Έρχονται νέα εκπαιδευτικά προγράμματα από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Μέγαρο Μουσικής

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μεγάρου δίνουν την ευκαιρία, μέσα από πρωτότυπες δράσεις που απευθύνονται στο παιδικό, νεανικό αλλά και στο ενήλικο κοινό, να γνωρίσουν καλύτερα τη μουσική, τις τέχνες, τους καλλιτέχνες αλλά και τους ίδιους τους χώρους του Μεγάρου. 

Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα

Για οικογένειες με παιδιά μέχρι 3 ετών

Βρέφη και μικρά παιδιά μέχρι 3 ετών, με τους συνοδούς τους, ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο των παραστατικών τεχνών (μουσική, χορός, τραγούδι, θέατρο) και τον κινηματογράφο σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο, όπου μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα και να παίζουν

Έχασα το μαξιλάρι μου... | Κυριακή 6 Φεβρουαρίου | 10π.μ. - 11π.μ.

Μια παράσταση από την ομάδα "Παραμύθι από μακριά" που ταξιδεύει τα μικρά παιδιά, μέσα από ήχους, χρώματα και αντικείμενα, στον κόσμο των αισθήσεων. Στο δάσος, ένα πουλάκι ζει ευτυχισμένο, μέχρι που χάνει το μαξιλάρι του. Για να το παρηγορήσουν, οι φίλοι του του προσφέρουν άλλα μαξιλάρια, αλλά κανένα δεν αρέσει στο μικρό πουλί. Αποφασίζουν τότε να του δώσουν τα παιχνίδια τους: ένα παιχνίδι που παίζει μουσική, ένα λουλούδι που μοσχοβολάει, ένα μαλακό κουβερτάκι... Στο τέλος, ένας καινούριος φίλος θα δώσει τη λύση.

Για οικογένειες με παιδιά από 4 ετών

Διάλογοι: Μουσική και παραμύθια | Σάββατο 5 Φεβρουαρίου | 11π.μ. - 12μ.μ.

Συναντήσεις κατά τις οποίες ένα διαφορετικό κάθε φορά όργανο "συνομιλεί" με έναν αφηγητή. Η μουσική δεν συνοδεύει απλώς το κάθε παραμύθι αλλά ανοίγει διάλογο και εμπλουτίζει την αφήγηση μέσα από τις νότες και το ηχόχρωμα του μουσικού οργάνου. 

Για οικογένειες με παιδιά από 6 ετών

Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα. "Άτυπες" συναυλίες, κατά τις οποίες η απόσταση μεταξύ κοινού και μουσικών εξαφανίζεται. Μια μοναδική εμπειρία για παιδιά και τις οικογένειές τους, που βλέπουν και ακούν τον τρόπο με τον οποίο οι φράσεις μιας μουσικής σύνθεσης ξεδιπλώνονται και τα μέλη της ορχήστρας συνεργάζονται για το τελικό αποτέλεσμα. 

Τα μουσικά όργανα στο πέρασμα του χρόνου

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου | 12μ.μ. - 1μ.μ. | Αρχαιοελληνικά όργανα

Λύρα βάρβιτος: Νίκος Ξανθούλης,  Λύρα: Ρόζα Φραγκοράπτη, Τρίγωνο: Σοφία Καρακούτα

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου | 12μ.μ. - 1μ.μ. | Όργανα εποχής

Τσέμπαλο: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος,  Θεόρβη: Θεόδωρος Κίτσος 
Bιολοντσέλο: Ιάσων Ιωάννου, Φλάουτο με ράμφος: Δημήτρης Κούντουρας

Το σώμα ως μουσικό όργανο 

Για παιδιά από 4-6 ετών 

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου | 11π.μ. - 12.30μ.μ.

Για παιδιά 7-12 ετών

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου | 11:30π.μ. - 1μ.μ. 

