Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τον Ιανουάριο

Οι προτάσεις για τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου περιλαμβάνουν εικαστικά εργαστήρια με πηλό, ηχητικές κατασκευές, ταξίδι… στην Αρχαία Ελλάδα και εισαγωγή στην τρισδιάστατη εικαστική τέχνη του 21ου αιώνα.

παιδικά εργαστήρια

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υποδέχεται τα Σαββατοκύριακα του πρώτου μήνα του νέου χρόνου με εικαστικά εργαστήρια ειδικά προσαρμοσμένα για τις διαφορετικές ανάγκες των παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Μέσα από τις δραστηριότητες, γονείς και παιδιά, εξερευνούν εικαστικές τεχνικές, εκφράζονται με τις μουσικοχορευτικές δράσεις και ταυτόχρονα εξοικειώνονται με τον… γλυπτό κόσμο του Μουσείου.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στην κάθε ηλικιακή ομάδα και προσφέρονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 

αγαλματάκι

Μουσικοχορευτική δράση με εικαστικά για γονείς και παιδιά 2-3,5 ετών

Η χρονιά ξεκινάει για τους μικρούς εξερευνητές με μουσική και χορό, καθώς εμπνέονται να κατασκευάσουν τις δικές τους δημιουργίες, με την καθοδήγηση των μεγάλων "βοηθών" τους. Η δράση "I like to move it, move it!"  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15/1 (μεταξύ 11:00 π.μ. και 1:00 μ.μ.) και τις Κυριακές 16/1 και 30/1 (μεταξύ 11:30 π.μ. και 1:30 μ.μ.).

παιδικά εργαστήρια

Αξιοποιώντας υλικά του οικείου περιβάλλοντος, όπως σύρματα, κύπελα, χαρτί, ακόμα και όσπρια, οποιοδήποτε υλικό, εν ολίγοις, που μπορεί να παράγει ήχο ακολουθούνται στη συνέχεια τα στάδια κατασκευής και βαψίματος, παρέα με άπλετη κίνηση και μουσική. Συντελεστής της δράσης, η αναπτυξιακή ψυχολόγος Δέσποινα Σακελλαρίου. 

Τιμή εισιτηρίου: 12 (για 1 παιδί και 1 γονέα), ισχύει μέγιστος αριθμός παιδιών: 10

αρχαία παιχνίδια

"Ταξίδια στο χρόνο" και στην Αρχαία Ελλάδα για παιδιά 4-6 ετών

Στο εργαστήριο  "Ταξίδια στον χρόνο" που θα λάβει χώρα τα Σάββατα 22/1 και 29/1 (11:00 π.μ. -1:00 μ.μ.) καθώς και την Κυριακή 23/1 (11:30 π.μ. -1:30 μ.μ), τα βιβλία γίνονται πηγές έμπνευσης, που θα ταξιδέψουν τους μικρούς περιηγητές στην καθημερινή ζωή της Αρχαίας Αθήνας.  

Το ταξίδι, υλοποιείται μέσω των δύο παιδιών, του Λέοντα και της Μελίτης που θα γνωρίσουν οι μικροί ακροατές από τις διηγήσεις των βιβλίων της Μαρίνας Πλατή και της Ελένης Μάρκου και μας μαθαίνουν για τις διαφορές του σύγχρονου πολιτισμού και της Αρχαίας Ελλάδας. Ποιες συνήθειες είχαν τα παιδιά εκείνη τη περίοδο; Τι παιχνίδια είχαν και πώς ήταν η καθημερινότητά τους καθώς προετοιμάζονταν για το μέλλον που τους προόριζαν, τα κορίτσια ως σύζυγοι και τα αγόρια  ως πολεμιστές; 

βαλίτσα - θησαυρός

Επιπλέον, μια βαλίτσα - έκπληξη περιμένει, γεμάτη αρχαία …κειμήλια, που θα ζωντανέψουν στα μάτια των παιδιών τα παιχνίδια της Αρχαίας Ελλάδος!  Οι εκπαιδευτικές δράσεις κλείνουν με τις προσωπικές τους κατασκευές από πηλό, πλάθοντας τα μικρά χαρακτηριστικά αγαλματίδια, τα ειδώλια, κουδουνίστρες και ό,τι άλλο χωράει η φαντασία.  Συντελεστής της δράσης, η αναπτυξιακή ψυχολόγος Δέσποινα Σακελλαρίου. 

Τιμή εισιτηρίου: €12, ισχύει μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

ζωγραφική

Δύο δράσεις που μετατρέπουν τα παιδιά 6-10 ετών σε σύγχρονους καλλιτέχνες 

Τα δύο εργαστήρια για τα μεγαλύτερα παιδιά της παρέας που υλοποιούνται με συντελεστή την εικαστικό και μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου, εστιάζουν στην παρουσίαση του έργου δύο πρωτότυπων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης (Λουίζ Μπουρζουά και Ούγκο Ροντινόν) που εμπλέκουν στο έργο τους στοιχεία του περιβάλλοντος. 

