedia Challenge: γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής

Ίδρυμα Ωνάση

Η συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μαζί τα 20ά γενέθλια της Wikipedia αποτελούν τη διπλή έμπνευση για έναν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λημματογράφησης. Σκεφτείτε πώς θα ήταν αν μπορούσατε να συνεισφέρετε στη μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια και να μείνετε στην ιστορία ως ένας εγκυκλοπαιδιστής, όπως ο Ντιντερό και ο Ντ' Αλαμπέρ.

Αν σας αρέσει ο κόσμος της Wikipedia και χρησιμοποιείτε τις νέες τεχνολογίες, έχετε τώρα την ευκαιρία να την εμπλουτίσετε και να τη βελτιώσετε.

Πληροφορίες

Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό έως τις 18/2/2022 και να γράψουν, να μεταφράσουν ή να εμπλουτίσουν λήμματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αξιοποιώντας ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα των φορέων διοργάνωσης αλλά και άλλων αρχείων, μουσείων και βιβλιοθηκών που διατίθενται ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή.

Μπείτε στην πλατφόρμα Classroom, δείτε την προκήρυξη και το υποστηρικτικό υλικό.

Περισσότερες πληροφορίες στο email education@onassis.org

Βραβεία: Βραβεία ύψους 1.500 € σε τεχνικό/οπτικοακουστικό εξοπλισμό για καθένα από
τα τρία (3) σχολεία που θα διακριθούν στον διαγωνισμό.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός "Hack the Map: Φανταστικοί Κόσμοι" έως 25.02.2022

Φανταστείτε πώς θα ήταν να μπορούσατε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να περιηγηθείτε ψηφιακά σε χάρτες και να ζωντανέψετε απεικονίσεις του ελλαδικού χώρου από το παρελθόν. Αν σας αρέσει η ιστορία, η λογοτεχνία και τα νέα ψηφιακά εργαλεία, αυτός ο multimedia διαγωνισμός είναι για εσάς. Αποκτήστε γνώσεις και ψηφιακές δεξιότητες συμμετέχοντας με τη σχολική σας ομάδα σε μια καινοτόμο εκπαιδευτική εμπειρία που εμπνέεται από τις φανταστικές διηγήσεις των ξένων περιηγητών και προσκαλεί ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών να δημιουργήσουν από κοινού ένα ψηφιακό παιχνίδι ή μία ψηφιακή ιστορία ή εφαρμογές εικονικής (VR) και επαυξημένης (AR) πραγματικότητας.

Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό έως τις 25/2/2022.

Μπείτε στην πλατφόρμα Classroom, δείτε την προκήρυξη και το υποστηρικτικό υλικό.

Περισσότερες πληροφορίες στο email education@onassis.org

Βραβεία: Βραβεία ύψους 1.500 € σε τεχνικό/οπτικοακουστικό εξοπλισμό για καθένα από
τα τέσσερα (4) σχολεία που θα διακριθούν στον διαγωνισμό. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".