Ένα ολοκληρωμένο μουσικό εργαστήριο δύο συναντήσεων με βασικά στοιχεία εξερεύνησης τη φωνή, τη μελωδία και το ρυθμό, που περιλαμβάνει αρχικά στάδια της φωνητικής ενορχήστρωσης τραγουδιών και της body music, σε ένα παιχνίδι ήχου και ρυθμού, χωρίς τη χρήση μουσικών οργάνων ή ηχογραφημένης μουσικής. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στις βασικές αρχές της τέχνης του human beatbox, μαθαίνοντας τα μυστικά δημιουργίας ρυθμού και μελωδίας με το ανθρώπινο στόμα μόνο αλλά και με το σώμα τους, ανακαλύπτοντας βασικούς ρυθμούς της body music. 

Για παιδιά από 8 ετών

Βιωματικός προσανατολισμός: τα "κρυφά" επαγγέλματα του Μεγάρου
Τεχνική οργάνωση: φως, ήχος, σκηνικά | Σάββατο 5 Φεβρουαρίου | 3μ.μ. - 4:30μ.μ.

Μια απίστευτη περιπέτεια, κατά την οποία τα παιδιά ανακαλύπτουν τους ανθρώπους του Μεγάρου και τα επαγγέλματά τους αλλά και τους χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό.

Εργαστήρια ​​​​για παιδιά και εφήβους

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 

Εργαστήρια άμεσα συνδεδεμένα με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, για παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης ή να εμβαθύνουν σε αυτή με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

Για παιδιά από 5 ετών 

Εργαστήριο θεάτρου σκιών

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου | 4μ.μ. - 5μ.μ.  

Ο γνωστός σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς προσκαλεί όλα τα παιδιά που αγαπούν τον Καραγκιόζη να τον επισκεφτούν πριν την παράσταση! Ελάτε να ζήσετε στο Μέγαρο τη μαγεία του θεάτρου σκιών, να μάθετε από ποια υλικά φτιάχνεται μια φιγούρα, πώς κινείται, πώς γίνονται οι φωνές και να κατασκευάσετε τη δική σας φιγούρα του αγαπημένου σας ήρωα.

Εργαστήριο θεάτρου για εφήβους από 12 ετών

Αγαπημένοι γείτονες | Σάββατο 12 Φεβρουαρίου | 5:30μ.μ. - 7:30μ.μ.

Ποιοι είναι οι γείτονές μας; Πώς τα πάμε μαζί τους; Μας εκνευρίζουν; Τους εκνευρίζουμε; Αισθανόμαστε ασφάλεια; Κάνουν τη ζωή μας αφόρητη; Έχουν γίνει οι καλύτεροί μας φίλοι; Όπως και να ’χει, δεν παύουν να είναι ό,τι πιο κοντινό στο... σπίτι μας. Το εργαστήριο, που είναι εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο "Η αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έχει στόχο να φωτίσει μέσα από ποικίλες θεατρικές δραστηριότητες την ικανότητά μας να συμβιώνουμε και να συνυπάρχουμε με τους άλλους, αλλά και τις δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στην προσπάθειά μας αυτή. Με αφορμή την ιστορία δύο γειτόνων, θα εξετάσουμε τι σημαίνει διάλογος, σεβασμός στη διαφορετικότητα και αποδοχή του άλλου.

 

Μουσικό εργαστήριο για παιδιά από 8 ετών

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου | 5μ.μ. - 7μ.μ. 

Μια ξεχωριστή γνωριμία με τοο Organous, ένα νέο εκκλησιαστικό όργανο που αποτελείται από αποσπώμενα μέρη, μεταφέρεται και λειτουργεί μέσω υπολογιστή. Αφού τα παιδιά δουν πώς δουλεύει, το καθένα τους θα φτιάξει έναν αυλό για το Organous και θα τον τοποθετήσει για να ακούσει τον ήχο του.

Mentoring Workshops για εφήβους

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 

Εργαστήρια ενδυνάμωσης και προσανατολισμού, για εφήβους που έχουν πάθος για τη μουσική και θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτά επαγγελματικά.

Οι διάφοροι τρόποι ανάδειξης των νέων μουσικών: το παράδειγμα του θεσμού Rising Stars | Σάββατο 19 Φεβρουαρίου | 11π.μ. - 12μ.μ. 