παιδική ζωγραφιά

Εργαστήριο  "Σύγχρονοι καλλιτέχνες και περιβάλλον"

Την Κυριακή 16/1 (11:30 π.μ. -1:30 μ.μ.) και το Σάββατο 22/1 (11:00 π.μ.- 1:00 μ.μ.) την "τιμητική" της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει η τρισδιάστατη τέχνη. Η Γαλλίδα γλύπτρια και εικαστικός Λουίζ Μπουρζουά και το έργο της "Maman", η τεράστια αράχνη,  που είχε αφιερώσει στην μητέρα της είναι η πηγή για να εμπνευστούν σε αυτό το εργαστήριο οι δημιουργοί του τα δικά τους έργα.  

Τι συμβόλιζε όμως το τεράστιο - και φαινομενικά τρομακτικό - έντομο στον φανταστικό κόσμο της καλλιτέχνιδος; Ακριβώς όπως η μητέρα της, η αράχνη είναι ένα έντομο που συμβολίζει την εξυπνάδα, την εργατικότητα και την υπομονή. Οι μικροί καλλιτέχνες του εργαστηρίου, αφού πειραματιστούν με τεχνικές και υλικά,  θα κατασκευάσουν τη δική τους τρισδιάστατη αράχνη με τη χρήση χαρτιού και φυσικού τυπώματος. Σε ποιον θα αφιερώσουν άραγε το έργο τους;

παιδική ζωγραφική

Εργαστήριο "Η τέχνη της Γης"

Ο Ελβετός καλλιτέχνης Ούγκο Ροντινόν που φημίζεται για την ανάμιξη στα έργα του στοιχείων από σύγχρονους πίνακες και γλυπτά με τη χρήση πολυμέσων, και συγκεκριμένα το έργο του "Seven Magic Mountains" θα αποτελέσει την απαρχή για τα εικαστικά εργαστήρια της Κυριακής 23/1, (11:30 π.μ. -1:30 μ.μ.) και του Σαββάτου 29/1 (11:00 π.μ.- 1:00 μ.μ.).

Το εργαστήριο θα ξεκινήσει με αναφορά στο έργο του "Land Art" και στη συνέχεια με το "Seven Magic Mountains"  που θα κληθούν να φτιάξουν οι "σύγχρονοι δημιουργοί" του εργαστηρίου με σύνεργά τους τον  πηλό και τα εντυπωσιακά φλούο χρώματα. Το πελώριο έργο, με τους πολύχρωμους σειροθετημένους βράχους, που ζυγίζουν τόνους και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να γίνει ο σχεδιασμός του και δύο χρόνια η εγκατάσταση στο έρημο τοπίο, θα καταπλήξουν γονείς και παιδιά, καθώς εξετάζουν στη πράξη τις δυνατότητές τους σε εναλλακτικές μορφές σύγχρονης τέχνης. 

Τιμή εισιτηρίου €12, ισχύει μέγιστος αριθμός παιδιών: 12

Επιπλέον πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δράσεις που σας ενδιαφέρουν μπορείτε να βρείτε στο: 210 -7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 π.μ. -1:00 μ.μ.

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει και μπορεί να πραγματοποιηθεί στον παρακάτω σύνδεσμο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο κήπος με τα συναισθήματα" της Βίκυς Σακκή, στο Φουαγιέ του Δηµοτικού Θεάτρου Πειραιά

Παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της συγγραφέα Βίκυς Σακκή για μικρούς και οπωσδήποτε μεγαλύτερους αναγνώστες.

02/12/2022

Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων για το "Παραμύθι χωρίς όνομα"

Η παράσταση που έχουν αγαπήσει μικροί και μεγάλοι και είναι sold out από την πρώτη μέρα που ανέβηκε βρίσκεται σε γιορτινή διάθεση προσφέροντας έξτρα παραστάσεις.

"Σκρουτζ The Musical": Ένα ξεχωριστό θέαμα για όλη την οικογένεια

Ζωντανή ορχήστρα και ένας λαμπερός θίασος 25 συντελεστών ανεβαίνουν στη σκηνή του Ακροπόλ και παρουσιάζουν την πιο χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση.

"Foodprint: The Mediterranean Diet Revisited": Φωτογραφικό εργαστήριο με θέμα τη μεσογειακή διατροφή

Στο τέλος του εργαστηρίου, ο καθένας θα επιλέξει μια φωτογραφία που θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το φθινόπωρο 2023, στο πλαίσιο ενός συλλογικού έργου που δημιουργείται με αφορμή την έκθεση "Foodprint".

Ζήσε τα "Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο Παρίσι" στο Μέγαρο Μουσικής

Η ελληνική παράδοση συναντά τη γαλλική κουλτούρα σε μια ολοκαίνουργια vegan, χριστουγεννιάτικη κωμωδία γεμάτη χιούμορ και δράση.

Τρεις ηθοποιοί διαβάζουν αρχαίους στα παιδιά

Μια νέα, πρωτοποριακή, εικονογραφημένη σειρά παιδικών βιβλίων από τις εκδόσεις "Κάκτος" με έργα που διασκευάζουν γνωστές προσωπικότητες, όπως ηθοποιοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι, οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος τα πρωτότυπα κείμενα.

Ο Ηλίας Καρελλάς επιστρέφει στο θέατρο Κάππα με την "Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι"

Το επίκαιρο, αντιρατσιστικό και αντιπολεμικό έργο του Μάικ Κένι παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή σκηνή. Ένα μοναδικό ανέβασμα, με υπέροχα μηνύματα για παιδιά και εφήβους.