Mentoring workshop με τους μουσικούς Johan Dalene, Ben Goldscheider, Isata Kanneh-Mason

Για ενήλικες 

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 

Γέφυρες ανάμεσα σε δύο κόσμους 
Διασκευάζοντας, μεταφράζοντας, μεταγράφοντας

Συνομιλίες άμεσα συνδεδεμένες με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, που απευθύνονται σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης-ακρόασης με την άμεση και βιωματική επαφή με τους συντελεστές. Συναντήσεις που εστιάζονται στη γεφύρωση ανάμεσα σε διαφορετικές πτυχές της Τέχνης, στο πέρασμα που γεννάει κάτι καινούριο.

Η μεταφορά ενός θεατρικού έργου σε μιούζικαλ | Κυριακή 13 Φεβρουαρίου | 6μ.μ. - 7μ.μ.

Συνομιλία με τον Χρήστο Σουγάρη, τον Στέφανο Κορκολή και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο. 

ΕXOrgue: τρία σύνολα, τέσσερις συνθέτες και ένα πρωτότυπο εκκλησιαστικό όργανο | Τρίτη 22 Φεβρουαρίου | 6μ.μ. - 7μ.μ.

Συνομιλία με τον Αλέξανδρο Μαρκέα, τον Θοδωρή Βαζάκα και τον Léo Maurel.

Masterclasses για ενήλικες 

Masterclass με τον Jean Louis Steuerman | Σάββατο 5 Φεβρουαρίου

Το Μέγαρο διοργανώνει μια σειρά masterclasses από κορυφαίους σολίστ, τους οποίους φιλοξενεί φέτος και στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα. Απευθύνονται σε νέους μουσικούς, αποφοίτους ή τελειόφοιτους ωδείων και ανώτατων μουσικών τμημάτων, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στα μυστικά της ερμηνείας και της τεχνικής του μουσικού οργάνου τους. 

Το masterclass θα είναι ανοικτό και στο ακροατήριο με δελτία προτεραιότητας και ηλεκτρονική κράτηση μέσω του site του Μεγάρου (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των θέσεων).

Σε όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Μαθαίνουμε πώς η ελιά έγινε πηγή έμπνευσης των Ελλήνων Χαρακτών – Ζωγράφων του 20ου αιώνα

Μύθοι συμβολισμοί, χρώματα, υφές και τ’ αγαθά που προσφέρει αυτό το ιερό, αιωνόβιο δέντρο .

31/01/2023

Γνωρίστε τον Μικρασιατικό πολιτισμό μέσα από το εφηβικό εργαστήρι του Μουσείου Μπενάκη

Τα παιδιά θα διαχειριστούν με δημιουργικό τρόπο έννοιες και σύμβολα και θα μεταμορφώσουν τα δεδομένα που λαμβάνουν εκφράζοντας την άποψή τους στα μέσα επικοινωνίας που ήδη χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.

Απόκριες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα κατασκευάσουν μάσκες συναισθημάτων, εμπνευσμένες από το αρχαίο θέατρο, και θα μεταμορφωθούν σε πρωταγωνιστές έργων γνωστών καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα.

Η "Πουπουλένια Πολιτεία" ξανά στη σκηνή του θεάτρου 104

Μια διαδραστική παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

Τελευταίες παραστάσεις για το "Τριγωνοψαρούλης, The Musical" στο Θέατρο Αθηνά

Η φαντασμαγορική θεατρική παράσταση, που βασίζεται στη σειρά βιβλίων του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, συνεχίζεται για λίγες ακόμα μέρες.

Μη χάσετε τα διαδικτυακά εργαστήρια του Μουσείου Παιδικής Τέχνης

Κάθε εργαστήριο Σαββάτου είναι αυτοτελές αλλά υπάρχει ακόμη η δυνατότητα της εγγραφής σε κύκλο εργαστηρίων με μειωμένο συνολικό κόστος παρακολούθησης.

Τις Απόκριες φέρνουν οι Μορφές Έκφρασης

Η αγαπημένη αποκριάτικη παράσταση "Το γαϊτανάκι της αποκριάς" επιστρέφει από την ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου που φέτος κλείνει 30 χρόνια παρουσίας.